Üniversitenin cübbe işi için spor kulübü ve mezunlar derneği gibi aracılar vasıtasıyla firmalarla özel anlaşma yapıp, ihale yükümlülüğünden kaçtığı iddia ediliyor.

Üniversitelerin dernekler ya da kulüpler aracılığıyla bu tür işlere girmesinin yasaya aykırı olduğu belirtilerek,  firmalarla yapılan özel anlaşma sırasında yüklü miktarda bağış istendiği iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Sakarya Üniversitesi’nde öğrencilerin müşteri olarak görüldüğünü ve mezun öğrencilere zorla cübbe satıldığı haberimiz sonrasındaki gelişmeler, üniversitedeki bu cübbe işinin çok daha karışık olduğunu gösteriyor.
Her yıl ortalama 8 bin öğrencinin mezun olduğu okulda yaklaşık 400 bin liralık pazarı olan cübbe işinin ihalesiz, aracı dernek ve kulüpler tarafından firmalara imzalatılan özel sözleşmelerle yürütüldüğü ve teklif alınan firmalardan yüklü miktarda bağış istendiği öne sürüldü. Alınan bağışların maliyet olarak öğrencilere zorunlu olarak satılan cübbe fiyatlarına yansıtıldığı ifade ediliyor.

GEÇEN YIL SPOR KULÜBÜ

Maliyeye ve yargıya da yansıyan iddialara göre, geçen yıl cübbe işini üstenen Sakarya Üniversitesi Spor Kulübü sözleşme yaptığı firmadan, satışa sunulacak 10 bin cübbe için yüklü bir bağış istedi. Sözleşme imzalandı ve cübbelerin 40 TL’den satışa sunulması karara bağlandı. Sözleşmeye, satılmayan cübbelerden kulübün sorumluğu olmadığına ilişkin madde de eklendi. İlgili firma bu maddeye itiraz ettiğinde, ‘Formalite olarak koyuyoruz, nasılsa birlikte çalışıyoruz, önümüzdeki yıl eritirsiniz” dendi.
Ne var ki, firma yetkilisi endişesinde haklı çıktı ve siparişi verilen cübbelerin ancak yarısı satılabildi. Kulübe yüklü bir bağış ödeyen üretici firma, “Ne yapacağım” diye sorduğunda aynı cevabı aldı.

BU YIL MEZUNLAR DERNEĞİ

Bu yıl mezuniyet töreninin yaklaştığı günlerde geçen yıl cübbe işini üstlenen firmanın telefonu çaldı. Arayan kişi, “Sakarya Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin yöneticisi olduğunu” söyleyip, cübbe işi için teklif istiyor, bir numuneyle birlikte görüşmeye davet ediyordu. Firma sahibi, “Nasıl yani geçen yıl konuşmuştuk, zaten ben yapacaktım, öyle anlaşmıştık” dediğinde aldığı yanıt, “Biz onu bilmiyoruz, Mezunlar Derneği olarak böyle uygun gördük” yanıtıyla karşılaşıyordu.
Mezunlar Derneği’ne gittiğinde, aynı tavrın sürdüğünü belirten firma yetkilisi,  sonraki gelişmeleri  “Geçen yıldan kalan cübbeleri ne yapacağım. Zarar ettim” dediğimde benimle bağış pazarlığı yapıldı. Bunun yasal olmadığını, geçen yıl anlayamadığım bir şekilde bu işin içine çekildiğimi söyleyip, oradan ayrıldım. Bir sonraki görüşmelerde başka firmalarla, bana söylediği koşullarda anlaştığını belirtip, teşekkür etti” diye anlatıyor.

