Darıçayırı’nda çimento fabrikası kurmayı planlayan grubun hazırladığı yeni ÇED raporunda, iptal kararındaki çekincelere net yanıt vermek yerine, fabrikanın o sahada üretilecek mısırdan çok daha fazla gelir getireceği belirtiliyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulan raporda; Entegre Çimento Fabrikasının kurulacağı 98 dönümlük arazinin ortalama 40 dönümlük kısmının mısır yetiştiriciliğine müsait olduğu ifade edildi ve Tarım İl Müdürlüğünün verilerine göre buradan yılda 20 ton mısır sağlanacağı, bunun getirisinin de yıllık 5 bin 600 lira olduğuna işaret ediliyor.

ÇEVRE Mİ, PARA MI?
Aynı alana fabrika kurulması halinde yılda 45 bin Amerikan Doları kar elde edileceği ifade edilen açıklamada, “Yukarıda özetle bahsedilen ekonomik faydalar göz önünde bulundurulduğunda, yatırımın yapılmasında ülke ekonomisine önemli getirisi olacağı görülmektedir” deniliyor. Bu bölümde çevreye vereceği zararla ilgili olarak ise “Proje kapsamında çevresel etkilere karşı gerekli önlemler alınacağından…” ibaresi geçiriliyor.

İPTAL KARARINDAKİ ENDİŞELER
Mahkemenin iptal kararında yer alan, fabrikanın kurulacağı alana kuş uçuşu 1 buçuk kilometre uzaklıkta bulunan kaynak sularının olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği, fabrikadan çıkan toz emisyonunun hareketine yönelik hakim rüzgar yönünün araştırılmadığı ve emisyonun bitki örtüsüne yapacağı etkinin sağlıklı değerlendirilemeyeceği belirtilmiş, buna göre de ÇED Raporu da uygun bulunmamıştı.

Darıçayırı’nın
itirazı sürüyor

Çimento fabrikasının ÇED Raporu’nun iptali için daha önce verilen hukuk mücadelesinde, bölge halkının avukatlığını üstlenen Muhammed Işık, ilgili firmanın daha önce temyiz ettiği davanın sonucunu beklemek yerine yeniden ÇED girişiminde bulunmasına anlam veremediklerini söyledi.

3 TEMEL İTİRAZ
Av. Işık, söz konusu projeye yerleşim yerlerine yakınlığının yanı sıra halkın temel geçim maddesi olan fındık bahçelerine ve içme suyu kaynaklarına vereceği zarar nedeniyle karşı çıktıklarını ve mahkemenin de bu üç temel noktaya dayanarak ÇED Raporunu iptal ettiğini hatırlattı.

YARGIYA TAŞIRIZ
Fabrikayı kurmak isteyen firmanın yeni başvurusunu ve süreci yakından takip edeceklerini dile getiren Muhammed Işık, “ÇED sürecinin olumsuz sonuçlanmasını bekliyoruz. Olumlu sonuçlanması halinde ise konuşu yine yargıya taşırız. Çünkü sözünü ettiğimiz noktalarda itirazımız sürüyor” diye konuştu.

Darıçayırlılar, içme suyu kaynaklarına ve bahçelerine tehdit olarak gördükleri çimento fabrikasına karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı. Av. Muhammet Işık, ÇDR sürecinin olumlu sonuçlanması halinde konuyu yine yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Editör: TE Bilişim