Sakarya Sarraf Kuyumcu Ve Mücevherciler Derneği Başkanı Serkan Serbes, son derece profesyonel olarak yapılan hırsızlık olaylarının adi suçlar kapsamından çıkarılması gerektiğini savundu. Çark Caddesi’nde bir süre önce meydana gelen olayda, kuyumcuya müşteri olarak giren iki kadından biri, zincir kolyeleri çıkarttırarak fiyatını hesaplattırır ken, diğeri incelemek bahanesiyle eline aldığı zincirlerden birini avucunun içinde sakladı.  Alışveriş yapmadan dükkandan ayrılan ikili, 5 bin TL değerinde kolyeyi de yanlarında götürdü.  Durumu akşam sayımında fark eden kuyumcu durumu polise başvurdu ve kamera görüntülerinden belirlediği iki hırsızın yakalanmasını istedi. Polis aylardır iki hırsızın yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

ÇALINAN KOLYENİN DEĞERİ KADAR ÖDÜL

Sakarya Sarraf Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği Başkanı Serkan Serbes,  hırsızları yakalatana çalışan kolyenin değeri kadar, 5 bin TL ödül vereceklerini belirterek, kuyumculardan bu yöntemle yapılan hırsızlıkların basit suçlardan çıkarılarak organize suçlar kapsamına alınmasını istedi. Serkan Serbes, şunları kaydetti: “Bunlar Sakarya’da iki üç esnafımıza geldi ama bir esnafımıza özellikle tırnakçılık yöntemiyle zincir rulosunu açtırıyorlar. Bir tanesi tezgâhtarı oyalarken öbürü ise el çabukluğuyla kilitlerini açıp o arada zincirleri götürüyor. Burada rulo halinde olduğu için çalışanda bunu hemen fark edemiyor. Envanter yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu videoda görünen kadınlar belli ki bu işin profesörü. Hep aynı simalarla karşılaşıyoruz. Bunların birçoğunu vilayette emniyette tanıyor. Sakarya’da da artık tanındılar. Bunu devamlı meslek haline getirdikleri için ve suç aileleri bunların çoğu, bütün aile analı babalı bu işe soyunmuş bunlara karşı tedbir alınmasını istiyoruz. Bunların hep aynı yüzlerin karşımıza çıkması organize olduğunun en büyük örneğidir. Savcılar konuya nasıl bakıyorlar kanun nasıl bakıyor bunu bir daha ele almak lazım. Esnafımızın zararı ortalama beş bin lira. Yirmi iki gram, 14 ayar bir zincir çalındı. Değeri 5 bin lira. Burada kayıp, çalınan zincirin adedi ya da değeriyle ilgili değil. Asıl kayıp bu suçun adi suçlardan sayılması, organize görülmemesi…  Biz mağduruz bu konuda her hafta bunun gibi üç dört vakayla karşılaşıyoruz.”

Yakalatana 5 bin TL ödül

“Esnafımızın vaadi şu: (Eğer buekip bulunursa ve bundan dolayı bir suç işlemine girerse zincirin meblağı kadar parayı kendilerine takdim edeceğim ihbar eden veya yakalatana.) Burada maksat bazı şeyleri yerine oturtmak. Zincir zaten gitmiş, ihbar edene gitsin parası. Esnafımız bu konuda çok mutlu ve memnun olur.

Editör: TE Bilişim