Eski adı ile Hürriyet Köyü yeni adıyla Hürriyet Mahallesi Karasu’ya 14 kilometre, Acarlar Longozuna ise kuş uçumu 3-4 kilometre mesafede adeta cennetten bir köşe.

Köy sakinleri 2013 yılında beri hayvanlarını otlattıkları, su içtikleri, piknik yaptıkları defne, ıhlamur, kızılcık ve fıstık çamı ağaçlarıyla kaplanmış hemen evlerin olduğu bir vadiye taş ocağı yapılmasına karşı mücadele ediyor.

Hürriyet Mahallesi sakinleri, taş ocağı projesinden 2013 yılında bir grup insanın köye gidip gelmesi üzerine,  “ne oluyor” diye soruşturunca haberdar olmuş. Aynı süreçte, Köy Muhtarı Abdurrahman Denizhan’a da, kendisine taş ocağına olur vermesi için kimi belgeler gitmiş, ancak Denizhan belgeleri imzalamadığı gibi ihtiyar heyeti ile ‘köyde taş ocağı istemediklerine’ dair kaymakamlığa dilekçe vermiş.

Mahalledekilerin anlatımına göre bundan sonra durulan süreç, 2014 yılında köyün Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olup, köy statüsünden mahalle statüsüne geçilmesiyle tekrar başlamış. Bu zaman zarfında ruhsat 2 kez el değiştirmiş. Vatandaşlar şu an taş ocağı açmak isteyen firmanın üçüncü firma olduğunu söylüyor.

MAHALLELİYE RAĞMEN…

Mahalledekiler 2017 yılında yürütmeyi durdurma ve ruhsat iptali için idare mahkemesine dava açmışlar. Yürütmeyi durdurma kararını reddeden mahkeme, ara karar vererek taraflardan hukuki süreç ile ilgili son sözlerini söylemelerini istemiş. Mahkemeye müdahil olmak isteyen taş ocağı firmasının, itirazın gerekli zamanda yapılmadığı iddiasına karşın mahalle sakinleri ÇED süreci ile ilgili olarak kendilerine en ufak bir bilgilendirme ya da yazı ulaşmadığını, süreçten ancak gelip giden insanları görerek haberdar olduklarını anlatıyor. Mahkemenin istemi üzerine Valiliğin yolladığı “Konuyla ilgili kaymakamlık dışında herhangi bir yere bilgilendirme yapılmadığına” ilişkin yazı da, yurttaşların söylediğini doğrular nitelikte.

Hukuki süreç devam ederken vatandaşların bir diğer tepkisi Orman İşletmesinin firmaya yol açmak için gelip, ıhlamur ağaçları başta olmak üzere bir dizi ağacı kesmeye teşebbüs etmesi. Her seferinde kendi itirazları sonucu kesimi fiilen durdurduklarını anlatan vatandaşlar, ağaç kesimi için yetkililerin söylediği ‘eski ağaçları kesiyoruz’ ifadesini ciddiyetsiz bularak, ‘eski’ diye kesilen ağaçların ne kadar genç olduğunu yerinde gösteriyorlar. Zaten her alanda, hem kayaların hem de kesilecek ağaçların işaretlendiğini, bunun sebebinin şantiye için yol ve alan açmak olduğunu ileri süren vatandaşlar, bölgedeki ağaçların kesilmek istenmesine karşı yetkileri ve yurttaşlara seslenerek, doğaya sahip çıkmaya davet ediyor.

CENNETTEN BİR KÖŞE

Taş ocağı yapılmak istenilen alanı gezildiğinde,  gerçekten 50 metre yakınında içinde yaşam olan konutların bulunduğunu, hemen vadinin ortasında arı kovanları bulunduğunu ve hem hayvanların hem de köylülerin suyunu içtikleri ve eskiden su değirmenini çalıştıran Değirmendere adında bir derenin aktığı görülüyor. Bölgede denizi geçen göçmen kuşların, güvercin ve çullukların konakladığını ifade eden köylüler, defne, ıhlamur, kızılcık ve fıstık çamı gibi değerli ağaçlarının olduğu alanın hem hayvanların otlama alanı hem de köy sakinlerinin piknik ve seyir alanı olduğunu anlatıyor.

Diğer köylere giden su isale hattının da taş ocağı yapılmak istenen alanın ortasından geçtiğini ifade eden köylüler,  taş ocağı yapıldığı takdirde oluşacak kirlilik ve patlatma esnasında oluşacak riskler nedeniyle köyde yaşamalarının mümkün olamayacağını belirtiyor ve buna müsaade edilmemesi için mücadelelerini sürdüreceklerini söylüyor.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Bölge sakinleri adına konuşan Hürriyet Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Denizhan, köyün gencinden yaşlısına bir bütün halinde taş ocağı istemediğini, mücadele etmekte kararlı olduklarını ifade etti ve hukuki mücadelenin yanı sıra kamuoyunun ve yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Konu ile ilgili hukuki sürece müdahil olması istemiyle Sakarya Barosu Kent ve Çevre Komisyonuna da dilekçe verdiklerini, konuya duyarlı olacağını düşündükleri sendikalar ve kurumlarla görüşeceklerin ifade eden Denizhan, yaşam alanlarını korumakta kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim