Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Akyazı Keremali’de yeni bir HES daha inşa edeceklerini açıkladı. Keremali İçmesuyu İsale Hattı üzerinde inşa edecekleri HES için kısa süre içerisinde ihaleye çıkılacağını vurgulayan Başkan Toçoğlu, içmesuyu hattının kısa süre içerisinde devreye alınacağını ve HES projesi için ihaleye çıkacaklarını söyledi.

İçmesuyu hattı tamam

16,5 kilometrelik isale hattında çalışmaların tamamlandığını belirten Dr. Rüstem Keleş, “Akyazı’nın 5 mahallesine kaliteli ve bol içmesuyu ulaştırmak için önemli bir proje başlatmıştık. Bin 236 metre yükseklikte bulunan kaynaklardan Akyazı’nın Güzlek, Pazarköy, Harunusta, Hasanbey ve Alaağaç Mahalleri ile ihtiyaç halinde Akyazı merkezine su ulaştıracağız. Hatta çalışmalarımız tamamlandı. Kısa süre içerisinde devreye alacağız” diye konuştu.

27 milyonluk gelir

Alternatif enerji kaynaklarıyla ciddi miktarda elektrik ürettiklerini vurgulayan Başkan Toçoğlu, “Bir yerel idare tarafından inşa edilen ilk hidroelektrik santralini devreye alarak hayata geçirdiğimiz ADASU HES ile 2013 yılından bu yana şehrimiz için 27 milyon liralık enerji ürettik. Yine bir yerel idare tarafından hayata geçirilen ilk baraj olma özelliğini taşıyan Akçay Barajı isale hattı üzerine yılda 45 milyon kilovat enerji üretme kapasitesine sahip olacak 3 HES kuracağız” dedi.

HES’ler üretecek şehir kazanacak

Başkan Toçoğlu, “Akyazı’ya da önemli bir yatırım yapıyoruz. Bölgenin içmesuyunu güvence altına alacak projemize entegre bir HES inşa ediyoruz. İsale hattı üzerine kurulacak bu HES ile yılda 100 bin kilovata kadar enerji üretilebilecek. Hazırladığımız proje ile HES için santral binası, 1 adet 10 metreküplük kaptaj ve 660 metre uzunluğunda bir hat inşa edeceğiz. Proje için kısa süre içerisinde ihaleye çıkacağız. Kurum olarak çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarımız devam edecek. HES’ler üretecek şehrimiz kazanacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim