Aydın, "Kazaların yaşanmaması için bu asansörlerin denetimi mutlaka yapılmalıdır" dedi.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Salim Aydın, yapılan denetimlerde güvenli olmayan asansörle kırmızı etiket iliştirildiğini belirterek, yurttaşları bu asansörlere binmemeleri için uyardı. Aydın, asansörlerin bakım ve kontrollerinin mutlaka Yeterlilik Belgesi olan kişilere yaptırılması gerektiğini kaydetti.

Salim Aydın, günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alan asansörlerin bakımının her ay yaptırılmasının gerektiğine belirtti. Bina yöneticilerinin bu konuda hassas olması gerektiğine işaret eden Aydın,“ Asansörü olan binaların Türk Standartları Entitüsü Hizmet Yeterlilik Belgesi olan asansör bakım firmasıyla anlaşmak zorundadır. Bununla ilgili sorumluluk bina yöneticisi yoksa tüm kat malikleri sorumludur. Yetkili asansör bakım firması her ay yapmak zorundadır. Bu firmalarda yönetmelik gereği bir mühendis bulunmak zorunda ve en az iki personelin mesleki yeterliliği olması gerekmektedir. Genelde yıllık periyodik kontrollerle aylık bakımlar karıştırılmamalıdır“ dedi.

Asansörde bu renk varsa dikkat!

Asansörlerde bulunan renkli etiketlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aydın, vatandaşlar kırmızı etiketli asansörlere kesinlikle binmemeli“ diyerek, uyarıda bulundu. 

Aydın, şunları söyledi:
“Periyodik kontrol sonuçları kusursuz, hafif kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilecek. İlgili idare adına periyodik kontrolü yapan A Tipi muayene kuruluşunca kusursuz olarak tanımlanan asansöre yeşil, hafif kusurlu olan sarı, güvensiz olarak tanımlanan asansör ise  kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilecek. Kırmızı bilgi etiketi güvensiz olarak tanımlanan asansörün kırmızı kullanımına izin verilmemeli, bina sorumlusunca asansörün en fazla 60 gün içinde güvenli hale getirilmesi sağlamalı. Çünkü güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör belediyeler tarafından ana besleme sisteminden elektriğin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilecek. Güvensiz olarak tanımlanan asansörün belirtilen süre içinde güvenli hale getirilmeden kullandırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu yöneticiler oluyor. Sarı bilgi etiketi olan asansörlerin uygunsuzlukların en fazla 120 gün içinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanmalı. Vatandaşlar bu konuda dikkatli davransınlar“

 Yetkin firmalar tercih edin

Yetkin ve eğitimli personellerin her zaman can güvenliği açısından önem taşıdığını kaydeden Salim Aydın, şöyle devam etti:

 “Kayıtdışı asansörlerden sorumlu kişi diğer asansörlerde olduğu gibi bina yöneticisi; bina yöneticisi yoksa da tüm kat malikleri sorumludur. Bina yöneticisi asansöre her ay TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi olan firmalara bakım yaptırması zorunludur. Bu belgeye sahip olmayan firma ve ustalara bakım yaptırılması yasaktır ve cezası vardır. Merdiven altı çalışan kişilere bu konuda asla taviz vermeyin. Çünkü yetkin firmalar her şeyi kuralına göre yapar.“

Yetkililer sorumluluklarını bilmeli

Aydın, toplu alanda kullanılan asansörlerde can güvenliği tehlikesinin olmadığını ancak apartmanlarda bu durumların daha çok yaşandığını söyledi. Aydın bunun sebebini ise şöyle açıkladı:

“Tabi hastanelerde, okullarda, iş yelerinde toplumsal alanda kullanılan asansörlerde bu tür sorunlar pek yaşanmaz. Bunun nedeni de oradaki sorumlu kişilerin böyle bir ağır yükün altına girmek istememeleri. Bu tür yerlerde nasıl sorumluluklar yerine getiriliyorsa apartmanlarda olan can güvenliği de korunmalı ve yetkili kişiler sorumluluklarını bilmeli.“

Aydın önlemlerin alınmaması birçok kaza ve ölümlere yol açtığını belirterek, “Önlemlerin alınmaması durumunda maalesef üzücü kazalar yaşanmaktadır. Örneğin yakın zamanda birçok asansör kazaları meydana geldi ve hayatlarını kaybeden, ağır yaralananlar oldu. Teknoloji her zaman hayatımızı kolaylaştırmıştır ancak gerekli önlem ve tedbirleri almazsak ne yazık ki böyle olaylarla karşılaşabiliriz“ diye konuştu.

Firma yoksa belediye denetlemeli!

Aydın, Bina ya da yapıda sürekli kullanılan asansörün periyodik kontrolü yılda en az bir defa, Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve belediye ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşlarına yaptırılmalı. Belediyeler o ilçe sınırları içerisinde asansörlerin periyodik kontrollerini yapmak için herhangi bir A tipi Muayene kuruluşu ile anlaşma yapmak zorundadır. Eğer firmalar yıllık bakımlarını yapmıyorsa belediye de o bakımları takip etmeli.  Vatandaşların asansörde sıkıntı yaşaması durumunda şikayetlerini de yapmalıdırlar“ ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim