Adapazarı Belediye Meclisi, tek maddelik gündemle Mayıs ayı toplantısının ikinci oturumunda 2018 yılına ait plan bütçe raporunu onaylamak için bir araya geldi. 2018 Mali Yılı İdari ve Taşınır Kesin Hesabı raporlarının onaylanması için yapılan görüşmede MHP, İYİ Parti ve CHP çekimser oy verirken AKP üyelerinin oylarıyla rapor kabul edildi.

MECLİS DENETİMİNİN ÖNEMİ

Bütçe görüşmesinde söz alan MHP’li Meclis Üyesi Mehmet İr, şöyle konuştu:

“Hazırlanan bütçelerde amaç; geleceğe dair umudu planlamak ve gelir gider dengesini kontrol altına almaktır. Bu nedenledir ki kesinleşmiş hesapların ait olduğu yılın bütçesiyle karşılaştırılması; bütçenin güvenirliğini gösterir, meclis denetiminin önemini teşkil eder. Rapor dikkatli incelendiğinde; belediyenin iç yapısını, yaptığı hizmetleri incelemeye vesile olduğu gibi personel, yatırım, cari ve transfer harcamaları milletin yararına ne kadarı kullanıldığı da görülür.”

TUTUMLU OLMAK GEREKİYOR

“2018 yılı bütçesinin gerçekleşme oranı giderlerde yüzde 98,20 gelirlerde yüzde 90.65 olduğudur. Bazı müdürlük bütçelerinin de yetmediği, bu nedenle aktarma yapıldığı, bazı müdürlük bütçelerinde de negatif olarak eksiler olduğu gözlenmiştir. Bize göre belediyenin olmasa olmazı yapması gereken yatırımları ve atması gereken adımlarında, idari ve temsil masraflarında azami tasarrufa gitmesi gerekir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar da düşünüldüğünde belediye bütçesinde yapılacak her türlü harcamada tutumlu olmak gerektiğini düşünüyorum.”

SAVURGANLIK YAPMAYALIM

“Yapılacak harcamaların eğitimsel, kültürel, sosyal, ekonomik kalkınmasını sağlayacak şekilde planlanması, şehre katma değer katmayacak giderlerin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Haricindeki harcamaların bir iktisatçı elinden geçirilip ‘eve lazım olan camiye haram’ mantığıyla hareketle vatandaşı eksik bırakmadan elimizden gelen diğer ek hizmetleri yapmak noktasında bir yaklaşım, hem vatandaş nezdinde hem de kamu vicdanında bizi değerli kılacaktır. Savurganlık yapmayalım, geleceğimizi ipotek altına almayalım.”

KABUL OYU VERDİM AMA...

CHP’li Meclis Üyesi Haluk Akbay ise bütçeye ve rapora dair eleştirilerini dile getirdiği konuşmasında şunları kaydetti:

“Bizim elimize faaliyet raporları geldiği zaman ben Cumhuriyet Halk Partisi adına kabul oyu verdim. Ancak kesinleşmiş hesap planları geldiği zaman bunu inceleyince biraz da mesleki olarak o gözle baktığım zaman şunu gördüm; 28 milyon TL bir para aktarılıyor ve eksiltiliyor. Bu bütçe anlamında yanlış bir uygulamadır. Bütçeler; yöneticiler, bilhassa sayın başkanlarımıza kontrol etme mekanizmasıdır.”

KONTROL MEKANİZMASI KAÇAR

“Ben şu bölüme şu kadar para ayırdım.’ Peki, o paranın ne kadarı ne zamana kadar harcandı, bunu görmesi lazım. Bunu göremiyorsa ‘oradan aktardık, oradan eksilttik, onu iptal ettik’ mantığı kontrol mekanizmasını elden kaçırır. Ben 126 milyon lira bütçede 28 milyon liranın aktarma ve azaltma şekliyle oynamış olmasından, geçmiş ama bundan sonra böyle bir şeyin olmamasını arzu ederim, böyle bir şeyle de karşılaşmak istemem.”

