İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Ortaöğretime geçişte tercih ve yerleştirme esasları hakkında basın toplantısı düzenledi. Durmuş, Serdivan Şehit Erol Olçok Anadolu Lisesi’nin toplantı salonunda gerçekleştirilen programda, yerleştirme kıstasları ve tercih prosedürleri hakkında yeni düzenlemeleri tanıtan bir sunum yaptı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

VERİLER 2013 YILINDAN KALMA

Sakarya’nın eğitim başarısı konusunda iller bazında söylendiği gibi 54’üncü sırada olmadığını belirten Durmuş, “ÖSYM bu sıralama verilerini en son 2013 yılında yayınladı. Oradaki verilerde 54’üncü sırada göründüğümüz için bugüne kadar böyle konuşulmuş. Tam net bilgi veremeyecek olsam da şunu söyleyebilirim ki; şu an daha iyi durumdayız. İlk geldiğimde ‘Plaka kaderimiz olmayacak’ demiştik lakin sonradan verilere baktığımızda gördük ki zaten o durumda değiliz” diye konuştu.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Durmuş, Sakarya’daki öğrencilerin Türkiye ortalamasının üzerinde başarı gösterdiğini kaydetti ve “Sadece Sakarya’nın ve Türkiye’nin verilerini inceleyebildiğim, diğer şehirlerle kıyaslayamadığım için resmi bir bilgi vermem mümkün değil. Lakin daha iyi durumda olduğumuzu garanti edebilirim. Sıralamamızın da muhtemelen 20 ila 30 arasında olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

AİLE ZORUYLA TERCİH OLMAMALI

Lise tercih ve yerleştirmeleriyle ilgili çocuklara baskı yapılmaması gerektiğini ifade eden Durmuş, çocukların yeteneklerine göre ilgi duydukları okul türüne yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Durmuş, Fen ve Anadolu Liseleri için baskı yapmanın anlamsız olduğunu, bazı çocukların aile zoruyla bu okullara geldiğini ancak derslerde başarısız olup moral çöküntüsü yaşadığını kaydetti.

İSTİYORSA TEKNİSYEN OLSUN

Çocuk, ilgi duyduğu okula yönlendirilirse ‘başarısızlık hissinin’ de ortadan kalkacağını söyleyen Durmuş, “Baktınız ki çocuk cihazları söküp takabiliyor ve bu yönde bir yeteneği ve ilgisi var, meslek liselerine yönlendirin. Hayalinizdeki meslek için baskı yapmayın. Eğer istiyorsa tekniker, teknisyen olsun. Zaten ara eleman ihtiyacı var” diye konuştu. Durmuş, tercihler için danışmanlık alınırken çocukların da orada bulunması gerektiğini belirtti ve ailelerin tek başına karar vermemesi gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim