Sakaryalılar, ‘Ölümcül görsel şölen’ olarak adlandırılan havai fişek gösterileri için şu görüşleri dile getirdiler:

Sibel Arın Sezer ( Hayvansever)

“İnsanoğlunun iki dakikalık göz zevkleri ve eğlenceleri için gökyüzüne atılan havayı fişekler hem doğaya hem de masum hayranlarımıza zarar veriyor. Gökyüzünde özgürce uçan kuşlar bu atılan havai fişekler yüzünden ölüyor. Kuşların dışında diğer hayvanlar da ani yüksek ses yüzünden sağa sola kaçarken araba altında kalarak feci bir şekilde can veriyor. Yataklarında mışıl mışıl uyuyan bebeklerimiz ise sıçrayarak uyanıyor ve bu onlarda bazen kalıcı korku olarak kalabiliyor.
Peki, şimdi soruyorum bu havai fişek sevdalısı olan insanoğluna bunca zararı ve can alıcı durumları varken neden bu kadar bencil ve acımasız olabiliyorlar? Lütfen havayı fişekler yasaklansın. İki dakikalık göz zevki için hiçbir canlı zarar görmesin ve ölmesin.”

Ayşen Özdoğan (Serbest Meslek)

“Ben bu durumdan çok rahatsız oluyorum, tüylerim diken diken oluyor. Biliyorum kuşların yandıklarını ve öldüklerini, havai fişeklerin çevreye zarar verdiklerini. Şu anda zaten oturduğum yerde çok düğün salonu ve bu tarz yerler var o yüzden yani hem çevre kirliliği açısından nefes alamıyorsunuz, tıkanıyorsunuz kızım astım hastası mesela çok etkileniyor bu durumdan. İnanılmaz rahatsızım yani insanlar kendi zevkleri için, kendi fantezileri için böyle şeyler yapıyorlar ve sokağa atılan paralar bunlar yazık günah o paraları başka bir yere daha hayırlı şeylere harcayabilirler. Bence cezası büyük ve ağır olmalı. Zararlı bence gereksiz bir harcama. Cezai büyük bir yaptırım uygulanması lazım.”

Rafet Tutkun (Serbest Meslek)
“ Havai fişeklerin kuşlara verdiği zarardan haberim var. Sadece kuşlara, hayvanlara değil aynı zamanda insanlara da zarar veriyorlar. Tabii ki hayvanların hakları da, canları da insanlar kadar önemli ama şimdi bir insan ve hayvanı kıyasladığında tabii ki insan daha önemli yani havai fişeklerin bazen patlamadığı oluyor, yerde, rampada patladıkları oluyor, insanlar yaralanabiliyor, ölebiliyor bizzat şahit oldum bu duruma. Tabi kuşlara da gelince onların da hakları var, onların da özgürlükleri var. Ben de tasvip etmiyorum havai fişeği, kullanılmasını da istemem keşke kimse kullanmasa. Bunun önlemi alınamaz yani ya yasaklanır hiç kullanılmaz ya da kullanılır çünkü havai fişeğin havada menzili var havada patlama derecesi, şiddeti var. Onu ayarlayabilirler belki ama sonuç olarak yine havada patlatılacak. Düğün salonu olan yerlerde havai fişek alanları yapılabilir. Başka türlü de halledilemez. Ya patlatırsın ya patlatmazsın, keşke patlatılmasa.”

Kevser Çelikateş (Öğrenci)
“Benim maalesef daha önce böyle bir şeyden haberim yoktu. Böyle bir olaya ses getirmeniz gayet güzel. İnsanların kendi zevkleri için başka hayvanlara, canlılara zarar vermesi çok gereksiz. Hayvanlar bir kere havai fişeklerden çok daha güzel, birkaç dakikalık bir gösteri için görüntü kirliliği ve hayvanlar daha değerli. Kesinlikle onları öldürmeye hakkımız yok böyle saçma bir şey için. Havai fişekler kesinlikle üretilmemeli, üretimi durdurulmalı. ”

Hülya Kamışoğlu (Ev Hanımı)