SAÜ YAPMADIĞI SÖZLEŞMEYE DAHİL OLUYOR

Mezunlar Derneği’nin anlaşma sağladığı üç firma, Sakarya Üniversitesi’nin resmi web sitesinden de ilan ediliyor ve öğrencilerin cübbeleri buradan alabileceği belirtiliyor.
Bunun üzerine bir önceki yıl zarar eden firma, elinde klan cübbeleri üniversite satma kararı alıyor, ancak açtığı stant, Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü’nün talimatıyla kapatılıyor, satışa sunulan cübbelere el konuluyor.
Rektörlük, firmanın elinde kalan cübbeleri satıp satamayacağına ilişkin bilgi almak üzere Nisan 2019’da yaptığı başvuruya verdiği cevapta, Üniversitenin, üçüncü kişilerle yapılan sözleşmelerde taraf olmadığını, 2017-2018 ve 2018-2019 Eğitim öğretim yılında mezuniyet törenlerine cübbe temini için yetki ve görevlendirmede bulunmadığını belirtiyor.
Aynı Rektörlük,  kampüste cübbelerine el konulan firmanın 2 Temmuz 2019’da yaptığı itiraza verdiği yanıtta ise şunları söylüyor:
“Sakarya Üniversitesi cübbeleri,  üniversite içinde ve dışında Sakarya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı İktisadi İşletmesi izni ile işletmenin sözleşme yaptığı firmalar aracılığıyla satılmaktadır. Cübbe satışları, Sakarya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı İktisadi İşletmesi izni ile yapılmaktadır. Cübbeler sözleşme yapılan firmalar dışında bir yerde satılmamıştır.”

Nisan ayında Cübbe tedariki için iki yıldır kimseye yetki ve görevlendirmede bulunulmadığını bildiren Rektörlük, Temmuz’da satışların Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı aracılığıyla yapıldığını belirtiyor, ayrıca sözleşme yapılan firmalar olduğunu söylüyor.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

İlgili firmanın Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurarak, yasalara uygun olmadığını iddia ettiği cübbe piyasasıyla ilgili yanıt bekleyen hayli soru bulunuyor.  
Örneğin, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi zorunlu bağışların telaffuz edilmediği bir ihale ile öğrencilerine daha ucuz cübbe temin edemez mi?  Bu yolla öğrencilerini yolunacak kaz olarak görenlerin elinden kurtaramaz mı?

Açıklamaya ihtiyaç duyulan başka bir konu da, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi gelir getirici işleri hangi derneklerle ya da kulüplerle yapacağını nasıl belirliyor. Kriterleri nedir, üniversite yönetiminin politik görüşlerine uymayanların yer aldığı bir dernek ya da kulüp de bu işi üstelenebilir mi?

Rektörlük kampüs içinde cübbe satışının sözleşme yapılan firmalar aracılığıyla gerçekleştirildiğini söylüyor. Aynı stantlarda satışı yapılan su, dondurma ve döner için de böyle bir sözleşme yapılmış mıdır? Yapıldıysa tatil günleri bile üniversiteye kira ödeyen esnafa haksızlık değil midir? Dahası Sakarya Üniversitesi Kampüsü, Rektörlük ile Sağlık Kültün ve Spor Dairesi’nin, hiçbir kural tanımadan, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla yönettiği bir Pazar yeri midir? 

2017-2018 Öğretim Yılı’ndaki mezuniyet töreni için cübbe üreten firma ile sözleşme yapan Sakarya Üniversitesi Spor Kulübü’nün yetkilendirilmediği belirtiliyor. O halde üretildiğinden habersiz olunan cübbeler için öğrenciler niçin zorunlu tutuldu?

En çok merak edilen soru ise şu:  Cübbe sözleşmesi yapılan firmalardan alınan ve 100 binleri bulduğu anlaşılan zorunlu bağış nerede kullanılıyor, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi öğrencilere haksızca alınan bu paradan ne kadar pay alıyor? Buradan kişisel bir yarar sağlanıyor mu?

Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi’nin sadece cübbe satışı için ilgili firmalara izin verdiğini belirttiği stantlarda dondurma, su ve hatta döner satışı bile yapıldı. Suyun ve dondurmanın söz konusu dairede görevli bir doçent tarafından satıldığı öne sürüldü. Buradan kimler gelir elde etti sorusunun yanıtı henüz alınmadı.

2017-2018 yılında cübbe üreten firmanın ürünlere, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi’nin talebi üzerine el konuldu.


 

SAÜ Rektörlüğü ilgisi olmayan cübbe işinde, öğrencileri kimden cübbe alacağı konusunda bilgilendirdi.

Editör: TE Bilişim