Doğançay Mahallesi Muhtarı Murat Çınar, gazetemize yaptığı açıklamada, üst geçit yapılması amacıyla ağaçların kesildiği iddialarına cevap verdi. Ağaçların, hastalıklarından dolayı kurtarmak için bazı dallarının budandığını ancak kurtarılamayanların kesildiğini ifade eden Çınar, üstgeçit yapımıyla ağaçların kesilmesinin birbirinden bağımsız ve alakasız olaylar olduğunu söyledi.

BAKIM YAPILMADI

Bölgedeki ağaçların büyük kısmında “mantarlaşma” denilen bir hastalık tespit edildiğini anlatan Çınar, ağaçların kuruduğunu ve zaman zaman rüzgârın etkisiyle devrildiklerini söyledi. Çınar, “Bu ağaçlar; üst gerilim hatlarına, yollara, mahalle aralarına ve tren yollarına düşüyordu” dedi ve zamanında bakım yapılmadığı için ağaçların hastalandığını belirtti.

ÖNLEM ALINSIN

Kurtarılması için bazı ağaçların dallarının budandığını söyleyen Çınar, ağaçların yine de kurumaya devam ettiğini kaydetti. Çınar, “Ağaçlara 20-25 yıldır hiç bakım yapılmadı. Gerekli tedbirler alınsaydı bu sorunlar yaşanmazdı. Dere kenarlarındaki çınarlar da kuruyor. Bu hastalıkların sebebini öğrenmek ve önlem alınmasını istiyoruz. Biz, devamlı doğayla ve yeşille iç içeyiz” diye konuştu.

ÜSTGEÇİT KONUSU

Üst geçit yapılması hususuna da açıklık getiren Çınar, “Yayalar tren yolundan geçmek zorunda kalıyorlar. Allah korudu da ölen olmadı. Bir insanımıza bile zarar gelse çok üzülürdük. Çok riskli bir geçiş yolu. Bu sebeple çözüm bulunması için TCDD’ye başvurduk. Altgeçit veya üstgeçit istedik. Teknik sebeplerden dolayı altgeçit olmayınca üstgeçitte karar kılındı” dedi.

YENİLERİ DİKİLSİN

Çınar, “Ağaçlar bizim sembolümüz. Asla kesilmesini istemeyiz ancak bakımlarının yapılması gerekiyor. Kesilenlerin yerine de yenileri dikilsin istiyoruz. Biz, doğamızın devamlı olarak koruma altında tutulmasından yanayız. Üstgeçit inşaatı devam ederken bile bazı ağaçlar kendiliğinden kırılıp devrildi. Hatta bir keresinde tren yoluna düşmüştü. Zarar gören olmasın diye çok uğraş verdik” diye konuştu.

DOĞA VE TURİZM

Doğançay’ın “ağaç katliamı yapılan bir yer” olarak anılmasından duydukları rahatsızlığı ifade eden Çınar, mahallelerinin doğa zengini, piknik alanlarına ve turistik değere sahip bir yer olduğunun altını çizdi. Doğayı korumayı kendilerine vazife bildiklerini anlatan Çınar, “Doğançay’ımızın bu şekilde değil, doğa ve turizm değerleriyle anılmasını isteriz” dedi.

Editör: TE Bilişim