“Şimdi sadece kuşlar değil ben tam bir hayvan sever olarak söylüyorum, bütün hayvanlar bilmedikleri bir sese karşı bu gök gürültüsünde de aynı ama gök gürültüsü Allahtan ama havai fişek bilerek hem hayvanlara hem insanlara zarar veriyor. Uçan hayvanlara verdiği zararlar ayrı, yere basan hayvanlara verdiği zararlar da ayrı. Bütün hayvanlar korkar. Evde kedim var saklanacak yer arıyor havai fişekte, köpeğim zaten uyumuyor sabahı sabah ediyoruz havai fişek bitene kadar. Bilmediği, anlamadığı gürültüye karşı bütün hayvanların tepkileri var. İnsanların fuzuli para harcadığı görgüsüzlüğün diz boyu olduğu bir eylem. Havai fişekten nefret ediyorum, havai fişek kullanılmasını şiddetle kınıyorum. Üretim firmaları kapatılsın, başka işler yapsınlar, havai fişek olmasın, havai fişek iyi bir şey değil, onun yerine düğünlerinde başka bir gösteriş yapsınlar, başka harcamalar yapsınlar yani yukarıda patlayan ışığa bakmak ve bunun bir sürü canlıya zarar verdiğini bilerek ondan keyif almak bence insani bir şey değil. “

Alper Pak (Serbest Meslek)
“Bazı internet sitelerinde bu tür haberler okumuştum. Tabi havai fişeklerin yapılacağı ortamın doğru bir ortam olması gerekiyor. Hayvanların ve kuşların olduğu bölgelerde olmamalı. Yani bu tip faaliyetlerde insan sağlığı nasıl gözetiliyorsa hayvan sağlığı da önemli. O yüzden gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Hayvanlar, kuşlar sonuçta ağaçlarda barınırlar, açık alanda olması gerekir ya da göç yolları üzerin de herhangi bir aktivite, faaliyet olacaksa onlar düzenlenebilir ama tamamen de bu tip şeyleri yok sayamazsınız dikkat ve önem verdiğiniz her şey güzel şekilde sonuçlanır. O yüzden her şeyin bir çözümü olduğu gibi bununda bir çözümü var. “

Sevda Çelik (Satış Elemanı)
“Önceden çok cazip güzel geliyordu ama şimdi hiç öyle gelmiyor. Her havai fişek gördüğümde üzülüyorum. Havai fişekli düğün olsun istemiyorum ben, artık tasvipte etmiyorum. Kuşlar ölürken böyle bir şeyin altında eğlenmek, bunu bilirken bundan keyif alamaz bir insan, şahsen ben alamam. Bunu ben bilmiyordum mesela üç gün önce öğrendim ve şok oldum yani hiç tahmin etmiyordum böyle bir şey olabileceğini ki yıllarca bakıp bakıp keyif alıyorduk, eğlenceli geliyordu ama artık istemem yani. Medyada bu durum iyice yayılarak bir önlem alınabilir çünkü sonuçta insanız duyarlıyız, bir yerde tepkisiz kalamayız yani illaki insan onu bile bile havai fişek patlatmaz. “

Ünal Ünalan (Sigortacı)

“ Ben böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Eğer böyle bir şey varsa havai fişeklerden nefret ediyorum. Kahrolsun havai fişekler. Alınabilecek en iyi önlem havai fişekler yasaklanması olur.”

Emel Ünalan (Ev Hanımı)
“Havai fişeklerin kuşlara ve hayvanlara ne gibi zararlar verdiğini tahmin edebiliyorum. Sonuçta ben havai fişek atılmasından ve o gürültüden hoşlanmıyorum. Hayvanlara da zarar verebileceği için yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir anlık bir eğlence uğruna oradaki çevreye ve doğaya zarar vermenin doğru olmadığını düşünüyorum. Bence havai fişek atılmamalı, gerek yok böyle bir şeye. Bir anlık eğlence için hem kimsenin huzuru kaçmamış olur hem de hayvanlara zarar verilmemeli.

Ayça Beriş (Sigortacı)
“Eğlence sektörüne katkı sağlayabilmek amacıyla canlıların doğal yaşam alanı bir şekilde katlediliyor, solunan hava bir şekilde zehirleniyor, hayvanların havai fişeğin saçmalarıyla yaralandığını biliyorum. Bununla birlikte atmosfere verdiği zarar dolayısıyla hayvanların artık yaşayabilecek çok fazla alanı kalmadığını biliyorum. Kesinlikle havai fişeklerin yasaklanması gerekiyor. Bununla birlikte patlatanlara ve kullananlara cezai yaptırım uygulanması gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim