İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla Sakarya Kaynarca’da kurulması planlanan Yırtmaçdere Barajı İçme-Kullanma Suyu Temisi ve Malzeme Ocakları Projesi’yle ilgili bilgilendirme toplantısı yapılamayan ÇED Raporunun yeterli bulunup, nihai kabulünün yapıldığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında yayımlanan duyuruda,  şöyle denildi:
Sakarya ili Adapazarı, Kaynarca ilçesinde T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan, Sakarya Kaynarca Yırtmaçdere Barajı İçme-Kullanma Suyu Temini ve Malzeme Ocakları Projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve son şekli verilen ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir.

Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde SAKARYA Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

ÇED BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILAMAMIŞTI

Yırtmaçdere Barajı ile ilgili Kandıra’nın köyü ile Kaynarca merkezinde ÇED bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş, Aymaz Köyü’ndeki toplantıda sert tartışmalar yaşanmış ve projeye itiraz edenler kolluk kuvvetiyle salondan çıkarılmış, Kaynarca’daki toplantı ise protestolar nedeniyle yapılamamıştı.

BARAJ 18 KÖYÜ ETKİLEYECEK 

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılamak için Kandıra ve Kaynarca topraklarını sulayan Yırtmaçdere ve Kemerdere üzerinde baraj kurulduğunda iki ilçede kurulu bulunan 18 köyün haritadan silineceği ve binlerce hektar tarlanın sulama imkanının ortadan kalkacağı belirtiliyor.

Öte yandan baraj yapımı için malzeme ihtiyacının karşılanacağı taşocakları için Kaynarca Şeyhtımarı Köyü Yakup Kalfalar ve Çelebiler mahallelerinde taş ocağı, kırma, eleme, yıkama ve hazır beton tesislerinin kurulacağı kaydedildi. Çevre uzmanları verimli toprakların İstanbul'un içmesuyu ihtiyacı için feda edilmesinin kabul edilemez olduğunu, ayrıca Acarlar Longozunu besleyen derelerde baraj kurmanın doğal yaşam için de büyük bir tehlike oluşturacağını savunuyor.

Editör: TE Bilişim