BirGün Gazetesi Yayın Kurulu, bazı Twitter hesaplarının yazılarının gazetede yayımlanmasına ilişkin 2015 yılında aldığı kararın ardından dönemin popüler hesaplarından olan ve “tanrıcc” adıyla yayın yapan kullanıcının bir yazısına internet sayfası ve gazetede yer verdi. Twitter kullanıcısı, yazılarını mail yoluyla gazetenin editörüne ve yazı işleri müdürüne gönderdi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yazılarla ilgili ihbar olduğu gerekçesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, gazetenin imtiyaz sahibine, yazı işleri müdürüne ve internet yayını sorumlusu  Ufuk Çalışkan’a kamu davası açıldı. Halkın bir kesiminin benimsediği değerleri aşağılamak suçlamasıyla açılan dava, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çalışkan, “Dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla 7 ay 17 gün hapis cezası ile cezalandırıldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Çalışkan, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu dele alan AYM, basın özgürlüğünün Anayasa ile güvence altına alındığına vurgu yaparak bu kararla ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Oybirliğiyle alınan kararda, “Basının, demokrasinin düzgün şekilde işlemesinin sağlanmasına ilişkin temel görevi dikkate alındığında başvurucunun cezalandırılmasının basının kamu yararına olan hususlara katkısını ortadan kaldırabilecek niteliktedir” denildi.

Editör: TE Bilişim