Şikâyetlerini gazetemize ulaştıran hükümlüler, cezaevi yönetiminin özellikle öğrenimine devam edenler üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını, son dönemde bu baskının eziyete dönüştüğünü, insanlık dışı muamelelere maruz kaldıklarını belirtti.40 kişilik koğuşta 80 kişinin kaldığı, tüm boşlukların yatak ile dolduğu ve nefes alınamaz duruma gelindiği belirtilerek, cezaevi yönetiminin okula giden mahkumları cezaevinden uzaklaştırma çabasında olduğu iddia edildi.

DESTEK BEKLERKEN ZULÜM

Mahkûmlar adına gazetemize açıklamada bulunan bir hükümlü, öğrenim gördükleri için destek görmeyi beklerken zulümle karşılaştıklarını söyledi. Uygulanan baskının çıplak arama boyutuna taşındığını iddia eden hükümlü, şunları anlattı:
“Koğuşta ne kadar kişi kalıyorsa toplayıp soyunmamızı istediler. Narkotik köpeği ile çıplak şekilre arama yaptılar. Mahkûmların üzerinde hiçbir şey bulunamadı. Köpek bir şey bulamadı ama nasıl olduysa koğuşun başka bölümünde gardiyanlar bir miktar uyuşturucu buldu.”

İNSANLIĞIMIZDAN UTANDIK

“Bundan birkaç gün sonra yine topladılar ve bu kez çırılçıplak soyunmamızı istediler. Ardından elle arama yaptılar. İnsanlığımızdan utandık, onurumuz zedelendi. Buradakilerin büyük bölümü öfkesinden, utancından ağladı.”

KANTİN VE KIYAFET SORUNU

Baskının bununla sınırlı kalmadığını da belirten hükümlü, kantinde hiçbir şey bulunmadığını, dış kantinde ise fiyatların çok yüksek tutulduğundan yakındı. Şampuan, diş macunu ve parfüm bulmakta sıkıntı yaşadıklarını, kapalı cezaevlerinde olan kıyafet sınırlamasının kendilerine de getirildiği vurgulayan hükümlü, “Galiz küfürler de bu işin cabası. ‘Yemin ettim yarınızı kapalıya göndereceğim’  diyor” ifadelerini kullandı. Okula gitmeyen mahkûmlara da iyi davranılmadığını söyleyen hükümlü, özellikle Sakaryalı olanların başka illerin cezaevlerine gönderilmesi için çaba harcandığını öne sürdü.

Bülbül: Konuyu araştıracağım

MHP Sakarya Milletvekili M. Levent Bülbül, Geyve Açık Cezaevi’ndeki iddiaları ilgiyle dinledi ve konuyu araştırıp doğruysa üzerine
gideceğini söyledi. Bülbül, daha sonra konuya ilişkin açıklamada bulunacağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim