Ferizli Belediyesi’nin, hayırseverlerin, 17 Ağustos depreminin ardından mağdur vatandaşlar için yaptırdığı deprem konutlarını satış ihalesi iptal edildi. Depremzedeler için yaptırılmış konutların satılamayacağı hükme bağladı.

Belediyenin satış kararına karşı çıkan ve ilk günden bu yana vatandaşlarla birlikte mücadeleyi sürdüren CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, şu değerlendirmeyi yaptı:

“3 yıllık yargı süreci sonunda hak, hukuk, adalet yerini buldu. Vatandaşlarımız ve ülkemiz adına mutluyuz.

Biz satış yapılmadan önce, Ferizli Belediyesi’ni uyardık. Bu konutları hayırseverler, deprem mağdurları için yaptırdı. İnsanlarımız, valilik kanalıyla bu evlere yerleştirildi. Böyle işgalci muamelesi yaparak, maddi manevi mağduriyet yaratarak, kapı önüne koyamazsınız, ihaleye çıkamazsınız dedik.

Ve bir öneri sunduk; konutları gelin içinde oturan insanlarımıza, düşük faiz ve 10 yıl vadeyle satın, onları yasal olarak hak sahibi yapalım ve sorunu kökten çözmüş olalım. Kabul etmediler ve ihaleye çıktılar.

Biz de Ferizli Deprem Konutlarında yaşayan insanlarımızla birlikte hukuk mücadelesi başlattık. Sonuna kadar yanlarında olacağımıza söz vermiştik ve sözümüzü tuttuk. Bu süreçte vatandaşlarımızdan tek bir kuruş olmadan hak mücadelelerini yürüten Elif Yar’ın payı büyüktür, kendisine çok teşekkür ediyoruz. 3 yıllık bir sürecin sonunda birlikte başarıya ulaştık; hak, hukuk, adalet yerini buldu. Yüksek mahkemenin nihai kararıyla ihale iptal edildi. Bundan sonraki sürecin de takipçisi olacağız. Umarım Ferizli Belediye Başkanı sağduyulu yaklaşır ve önerimizi de dikkate alarak, konutların gerçek hak sahiplerinin eline geçmesini sağlar.”

“HERKESİN DERS ÇIKARMASINI UMUYORUM”

Davanın avukatlığını üstlenen Elif Yar da yaptığı değerlendirmede, büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Ferizli Deprem Konutlarında yaşayan yurttaşlarımız, deprem görmüş, canı yanmış, yara almış insanlarımızdır. Onlar üzerinde yaratılan mağduriyete sessiz kalmak, suça ortak olmak demektir. Biz, Ferizlili vatandaşlarımızla beraber, hukukun ve adaletin üstünlüğüne inanarak, davamız için sonuna kadar mücadelemizi verdik ve kazandık. Ortaya çıkan karar, görevi vatandaşlara hizmet etmek olan hiçbir kurum ve kuruluşun keyfi hareket edemeyeceğini, etmemesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Herkesin ders çıkarmasını umuyorum.”

DAVA SÜRECİ

Avukat Elif Yar, Ferizli Konutları’yla ilgili yasal süreç hakkında şu bilgileri verdi:

“Ferizli Belediyesi’nin Ferizli Deprem Konutları’nın satışı amacıyla 22 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirdiği ihalenin iptali için Sakarya 1. İdare Mahkemesine başvuruda bulunduk. Mahkeme, ihalenin iptali davasını 30 Aralık 2016 tarihinde sonuçlandırdı; Ferizli Belediyesi’nin, taşınmazların mülkiyetinin kendisine devir maksadını aşarak; depremden zarar gördükleri ve bu amaçla konutlara yerleştirildikleri açık olan ”hak sahibi” vatandaşlara ve diğer depremzedelere, 7269 sayılı yasa gereği işlem yapması gerekirken, açık ihale usulüyle 3. kişilere satış yapmasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve ihaleyi iptal etti.

Ferizli Belediyesi, bu kararı Danıştay’a taşındı. Danıştay 13. Daire Başkanlığı da Ferizli Belediyesi’nin talebini reddederek, 19 Eylül 2017 tarihinde “karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere” yerel mahkemenin kararını onadı.

Bu karar üzerine Ferizli Belediyesi, karar düzeltme yolu kapalı olduğundan; başka bir yola başvurmayı denedi ve hem yerel mahkeme hem de üst mahkemelerce verilen kararların, hukukun çelişmezliği ilkesini ihlal ettiği iddiasıyla, Sakarya 1 İdare Mahkemesi’nde “Yargılamanın Yenilenmesi” istemli dava açtı. Sakarya 1. İdare Mahkemesi, belediyenin yargılamanın yenilenmesi talebini, 4 Şubat 2018’de reddetti. Ferizli Belediyesi yine kararı üst mahkemeye taşıdı. Danıştay 13. Daire Başkanlığı da 16 Mayıs 2018 tarihli kararıyla, yerel mahkemenin red kararını kesin olarak onadı.

Uzun bir yargı süreci böylece tamamlandı ve nihai olarak ihalenin iptaline hükmedildi.

Öte yandan bu süreç işlerken “ihtarnamenin iptali” için açtığımız dava da sürüyordu. Sakarya İdare Mahkemesi 30 Aralık 2016 tarihinde “ihtarname işleminin iptaline” ilişkin karar verdi. Ferizli Belediyesi kararı üst mahkemeye taşıdı ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdare Dava Dairesi 31 Mayıs 2017 tarihinde, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bu karar, her ne kadar vatandaşların aleyhine olsa da; satış işleminin iptal edilmesiyle, gönderilmiş olan ihtarname dayanaksız kalmış ve hukuki olarak geçerliliği kalmamıştır.”

Editör: TE Bilişim