“Anne ve Çocuk” temalı etkinlikte kurulan stantlarda vatandaşlar sağlık çalışanları tarafından koruyucu sağlık hizmetleri ile ücretsiz kanser taramaları, sağlıklı beslenme ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri konularında bilgilendirildi. Yoğun ilgi gösterilen etkinlikte salık personeli tarafından ücretsiz tansiyon ve şeker ölçümü yapıldı.  Etkinliğe Vali Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Cengiz Yiğit, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Doç. Dr. Faruk Beşel ve Ziya Cevherli, Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

6 ayda 2 milyon 10 bin kişi muayene edildi

Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, 2019 yılı ilk 6 ayında Aile Hekimliği düzeyinde 2 milyon 10 bin 161 kişinin muayene edildiğini ifade ederek, halk sağlığı hizmetlerinin önemine değindi. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Öğütlü, doğan bebeklerin yüzde 94.4’üne demir desteği, yüzde 96.3’üne D vitamini desteği, yüzde 91’ine işitme taraması, yüzde 97’sinin ise tüm aşılarının tamamlandığını kaydederek, yüzde 94.3’üne doğumsal konjenital hastalıklar taraması yapıldığını belirtti. Okul hizmetlerimizde 42 bin 829 öğrenciye diş fırçası ve macun dağıtımı yapılar, 503 okula Beyaz Bayrak Sertifikası ve yine 144 okula Beslenme Dostu Okul Sertifikası hizmeti verildiğini dile getiren Öğütlü, 15 bin 800 sigara denetimi uygulaması yapılarak, 18 bin 245 kişiye kanser taraması ve yine 13 bin göçmene sağlık hizmeti sunulduğunu ifade etti.

“Anne ve çocuk sağlığına önem veriyoruz"

Her gebenin evinde en az bir kere sağlık personeli tarafından ziyaret edildiğini söyleyen Öğütlü, özellikle bu yıl Halk Sağlığı Haftası teması olan “Anne ve Çocuk Sağlığı” temasının anne ve bebek sağlığı konusundaki hizmetlerin daha da artmasına vesile olduğunun altını çizdi. Aile Hekimliği hizmetinin 2005 yılında pilot il olarak iki ilimizde başlayıp daha sonra birçok ilde yaygınlaştığını hatırlatan Öğütlü “Şu anda Aile Hekimliği Sistemi tüm Türkiye de yaygın olarak devam etmektedir. 1’inci basamakta sunduğumuz hizmetler beslenme danışmanlığı, fiziksel aktivite, kronik hastalıklarla ilgili (Obezite, diyabet, hipertansiyon) bilgilendirme ve yönetim, sağlıklı yaşlanma danışmanlığı, üreme sağlığı, kanser erken teşhis tarama ve eğitim (KETEM) merkezlerimizde yapılmakta.  Yine gebe sınıfları gibi doğum ve doğum sonrası annelerin çocuklarla ilgili neler yapması gerektiği gibi bilgilerin verildiği eğitimler veriliyor. Senelerce emzirme yöntemini bilmediğinden dolayı anne sütü alamayan bebekler vardı, bizim amacımız şu anda tüm bebeklerin anne sütü almasını sağlamak. Evlilik öncesi danışmanlık, sigara bırakma desteği, çocuk ve ergen sağlığı danışmanlığı, tansiyon ölçme hizmetleri, okul sağlığı hizmetleri, görüntüleme hizmetleri, tıbbi laboratuvar hizmetleri birinci basamakta verilen hizmetler.” diye konuştu.  

“Aile Sağlık Merkezlerinde her şey yapılıyor”