PERSONEL GİDERİNDE AKTARMA

“Benim dikkatimi çeken başka bir husus da personel giderleri… Kadro belli, çalışan insan belli, maaşlar belli… Fakat onların bütçe rakamları konmuş, ondan sonra kısımlara fonksiyonel bölünmeye başladığı zaman ilave aktarma yapılmış. Bu yanlış bir şey, çünkü 296 personelin maaşları, zam yapılacak zamanları belli… Her ay ayrı aktarmayla falan yaptığı zaman, ben inanıyorum ki kontrol mekanizması kaçar.”

KİRALARDAN BAHSEDİLMEDİ

“Bir başka şey; iştiraklerden görmediğimiz gelirler, ayrıca diğer taşınmaz kira gelirleri var. Faaliyet raporları bize hazırlandığı zaman bunlardan hiç bahsedilmedi. Mevcut bilançoyu incelediğimiz zaman bunlarla karşılaştık. Mesela iştirak gelirleri nelerdir? 2018 yılı bütçesine 1 milyon lira konmuş. 2018 yılı tahakkuk 1 milyon 354 bin 200 lira… 2018 yılı tahsilat 1 milyon 340 bin 923 lira. Yani biz bütçeye 1 milyon koyuyoruz, 1 milyon 354 bin lira tahakkuk ediyor, bunda 1 milyon 340 bin lira tahsil etmişiz.”

İŞTİRAKLER RAPORDA BELİRTİLMELİ

“İştirakler dediğimiz şeylerin neler olduğunu bilmiyorum. Nerden geldiğini bilmiyoruz, dolayısıyla faaliyet raporları hazırlanırken bundan sonraki dönemde bunların belirtilmesini arzu ederim. Diğer taşınmaz kira gelirleri için 2018 yılında konan bütçe 2 buçuk milyon lira, tahakkuk eden 3 milyon 885 bin lira, 2017 yılından devreden 4 milyon 2 bin 48 lira… 2018 yılı toplam tahakkuk 8 milyon 134 bin lira, bundan tahsilat 1 milyon 257 bin lira, 2019 devreden 6 milyon 875 bin lira… Arkadaşlar, bütçeyi yapıyoruz, alacağı takip etmek için eğer biz her sene 6 milyon lira aktarırsak bu bütçeyle bu belediye faaliyetlerini yerine getiremeyiz. Dolayısıyla bu konuda çalışan arkadaşların daha dikkatli çalışmaları öneririm.”

ÖNCEDEN HAZIRLANDIĞI İÇİN

Akbay’dan sonra konuşan AKP’li Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Evren Çakırsoy, bütçenin yıl sonu gelmeden hazırlandığı için hedefin tutturulamayabileceğini ifade etti. Çakırsoy, bundan dolayı kanun maddelerine uygun şekilde aktarma yöntemiyle, ilgili yıl sonu denk bütçenin hazırlandığını söyledi.

SAKARYASPOR MAÇINA DAVET

Tek gündem maddesi için toplanan mecliste, 2018 Mali Yılı İdari ve Taşınır Kesin Hesabı, AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edilirken MHP, CHP ve İYİ Parti çekimser oy kullandı. Meclis üyelerine teşekkür eden Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, sıkı bir Sakaryaspor sevdalısı olduğunu ifade ederek, meclis üyelerini Sarıyer ile yapılacak yarı final karşılaşmasına davet etti. Işıksu, “Sakaryaspor’umuz inşallah şampiyon olacak. Hem evimizde hem de deplasman maçında takımımıza tribünden destek olmaya davet ediyorum. Maça gelmek isteyen belediye meclis üyelerini ben kendi cebimden ödemek kaydı ile biletleri alarak maça götüreceğim. kale arkasında benimle beraber maç izlemek isteyen üyeleri gideceğim” diye konuştu. Nurettin ERYILMAZ

Editör: TE Bilişim