Söz konusu baraj, Kaynarca ve Kandıra topraklarını sulayan Yırtmaçdere ve Kemerdere üzerinde kurulacak. Kaynarca’ya bağlı Kalburcu ve Yeniçam (Çeşek) köyleri ile Kandıra’ya bağlı 11 köyün haritadan silinmesine neden olacak. Verimli tarım arazileri sular altında kalacak, Acarlar longozunu besleyen iki önemli kaynak körelecek.

Kaynarca’nın verimli tarım arazileri yapılacak olan barajın malzeme ihtiyacı için kurulacak olan taş ocakları ile beton santrali de bölge için önemli tehdit oluşturuyor. Kaynarca Şeyhtımarı Köyü, Yakup Kalfalar ve Çelebiler mahallelerinde taş ocağı, kırma, eleme, yıkama ve hazır beton tesisleri kurulacak.

MÜCADELE KARARI: Kaynarca ve Kandıra yöresinde verimli topraklarında baraj yapılmasına karşı yurttaşlar topluca 19 Ekim 2017 Perşembe günü saat 10.00'dan önce Kandıra Kaymaz Köyü Araman ilkokulu'nda yapılacak ÇED Toplantısına, daha sonra topluca Saat 13.00'daki Kaynarca Belediyesi Toplantı Salonu'ndaki ÇED Toplantısına katılarak 'ÇED toplantısı yapılamamıştır' tutanağı tutulmasını sağlayacaklar.

2 yıl önce de denenmiş

Kaynarca – Kandıra bölgsinde yapılmak istenilen baraj 2 yıl önce de gündeme gelmişti. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapımı planlanan Sungurlu Barajı için 23 Temmuz 2015’te Akçakoca Köyü’nde yapılması planlanan ÇED katılım toplantısına halk izin vermemişti.

Karasu’da
ne olmuştu?

Karasu Ortaköy bölgesinde uygulamaya konulan Melen Barajı Projesi’yle 17 yerleşim merkezi sular altında kalmıştı. İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacının karşılanmasını amaçlayan ve toplam 18 bin dekar alanda kurulan baraj nedeniyle 3 bin 162 aille, evini ve arazilerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Editör: TE Bilişim