Kararla hiçbir hak iddia edemez duruma gelen ve bir üst mahkemeye gitmeyi düşünen Evrenköylüler, sorunun bu hale gelmesinde sorumlu gördükleri herkese ateş püskürüyor. Yarım asırdan fazla yaşadıkları ve para ödeyerek satın aldıkları yerleri her ne pahasına olursa olsun terk etmeyeceklerini belirten köylüler, 11 Mart’ta Sakarya’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ulaşmanın yollarını arıyor.

İTİRAZ EDİLMEDİ

Adapazarı Evrenköy’de (Kulaksız) yılan hikayesine dönen tapu sorunuyla ilgili köylüler aleyhine sonuçlanan davanın gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme, bölgenin orman arazisi olduğuna ilişkin 1997 yılında kesinleşen karar ve 1990 yılında köyde askıya çıkarılmasına rağmen hiçbir itirazın olmadığına işaret ederek, zilyetlik tespitlerinin iptali ve silinmesine hükmetti.

ORMAN OLARAK TESÇİL

Orman Genel Müdürlüğü’nün, tapuda hazine adına kayıtlı olan ve köyde yaşayanlar adına zilyetlik şerhi bulunan taşınmazların, kesinleşen mahkeme kararıyla orman olarak tescil edildiğini ve 2/B niteliğinde bulunmadığı gerekçesiyle zilyetlik tespitlerinin iptali iztemiyle açtığı dava Sakarya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.

YOK HÜKMÜNDE

1940’lı yıllardan bu yana süren davalarda alınan kararlarla, köylü ile hazine arasında sürekli el değiştiren arazilerin, en son Orman İdaresinin açtığı ve 1997 yılında sonuçlanan davayla orman arazi olduğunun kesinleştiğine, bu tespite karşı süresi içinde açılmış bir dava bulunmadığına vurgu yapılan kararda, “Kesinleşen orman tespit ve tahdidi işlemine rağmen 2010 yılında yapılan 2/B parselleri kullanım kadastro çalışması yok hükmünde olup, hukuki değer taşımamaktadır” denildi.

HAVA FOTOĞRAFLARI
Yargılamanın hızlı sonuçlandırılması gözetilerek, keşif yapılmasının gerekli görülmediği ve büro çalışmasıyla hazırlanan, orman sınırları ile çakıştırılan haritalar dikkate alındığında söz konusu arazilerin orman olduğunun açıkça anlaşıldığı ifade edilen kararın başka bir bölümünde ise şöyle deniliyor:
“ Hava fotoğrafları incelendiğinde; 1940 yılında çekilen hava fotoğrafına göre dava konusu 103-105 nolu parsellerin tamamının meşe cinsi orman ağaçlıkları ile kaplı olduğu, 1975 – 1979 – 1999 tarihli hava fotoğraflarına göre ise zaman içerisinde 103 nolu parselin neredeyse tamamının, 105 nolu parselin ise bir kısmının orman örtüsünün tahrip edildiği açıkça görülmektedir.”

KÖYLÜ TEPKİLİ
Mahkemenin gerekçeli kararı sonrasında büyük şok yaşayan köylüler, bir üst mahkemeye itiraza hazırlanıyor. Yaklaşık 70 yıldır bu topraklarda yaşadıklarını belirten ve orman arazisi olarak tescil edilen toprakları muhtar senediyle para ödeyerek satın aldıklarını ifade eden köylüler, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini söylüyor. Köylüler, her ne pahasına olursa olsun evlerini, arazilerini terk etmeyeceklerini, sonuna kadar direneceklerini vurguluyor.

ERDOĞAN’A HAZIRLIK
Köylüler, siyasetçilerin yıllardır kendilerine söz verdiğini ancak sorunun içinden çıkılamaz hale geldiğini belirterek, bu durumdan sorumlu gördükleri tüm siyasetçilere ateş püskürüyor. Köylüler 11 Mart’ta AKP İl Kongresi’ne katılmak üzere Sakarya’ya gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a durumlarını anlatmanın yolunu da arıyor.

Editör: TE Bilişim