Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şehir genelinde devam eden altyapı yatırımlarının 420 milyon lirayı aştığını açıkladı. Sakarya’nın 16 ilçesinde dev projeleri hayata geçirdiklerini belirten Başkan Toçoğlu, “Şehrimizin güneyinden kuzeyine doğusundan batısına yaptığımız dev altyapı yatırımları ile Sakarya’nın altyapı geleceğini inşa ediyoruz. Akıllı şebeke sistemleri, kanalizasyon ve yağmursuyu hatları, yüksek teknoloji arıtma tesisleri, dev barajlar ve elektrik santralleri ile Sakarya’yı daha yaşanılabilir bir şehir haline getirebilmek için gece gündüz demeden var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

Hem içmesuyu hem enerji

Başkan Zeki Toçoğlu, “Şehir genelinde devam eden altyapı yatırımlarımızın toplam değeri 420 milyon lirayı aşmış durumda. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediyesi olarak 100 milyonluk yatırımla şehrimizin güneyinde bin metre rakımlı Pamukova Eskiyayla bölgesinde Akçay Barajı’nı inşa ediyoruz. 40 milyon metreküplük içmesuyu potansiyeli ve 12 megawatt kurulu gücü ile içmesuyu anlamında Sapanca Gölü’ne alternatif oluştururken aynı zamanda şehrimizin enerji üretim kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız. Benzer bir projeyi kuzeyde, Karasu ve Kocaali’de de gerçekleştireceğiz. Bölgeye Çamdağı Barajı’nı inşa edeceğiz. Şehrimizin dört bir yanını su kaynakları ile çevreliyoruz” ifadelerini kullandı.

2 yeni arıtma tesisi

En önemli önceliklerinin şehrin tamamında tüm mahallelere kaliteli içmesuyu ulaştırmak olduğunu dile getiren Başkan Toçoğlu, “Kurum olarak Allah’a şükür Sakarya’yı çeşmelerinden su içilebilen nadir şehirlerden biri haline getirdik. Şehrimizin birçok noktasında inşa ettiğimiz 7 adet yeni arıtma tesisi ile vatandaşlarımıza ulaştırdığımız suyun kalitesini üst noktalara çıkardık. İki içmesuyu arıtma tesisini daha şehrimize kazandıracağız. Hendek’te 16 mahallemiz için Hendek Uludere İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni 2 milyon lira değerindeki yatırımla hayata geçirdik. Sapanca Memnuniye İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde de inşallah önümüzdeki günlerde temelini atarak çalışmalara başlayacağız” şeklinde konuştu.

16 ilçede yeni hatlar

Açıklamalarının devamında Başkan Toçoğlu, “Karasu ve Kocaali ilçelerimizde 450 kilometrelik yeni bir içmesuyu hattı inşa ediyoruz. 45 milyonluk dev yatırımla bölgenin içmesuyu geleceğini garanti altına alıyoruz. Ayrıca Karasu’ya bağlı Kurudere ve Yeşilköy bölgesine de 10 kilometrelik yeni bir hatla Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisinde kaliteli içmesuyu ulaştıracağız. Erenler ve Serdivan ilçelerimizin tüm içmesuyu altyapısınıda yeniliyoruz. Toplamda 60 milyon lira değerindeki iki yatırım ile vatandaşlarımıza ulaştırdığımız suyun kalitesini güvence altına alıyoruz. Ayrıca iki ilçemizde Sakarya’da ilk diyebileceğimiz önemli bir yağmursuyu yatırımı yapıyoruz. Erenler ve Serdivan ilçelerimizde dev kutu menfezler inşa ederek yağmursuyu ağımızı güçlendiriyoruz” dedi.

