İlk olarak Sakarya Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Kurum, gerçekleştirilen İl Değerlendirme Toplantısına katıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Kurum, “Hem Sakarya'mızın 2023’e ilişkin, hem de geleceğine ilişkin kararları almak, seldeki vatandaşlarımızın yaralarını hızlı bir şekilde sarmak amacıyla ilimize ziyarette bulunduk. Sakarya'mız zaten doğal güzellikleriyle, tarihi ipek yolu güzergahı üzerinde bulunması sebebiyle tüm dönemlere tanıklık etmiş olması sebebiyle bizim en önemli illerimiz arasındadır. Sakarya mücadele şehridir, doğal güzelliklerin şehridir bizde Sakarya'mızı bulunduğu konumdan daha yükseğe çekmek amacıyla Çevre ve Şehircilik alanında tüm iş ve işlemleri yapmak, görüşmek üzere buraya geldik. Bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde gittiğimiz 65’in üzerinde ilde ziyarette bulunduk ve bulunduğumuz her ziyarette çevreyi nasıl koruruz, bize bırakılmış emanetleri gelecek nesillere koruyarak, iyileştirerek nasıl aktarırız derdinde olduk ve verdiğimiz her kararda da çevre ve doğayı koruyacak adımları atmaya gayret gösterdik. Bu çerçevede atık su arıtma tesislerimizi bütün nüfusa yetecek şekilde yüzde 100’e çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Düzenli depolama tesislerini yine tüm nüfusumuza yetecek şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. Emine Erdoğan’ın himayelerinde sıfır atık projemizi yürütüyoruz. Artık tüm belediyelerimizde 2023’e kadar uygulamaya geçeceğiz. 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefiyle yola çıktık, bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Deprem riski taşıyan, can ve mal riski taşıyan vatandaşlarımızı bu riskten kurtarmak için kentsel dönüşüm projelerini yapıp vatandaşlarımızı bu durumdan bir an önce kurtarmaya gayret gösteriyoruz. Çalışmalarımızı yaparken çevreyi ve doğayı koruyacak adımları atmaya gayret gösteriyoruz. 

“Belediyelerimizin talebi olan tüm kentsel dönüşüm projelerini görüştük”

Sakarya’da yapılan Millet Bahçesi projeler ile ilgili çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Bakan Kurum, “Serdivan ilçemizde bir millet bahçemiz var, o millet bahçemize hem teknik hem maddi destek yaparak o millet bahçesini yıl sonuna kadar açma hedefiyle projemizi hızlı şekilde devam ettiriyoruz. Yine Serdivan sınırları içerisinde belediyemizin başlatmış olduğu bisiklet ve yürüyüş yolları projemiz var. O bisiklet ve yürüyüş yollarına 7 kilometre daha eklemek şartıyla o bisiklet yolu olan projemizi daha da büyütmüş olacağız. Serdivan ilçesinde tüm bölgeye hizmet edecek önemli bir projeyi daha kazandırmış olacağız. Bu projemizin imalatını da TOKİ yapacak, Sakarya'mıza Serdivan ilçemize inşallah hediye etmiş olacak. Sapanca ilçemizde Sapanca gölü kıyısında yerleşim alanları var, yerleşim alanları TEM ve E-5 güzergahı üzerinde olma sebebiyle gürültü kirliliğine maruz, vatandaşların buradaki yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla TEM’in hemen kenarında bir gürültü bariyeri projesi yapacağız. Sapanca’da yaşayan vatandaşlarımızın ve buraya ziyarete gelen vatandaşlarımızı o trafik gürültüsünden etkilenmeyeceği şekilde bu projeyi gerçekleştirmiş olacağız. Bu anlamda belediyelerimizin talebi olan tüm kentsel dönüşüm projelerini görüştük, toplantıda kararlarımızı aldık Roman vatandaşlarımıza örnek bir proje yapacağız. Adapazarı ilçemizde meydan projesini tamamlayabilmesi için belediyemize hem yer tahsisi yaptık hem de hazineye ait mülkiyeti bedelsiz olarak belediyemize devrini gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

“İçme suyu maliyet fiyatımız hemen hemen 3’te 1 fiyatlara düşecek” 
Sakarya’da içme suyu maliyetlerinin düşürülmesi için yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Kurum, “Bugün Karasu ve Kocaali ilçelerimize ilişkin yerinde ziyaretler yapacağız. Ve o ilçelerde 1 hafta önce gerekli incelemeler başlatıldı, o ilçelerde ki ihtiyaçları yerinde görerek geçen haftaki takviye, desteklerimize bugün yenilerini inşallah eklemiş olacağız. Sakarya'mızda çok önemli bir millet bahçesi yapıyoruz, eski Sakaryaspor stadımızın bulunduğu 62 bin metrekarelik alanda millet bahçesi inşaatına başladık ve inşallah yıl sonuna kadar şehrin en önemli yerini Sakaryalılara millet bahçesi yapmak ve içerisinde 7 gün 24 saat hizmet yapmak üzere vermiş olacağız. Bu yıl sonu inşallah hizmete açılmış olacak. Sakarya'mıza içme suyu ile alakalı maliyet problemi var, şuan içme suyumuzun maliyeti çok ciddi rakamlara geliyor ve bu da Sakaryalı vatandaşlarımızdan temin ediliyor. İnşallah Akçay Barajımızı bitirdiğimiz zaman içme suyu maliyet fiyatımız hemen hemen 3’te 1 fiyatlara düşecek. Bu da Sakaryalı vatandaşlarımıza yansımış olacak, bu barajımızı bitirmek amacıyla Haziran 2020 yılına kadar inşallah barajımızı bitireceğiz ve hizmete açacağız. Bunu Sakarya Büyükşehir Belediyemiz, Bakanlığımız ve İller Bankası ile birlikte yapıyor, bitiriyor olacak” diye konuştu. 

Kaynak: iha