Kocaeli’nde 4 yıl önce temeli atılan ve yüzde 67’si tamamlanan bin 250 yataklı şehir hastanesi, 2020 yılında hizmete girecek. Buna karşılık Sakarya, yıllardır sözü edilen ancak henüz yeri dahi kararlaştırılamayan bin yataklı hastaneyi, bunun yanında da 8 yıl önce çalışmalarına başlanan ve bir türlü bitirilemeyen 200 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ni bekliyor.

Kocaeli'nin İzmit ilçesi sınırlarında 350 milyon avroluk yatırımla hayata geçirilen ve yüzde 62’si tamamlanan Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü'nün önümüzdeki yıl yaz ayları öncesinde hizmete girmesi planlanıyor. Kamu-özel sektör iş birliğiyle başlatılan ‘Şehir Hastaneleri Projesi’ kapsamında 368 bin 668 metrekarelik alanda yapımı hızla devam eden Kocaeli Şehir Hastanesi, bünyesindeki 6 farklı hastane ile Marmara Bölgesi'nin sağlık merkezi olacak. 350 milyon avroluk yatırımla Kocaeli tarihinin en büyük sağlık yatırımı olacak olan hastanenin, bittiğinde kente sağlık sektörünün yanında birçok alanda katma değer sağlayacağı öngörülüyor. 2 bin 500 civarında işçinin çalışmaları sürdüğü hastanede, yaz aylarında çalışan sayısının ilerleyen günlerde 4-5 bine çıkartılarak inşaatın belirlenen tarihlerde tamamlanması hedefleniyor.

HASTA SEVKİ SONLANACAK

Kocaeli’ndeki şehir hastanesinin cerrahi ağırlıklı bir hastane olacağını söyleyen Kocaeli İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, “Bu sebepten dolayı teknolojik donanımı en üst seviyede olması gerekiyor. Şu anda da o şekilde yapılıyor. Bin 90 ile bin 250 arası civarında bir yatak kapasitemiz olacak. Bu kompleks içerisinde 6 tane hastanemiz olacak. Her birisinin yatak kapasitesi de fonksiyonuna göre 10 ile 500 arasında değişecek. Bu 6 hastanenin merkezinde nükleer çekirdek dediğimiz bir radyolojik, laboratuvar ve görüntüleme, ameliyathane, yoğun bakım gibi bütün hastanenin ortak hizmetlerini içerecek alan oluşturulacak. Dolayısıyla sevk gibi bir şey söz konusu olmayacak. Gelen hastalar her türlü tedaviyi burada olabilecek” dedi.

DEV OTOPARK TAMAMLANDI

Yapımı devam eden hastanenin dünyanın en gelişmiş teknolojileriyle donatılacağını belirten Ergüney, “3 bin 500 araçlık otoparkı olan, otoparkında hastaları karşılayacak görevli arkadaşlarımız olacak. Onlara eşlik ederek elektrikli araçlarla hastane içerisindeki bir takım yerlere ulaşımlarının sağlandığı gibi her yönü ile konforlu bir ortamın oluşturulacağı hastaneler bunlar. Şu anda ideal bir şekilde tasarlandı. Yemeklerinden cihazların donanımına kadar her şey en üst düzeyde planlanıyor. Özellikle cihazlar alanlarında dünyanın en gelişmiş cihazları olacak. Bu hastanemiz cerrahi ağırlıklı bir hastane olacağından Marmara Bölgesi’nde İstanbul’un dışındaki en büyük merkezlerden bir tanesi. Kocaeli perspektifinden baktığımızda da bu hastane yanında çeşitli gelişmelere de sebebiyet verecek. Örnek verecek olursak, ulaşım imkanları artacak, kongre ve 5 yıldızlı otellerin sayısının artmasına sağlayabilecek” diye konuştu.

‘TEKNOLOJİK BİR ŞEHİR GİBİ’

İnşaat alanının tam bir şehir görünümünde olduğunu dile getiren Ergüney, “Yaklaşık 368 bin metrekare üzerine kurulu bir tesisimiz bu. Burada bir hastaya düşen kapalı alan miktarı 200-300 metre kare bir alan düşüyor. Büyük bir hastane ancak içeride navigasyon sistemleri olacak. Anroid ve İOS yazılımlarımız olacak. Hastalar kiosklardan tek tuşla hastanenin neresinde olduğunu, nereye gitmek istiyor bulabilecek. Örneğin cep telefonundan ‘Mikrobiyoloji laboratuvarı’ yazdığı zaman elindeki navigasyon sistemi hastanenin içerisinde kişiyi laboratuvara götürebilecek” ifadelerini kullandı.

KAPIYA KADAR TRAMVAY

Hastane açısından her tür hazırlığın yapıldığını anlatan Ergüney, “Cihazlarımızın şartnameleri Bakanlığımıza gönderildi. Onlar onaylandıktan sonra artık cihaz aşamasına geçiliyor. Mefruşatlar tamamlandı. Şu an inşaatımız yüzde 62’ler seviyesine geldi. Buna bakarsak 2020 yılının yaz aylarından önce devreye alınabilecek görünüyor. Bununla ilgili bağlantı yollarının yapılması gerekiyor. Karayolları Genel Müdürlüğümüz yollarla ilgili ihaleye çıktı. 2-3 ay içerisinde inşaata başlanmış olacak. Büyükşehir Belediyemizin tramvay çalışması var. Tramvayı hastaların girdiği kapıya kadar taşıyacaklar. Dolayısıyla içerisinde gündüz saatlerinde yaklaşık 50 bin kişinin yaşayacağını planlarımızı ona göre yaptığımız çok büyük bir kompleks olacak” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

DAVUTOĞLU’YLA BAŞLADI

Öte yandan Sakarya’da her seçim öncesi sözü edilmeye başlanan, seçimlerden sonra da kademeli olarak unutulan bin yataklı şehir hastanesi için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan herhangi resmi bir plan veya çalışma bulunmuyor. İlk olarak Başbakanlığı öncesi seçim vaadi olarak hastaneyi gündeme getiren Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve iktidar milletvekilleri yerin belirlendiğini defalarca dillendirmişti.

FARKLI BEYANLAR GELİYOR

Son olarak yaşanan bilgi karmaşası da insanların kafasını karıştırır nitelikteydi. Ali İhsan Yavuz’un yerin kesinliğini yinelemesi üzerine 31 Mart sonrası göreve başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, vatandaşın söz konusu yerden memnun olmadığını ve yeni bir yer bakılacağını söylemişti. Bunun üzerine AKP İl Başkanı Yunus Tever de yerin kesin olarak kararlaştırıldığını ifade edince konu yılan hikâyesine döndü.

KOMŞUYA ZİYARET SIKLAŞIR

İşin özü; yer yer siyasilerin sözleriyle yeniden şehir gündemine gelen hastane için vatandaşlar sözden daha fazlasını bekliyor. Hele bir de yıllardır bitmeyen, bitemeyen 200 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi inşaatı şehrin göbeğinde geçmek bilmeyen bir yara izi gibi yer etmişken, insanların sözden fazlasını beklemeye hakkı var diyebiliriz. O zamana kadar bu şehrin insanları her başı sıkıştığında komşuyu ziyarete gidecek gibi görünüyor. Kadir Utku ÇOLAKOĞLU

Editör: TE Bilişim