Tüm noktalara kaliteli içmesuyu

“Şehrimizin güneyinde de çok ciddi içmesuyu yatırımları yapıyoruz. 9 milyonluk proje ile Pamukova’da inşa ettiğimiz 81 kilometrelik içmesuyu hattını kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Pamukovalı hemşerilerimize dünya standartlarında daha kaliteli içmesuyu ulaştıracağız. Taraklı ve Geyve ilçelerimizin yüksek kesimlerinde yer alan 33 mahallemiz için de 45 milyon lira yatırım yaparak yeni bir içmesuyu projesini hayata geçirdik. Şehrimizin en yüksek noktalarına kadar sağlıklı ve bol içmesuyu ulaştıracağız. Ayrıca Geyve’ye bağlı Köprübaşı, Bağlar ve Akıncı Mahallelerimiz içinde 50 kilometrelik yeni bir hat inşa ediyoruz. Sarıgazi, Hırka ve Eşme Mahallelerimiz içinde 13 kilometrelik içmesuyu hattı inşa edeceğiz.”

Altyapıya Büyükşehir garantisi

“33 milyon lira değerindeki yatırım ile Karapürçek ve Akyazı Küçücek Mahallemiz için yeni içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hatları inşa ediyoruz. 212 kilometreyi bulacak yeni hatlar ile Karapürçekli ve Akyazı Küçücekli hemşerilerimizi sorunsuz altyapı ile buluşturuyoruz. Akyazı’ya bağlı Kuzuluk Mahallemizde inşa ettiğimiz 79 kilometrelik içmesuyu hattında da son geldik. 10 milyon lira değerindeki dev yatırımla Akyazılı hemşerilerimize daha kaliteli içmesuyu ulaştıracağız. Bölgede çok önemli bir projeyi de hayata geçirdik. Keremali İçmesuyu Projesi ile 18 kilometrelik yeni bir içmesuyu hattı inşa ederek 5 mahallemize kaliteli içmesuyu ulaştıracağız. Hat üzerinde inşa edeceğimiz HES ile bölgede enerjide üreteceğiz”

Hendek’te yeni projeler

“Hendek Yeşilyurt bölgesinde hayata geçirdiğimiz içmesuyu projesinin 15 kilometrelik 3. Etabını inşallah yakın bir zamanda tamamlayacağız. 15 kilometrelik hat ile 3 mahallemize Yeşilyurt İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde yüksek teknoloji ile arıtılmış kaliteli içmesuyu ulaştıracağız. Uludere bölgesinde toplamda 4 milyon lira değerinde yatırım yaparak iki projeyide hayata geçirdik. Uludere İçmesuyu Arıtma Tesisi ve Uludere İçmesuyu Projesi 1. Kısmı ile Uludere bölgesinde 16 mahallemize daha kaliteli ve kesintisiz içmesuyu ulaştıracağız.”

Göl suyu Karadeniz kıyılarında

“Daha önce Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz kaliteli içmesuyunu Kaynarca ilçemize ulaştırmıştık. Şimdi de Kaynarca’nın 41 mahallesine daha Sapanca Gölü suyunu ulaştırıyoruz. 50 kilometrelik hattın büyük bir kısmını tamamlayarak 20 mahallemize daha Sapanca Gölü suyunu ulaştırdık. Ekiplerimiz bölgede çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ferizli ve Söğütlü ilçelerimizi de sağlam altyapı ile buluşturuyoruz. 45 milyon lira değerindeki dev yatırım ile iki ilçemize 120 kilometrelik yeni kanalizasyon hatları inşa ederken Söğütlü ilçemize 40 kilometrelik içmesuyu hattı kazandırıyoruz. Projemizin tamamlanmasıyla iki ilçemizde yaşayan vatandaşlarımız inşallah altyapı anlamında uzun yıllar hiçbir sorun yaşamayacaklar”

Sapanca’ya sorunsuz altyapı

“Sapanca’da Memnuniye İçmesuyu Arıtma Tesisinin yanı sıra ilçemiz için 17 kilometrelik yeni bir içmesuyu isale hattı inşa edeceğiz. Yakında çalışmalara başlıyoruz. Proje ile Sapanca’da 17 mahallemize Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesisinde yüksek teknoloji ile arıtılan dünya standartlarında içmesuyunu ulaştıracağız. Yanık Mahallemizde inşa ettiğimiz 30 kilometrelik kanalizasyon hattını da tamamlıyoruz. Yeni hat ile bölgenin atıksularını toplayarak Karaman Atıksu Arıtma Tesisinde dünya standartlarında arıtacağız.”

Editör: TE Bilişim