Toplantıya CHP il Başkanı Ayça Taşkent, CHP Sakarya Kadın Kolları Başkanı Emel Bircan, Eğitim-Sen sekreterleri ve farklı parti üyeleri katıldı. Cezve kafede gerçekleşen toplantıda konuşan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Yüksel Coşkun, kadına yönelik olan şiddetin her alanda uygulandığını dile getirdi. Coşkun, “Kadınlara her alanda şiddet uygulanıyor ve işlerinden atılıyorlar. Cinsel psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddet görüyorlar. Şiddet gören her kadının ve canlının yanındayız. Israrla ve inatla diyoruz ki kadına şiddet bitsin daha medeni bir medeniyet olsun” dedi. KADIN KIRIMI 2017’de gerçekleşen kadın cinayetlerine değinen Coşkun, “2010 da 180, 2011 de 121, 2012 de 210, 2013’te 23, 2014’de 294, 2015’ de 303, 2016’da 328, 2017’de kasım ayına kadar 339 kadın cinayeti işlenmiştir. 2017 yılı kasım ayına kadar 339 kadın öldürüldü. 246 kadın cinsel şiddete uğradı. Temmuz ayından bu yana 12 kadının yaşam tarzına saldırıldı. Üyemiz Şengül Karaca öldürüldü. Kadın kırımına dönüşmüş bu şiddete alışmamız isteniyor. Bizler erkek-devlet şiddetinden uzakta, güvenli, eşit ve özgür yaşama arzumuzdan, hayatlarımızdan da, mücadelemizden de vazgeçmiyoruz” ifadesini kullandı.

KADIN CİNAYET HARİTASI

Türkiye’de işlenen kadın cinayetlerinin haritası çıkarıldı. Son 8 yılda kadın cinayeti haberinin gelmediği tek il Bayburt oldu. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Türkiye’deki tablo, ihtiyaç duyulan mücadelenin boyutlarına dair fikir verici nitelikte; 2010’dan bu yana en az 1915 kadın öldürüldü.

FAİLLER BELLİ

Öldürülen her iki kadından birinin faili kocası veya erkek ar- kadaşıydı. En az 396 cinayet ayrılık veya boşanma aşamasında gerçekleşti. 355 cinayetin öncesinde kadınlar şiddet, taciz veya tehdide maruz kalmıştı. En az 237 cinayet, kadınların güvenlik endişesiyle resmi bir başvuruda bulundu- ğu halde işlendi. Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin haritalandığı kadincinayetleri.org sitesi, 2010’dan bu yana kadınların nerede, ne zaman, kim tarafından, hangi bahaneyle öldürüldüğünü, cinayete giden süreçte ihmallerin yaşanıp yaşanmadığını nesnel olarak ortaya koymak ve cinayetlerin önlenmesi yolunda oluşturulacak politikalara katkı sağlamak amacıyla hazırlandı.

MÜCADELE ÇAĞRISI

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Emel Bircan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, insan haklarının eksiksiz yaşama geçirilmesi ve kadının meclis başta olmak üzere tüm karar mekanizmalarında eşit katılımıyla mümkün olabileceğini belirtti. Bircan özetle şunları söyledi, “Yüce Atatürk’ün girişimleri ile kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile hayata geçirilmeye başladı ve 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma köy heyetine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı”

SÖZ VERİYORUZ

“İçinde bulunduğumuz bu sıkıntılı dönemde Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı günün 83. yıldönü- münde tüm kadınlarımızı Atamızın işaret ettiği: ‘Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyeti’ni, halkını tamamen modern ve bütün anlam ve şekilleriyle uygar bir sosyal toplum haline ulaştırmaktır’ hedefine ulaşma yolunda siyasi mücadelemize katılmaya davet ediyoruz. Seçme ve seçilme hakkını elde etmemizin 83. yılında mücadelemize ve hakkımızı elde etmek için mücadele edeceğimize, biz CHP’li kadınlar olarak söz veriyoruz” (Sümeyya ÖZNE)

Editör: TE Bilişim