1’inci basamak sağlık hizmeti veren Aile Hekimliklerinde 2’inci ve 3’üncü basamakta yapılan testlerin yüzde 60 veya 70’inin yapıldığına dikkat çekin Öğütlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların içinde hormon testleri, kanser tarama testleri, tüm biyokimya testleri, mikrobiyolojik testler ve aynı zamanda hemoglobin testleri gibi, D vitamini testleri gibi çok ileri testlerde birinci basamakta yapılmaktadır. Dolayısı ile birçok test için vatandaşımızın ikinci veya üçüncü basamağa gitmesine gerek kalmaksızın Aile Hekimlerinde bu testleri yapma imkanı sağlanmıştır. Yine enjeksiyon, pansuman hizmetleri, enfeksiyon kontrolü hizmetleri, özellikle tüberkülozla veremle ilgili tüm testeler yapılmakta. Hac ve umreye giden vatandaşlarımıza desteklerimiz devam etmektedir. Sakarya’mızda şuanda 97 Aile Hekimi Merkezinde 303 Aile Hekimiyle hizmet etmekteyiz. Ortalama Aile Hekimi başına düşen nüfus 3 bin 100 civarında olup, 2023 yılında tüm Türkiye’de bu nüfusun 2 bin 700’e indirilmesi planlanmaktadır. Yine iki tane kanser tarama merkezimiz, Sağlıklı Yaşam Merkezimiz, iki tane Göçmen Sağlığı Polikliniğiz, Çalışan Sağlığı Birimiz, Verem Savaş Dispanserimiz, 53 tane Sağlıkevimiz var. 265 kişilik yardımcı sağlık personeli Aile Hekimlerimizi de unutmamak gerek. Tüm tesislerimiz ve sağlık çalışanlarımızla büyük bir sağlık ordusuyla hizmet vermekteyiz. 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası vesilesiyle birinci basamakta verdiğimiz hizmetler başta olmak üzere, halk sağlığı haftasında özellikle bu seneki ‘Anne ve Çocuk Sağlığı’ teması başta olmak üzere tüm koruyucu hizmetlerin birinci basamakta bütün sağlık ordumuzla beraber yapıldığını bildirerek, tüm halkımızdan birinci basamak sağlık tesislerimize desteklerini bekliyoruz. Aile Hekimini tanımayan kimse kalmasın istiyoruz.” diye konuştu.

“Yürüttüğümüz hizmetler içerisinde her konu önemli”

Halk sağlığı gibi önemli bir konunun hafta içerisinde değerlendirileceği böylesi etkinliklerin yine halk arasında farkındalık oluşturacağına inandıklarına değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Yürütmüş olduğumuz hizmetler içerisinde sağlığın elbette ki çok önemli bir yeri vardır. Bizler insanımızı doğrudan ilgilendiren ve ona dokunan, ona hizmet eden eğitim, asayiş, sağlık hizmetlerini birbirinden ayıramayız. Sağlık hizmeti de 7’den 70’e, doğum öncesinde başlayıp hayat boyu devam eden bir olgudur.

“Vatandaşlarımızı bilinçlendirmeliyiz”

Bizler öncelikli olarak Koruyucu Sağlık Hizmetleri üzerinde durmak zorundayız. Hastalık aşamasında elbette ki hastanelerimiz herkese tedavi hizmeti veriyor, ancak vatandaşlarımızı hastanelere götürmeyecek önlemlerin bulunduğu bir sistemi hayata geçirmek durumundayız. İnsanlarımıza hasta olmadan önce alınması gereken tedbirleri, yürütülecek hizmetlerden nasıl istifade edileceğini bu haftada özellikle öne çıkarmamız gerekmektedir.

“Sağlık alanı şehrin tüm paydaşlarını ilgilendiriyor”

Büyük bir sağlık ordumuz var, ancak bu yalnızca merkezi yönetimi ilgilendiren bir konu değildir.  Bugünkü programın paydaşları olan Sağlık Teşkilatımız ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürütmeye çalıştığımız önemli projelerimiz var. Bir şehrin yaşanabilirliği, tercih edilebilirliği, o şehirde verilen sağlık hizmeti ile elbette yakından ilişkilidir. Biz güzel Sakarya’mızın sağlık hizmetleri yönünden de öne çıkmış, tercih edilen bir şehir olması için gayret sarf ediyoruz. Hem halkımızın bu konuda bilinçlenmesiyle hem de bu alanda hizmet veren personelimizin gayreti ile İlimizin bu açıdan da bir marka şehir hüviyetini kazanmasını istiyor ve diliyoruz. Fiziki açıdan ve personel yeterliliği açısından eksikliklerimiz olsa da, bunların arkasına sığınmadan elimizdeki imkânlarla en iyisini gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu önemli haftada böyle bir programın düzenlenmesi için emek verenler ile genel olarak İlimizde sağlık hizmeti yürüten bütün personelimizi tebrik ediyorum, tüm halkımıza sağlıklı bir hayat diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir stantları gezerek, sağlık çalışanlarından hizmetlerle ilgili bilgi aldı. Etkinlik gün boyu vatandaşların bilgilendirilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim