DSİ Sakarya iline yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Sakarya’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapıları olduğu belirtildi.

SULLANAN ARAZİ

Genel Müdür Murat Acu, “DSİ tarafından Sakarya’da Pamukova Çilekli Barajı ve bu barajın sulamasını tamamlayarak 3 bin 170 dekar araziyi sulamaya açıldı. 2016 yılında hizmete aldığımız Pamukova Kemaliye (Deveboynu) Barajı ile 2 bin 390 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Adapazarı Aşırlar Göleti kapsamında da bin 770 dekar arazinin sulanması sağlanmaktadır.” dedi.

3 BARAJ 5 GÖLET

Sakarya’nın su kaynaklarını en güzel şekilde değerlendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu şöyle devam etti, “Sakarya’da birbirinden önemli 3 baraj ve 5 gölet daha inşa ediyoruz. Bu barajlardan bir tanesi Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayacak Ballıkaya Barajı’dır.”

BALLIKAYA 2019’DA

“98 metre yüksekliğe sahip bu barajla, Adapazarı merkez, Erenler, Serdivan, Yazlık, Sinanoğlu, Güneşler, Kazımpaşa, Hanlı, Nehirkent, Bekirpaşa, Çaybaşı-Yeniköy, Akyazı, Karapürçek, Gücücek, Sapanca, Arifiye, Kırkpınar, Kurtköy, Hendek, Yeşilyurt, Ferizli, Söğütlü, Gölkent, ve Limandere yerleşim yerlerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamış olacağız. İnşaat çalışmaları hızla devam ediyor. 2019 yılı içerisinde tamamlayarak hizmete alacağız.”

9 SULAMA TESİSİ DAHA

Genel Müdür Acu açıklamasını şu cümlelerle bitirdi, “Sakarya’da son 15 yılda inşa edilen sulama tesisleriyle, 28 bin 620 dekar arazinin sulamaya açıldı. Sulu tarımla birlikte çiftçilerimize yıllık 22 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. Ayrıca inşaat çalışmaları devam eden 9 sulama tesisi ile 45 bin 630 dekar araziyi daha sulamaya açacağız.”

TAŞKIN KORUMALARI

“Sakarya’da taşkın riskinin fazla olduğunu biliyoruz. Son 15 yılda inşa ettiğimiz 52 adet taşkın koruma tesisi ile 150 adet meskûn mahal ve 130 bin 460 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Ayrıca 7 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.”

Editör: TE Bilişim