Milli Savunma Bakanlığı (MSB)'na bağlı Sakarya'daki 1. Ana Bakım Fabrikası'nın özelleştirme kararı 20 Aralık 2018'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, fabrikanın 31 Aralık 2019 tarihine kadar özelleştirileceği ifade edildi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihale yapılmadan Tank Palet Fabrikası'nın BMC/Katar ortaklığına verildiğini açıkladı. Fakat işletmenin ne kadara özelleştirileceği ve fabrikada çalışan işçilerin durumunun ne olacağına dair şartname henüz ortaya çıkmadı.

Tank Palet işçisi, bir an önce şartnameyi görmek istiyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Biz istiyoruz ki işçiler MSB personeli olsun. Fabrikanın yüzde 51'i devlette olsun" dedi. Bu konunun gündemlerinden düşmeyeceğini belirten Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, özelleştirme iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Harb-İş Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz da, şartnamenin Resmi Gazete'de duyurulmasını beklediklerini ifade etti.

Tank Palet Fabrikasının özelleştirilmesine karar verildi ancak ortada hala şartname yok. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay bir an önce şartnameyi görmek istediklerini belirtti. Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal, özelleştirmeden vazgeçilene kadar mücadele edeceklerini bildirdi

Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Sakarya'daki 1. Ana Bakım Fabrikası'nın (Tank Palet) özelleştirmesiyle ilgili tepkiler sürüyor. Fabrikanın özelleştirme kararı 20 Aralık 2018'de Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yürürlüğe girmişti.

Kararda, fabrikanın 31 Aralık 2019 tarihine kadar özelleştirileceği ifade edildi. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha ihale gerçekleşmeden Tank Palet fabrikasının BMC/Katar ortaklığına verildiğini ilan etti. Arkasından da "Burada yapılan iş, özelleştirme değildir. İşletme hakkının belli şartlar, belli süreler, belli kısıtlamalar dâhilinde BMC'ye devredilmesidir" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, ihale yapılmadan fabrikanın BMC/Katar ortaklığına verildiğini ilan etmesine rağmen hala ortada bir şartname bulunmuyor. İşletmenin kaça özelleştirildiği bilinmiyor. Fabrika'da çalışan işçilerin durumu ile ilgili belirsizlik de sürüyor.

'YÜZDE 51'İ BİZDE OLSUN'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hükümet yetkilileri, "Özelleştirme yok. İşçiler, Milli Savunma Bakanlığı'nda kalacak" dese de Tank Palet işçisi artık şartnameyi görmek istiyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da bir an önce şartnamenin önlerine gelmesini isteyerek "Cumhurbaşkanı anlatıyor ama biz şartnameyi görmek istiyoruz. Biz istiyoruz ki işçiler Milli Savunma Bakanlığı personeli olsun. Fabrikanın yüzde 51'i devlette olsun. Kim geliyorsa gelsin. Biz işimize devam edelim. Bunu gittiğim her yerde anlatıyorum. Hem Cumhurbaşkanına hem Mili Savunma Bakanına bunları söylüyorum. Cumhurbaşkanı ve Hükümet yetkilileri 'Özelleştirme yok. İşçiler bakanlıkta kalacak' diyor. Ancak bunların hepsi söz. Bir an evvel şartnameyi görmek istiyoruz" dedi.

'GÜNDEMİMİZDEN DÜŞMEYECEK'
Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal da Milli Savunma Bakanı yardımcıları ile görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi. Bozal şunları söyledi: "Yaptığımız görüşmelerde 'Şartnamede sizin isteklerinize yer verildi' diyorlar. Bunu görebilmemiz için yazılı bir metin olması lazım. Ama ortada şartname yok. 'Devletin elinde yürütülecek' diyorlar. Şartname de ihale de yok. Biz Altay tankının yapılmasına karşı değiliz. Ancak işçi, bakanlığın işçisi olsun; yetki devlette olsun istiyoruz. Bu konu gündemimizden düşmeyecek. Özelleştirme iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz."

ÖNCE İHALE ŞARTNAMESİ
Harb-İş Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz da şartnamenin hâlâ açıklanmamasına sert tepki gösterdi. Türkiye hukuk devleti ise önce ihale şartnamesinin ortaya çıkması gerektiğini vurgulayan Yavuz, şu bilgileri verdi:

"Önce şartnamenin Resmi Gazete'de duyurulması gerekiyor. Sonra ihalenin yapılıp kazanan firmanın da Resmi Gazete'de ilan edilmesi lazım. Ancak süreç böyle işlemedi. Ortada şartname de ihale de yok! Zaten üç atölyeyi BMC'ye kiraladılar. Hem de bedelsiz! Bu atölyelerde çalışma yok ancak BMC'nin çalışanları kurs alıyor. Yetkililer, 'BMC'ye devredildiğini' sözlü olarak söylüyorlar. O zaman şunu sorarlar: Bunu kaça, hangi firmaya verdin? İşçiler ne olacak? Devletin askerî fabrikasının başka devletin ordusuna verilmesini ülkeye ihanettir. Bunu asla kabul etmiyorum. Biz, sendika olarak, kamu işçisi statüsünde bulunuyoruz. Bunun böyle devam etmesini, özel şirket gelecekse de Altay Tankı'nı birlikte yapalım diyoruz. Ama yüzde 51 altın hisse devletin elinde olsun."

Kaynak: www.aydinlik.com.tr

Editör: TE Bilişim