Ortakların kooperatifi olan borcunun faizlerinin düşürüleceği müjdesini veren Aya, ayrıca Başkan olduğu dönemde başlattığı, ancak kendisinden sonra sürdürülmeyen Damızlık Hayvan Projesi’ni yeniden hayata geçireceklerini, Yem Fabrikası kuracaklarını, üretim anında da üreticinin yanında olacaklarını kaydetti.

 “Amacımız üyelerimize hizmet, hedefimiz kooperatiflerimizi büyütmek “ sloganıyla APEK başkanlığına yeniden aday olan Ahmet Aya ile birlikte projelerini ele aldık.

Çiftçilerin sıkıntı ve sorunlarını bildiklerini söyleyen Aya, “Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin faaliyet alanlarını göz önüne alarak yönetimimizi oluşturduk. Her bölgenin sıkıntı ve sorununu merkezde toplayıp, çözüm üretip, faydalı işler yapacağız” dedi.

Ayrıca 6 il 36 ilçede faaliyet gösterdiklerini, 19 satış mağazası bulunduğunu anlatan Ahmet Aya,  60 yıllık markayı yeniden ayağa kaldıracaklarını söylüyor. Bir önceki kongrede kooperatif ortakları tarafından seçildiği görevden Yönetim Kurulu’nun kararıyla alınan Aya, aday oluşuna en çok, eskisi gibi hizmet alamaz hale gelen ortakların sevindiğini söylüyor.

İşte seçime birkaç gün kala Ahmet Aya ile yaptığımız söyleşinin satırbaşları…  
Berna YILMAZ

Yönetime her bölgeden üye…

-Çiftçinin sıkıntı ve sorunlarını biliyoruz. Bu sorunları gidermek için projeler yaptık. Seçim beyannamemizi hazırladık. Üyelerimizin karşısına dolu çıktık. Gittiğimiz köylerde ve bölgelerde çiftçinin ilgisini görmekteyiz. Bu da bize güç veriyor. Seçim listemize bakıldığında, Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifinin faaliyet alanının tamamını kapsadığı görülür. Bölgenin tamamını temsil edecek bir liste hazırladık, bu anlayışla yönetimimizi oluşturduk. Dolayısıyla bölgelerin sıkıntı ve sorunlarını merkezde toplayıp, çözüm üretip, faydalı işler yapacağız.

Borç faizlerinde indirim

-Çiftçinin kooperatife yüklü miktarda vadesi geçmiş borcu var. Bu şekliyle tahsil edilmesi çok zor. Ancak bu para kooperatifin değil, tahsil edilemezse kurum çok zora girer. Bu yüzden Tarım Bakanlığı’ndan da izin alarak borç faizlerinde indirim sağlayacağız ve bu borçları ödenebilir hale getireceğiz.
Ayrıca tahsilat yapılamadığı için kooperatif de, mağazalarında sattığı ürünleri vade farkıyla alıyor. Bu nedenle mağazalarda satışa sunulan ürünler piyasaya göre daha pahalı satışa sunuluyor. Parası olan almıyor ama parası olmayan üreticimiz, vadeli satıldığı için mecburen bu ürünü alıyor. Bu sorunu mutlaka çözeceğiz. Ne kooperatifin zora girmesine, ne de çiftçimizin üzülmesine izin vereceğiz

Mağazalarda ürün sıkıntısı

-Bizim proje üretip, çiftçinin derdiyle dertleşmemiz lazım. Bu pancar kooperatifi teşkilatı, çiftçinin sermayesiyle kurulmuş. Ama son dönemde iyi idare edilemediği için hem ürünler pahalı satılıyor, hem bazı mağazalarda ürün bulunamıyor. Bunlar benim başkan olduğum dönemde hiçbir zaman yaşanmadı. Kooperatif gübre kampanyalarını sağlıklı bir şekilde yaptı ve gübreyi piyasa koşullarının üstünde vermedi. Üyelerimiz kooperatif satış mağazalarına geldiğinde satış mağaza memurunun ‘gübre yoktur’ dediğini bir çiftçi çıkıp da söyleyemez. Bizim aramızdaki yöneticilik farkı budur.

Yem Fabrikası ve Silaj Paketleme Tesisleri

-Seçim bildirgemizde silaj paketleme tesisimizin kapasitesini arttıracağımız sözünü de verdim. 5 bin ton yapacağımıza 10 bin ton yapılacak. Bu sayede çiftçiden alacaklarımızı da tahsil etme imkanı sağlayacağız.
Yem fabrikası kurma sözünü veriyoruz. Çünkü Sakarya hammadde de sıkıntı duymayan bir şehirdir. Üretilen mısırın kalibresi ve protein değeri yüksek. Bunu değerlendireceğiz.  

Çiftçiye üretimin her anında destek…

-Çiftçimizin üretiminde de yanında olacağız. Nasıl ki buğday tohumunda sözleşmeli tarım içerisindeysek, diğer ürünlerde de böyle olacak. Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak çiftçiye sadece hammadde temin etmekle kalmayacağız. Aynı zamanda çiftçinin üretmiş olduğu ürünü de değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun içinde yer alacağız. Bu mısırda silajda, tohumluk buğdayda olduğu gibi yem fabrikasını kurarak da bunun içinde yer almış olacağız. Dolayısıyla burada hem Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi, hem üyelerimiz daha güçlü hale gelecek. Piyasa da denge oluşturacağız. Biz bir taraftan çiftçinin tohum, gübre vs temin ederken, bir taraftan da ürününü alacağız. Açıklanan fiyattan daha yükseğe alacağız ve fiyat dengesini sağlayacağız. Kuracağımız yem fabrikasının kapasitesi çok olmayabilir. Yılda belki 10 bin tonluk olabilir ama yapacağız. Çünkü bizim bölgelerde 19 tane satış mağazamız var, pazarımız da hazır. 6 ilde 36 ilçede faaliyet gösteriyoruz. Pancar kooperatifinin etiketini çuvallara koyduğumuz zaman, kendi üyelerimize sattığımızda da zaten biz bu yemi tüketiriz. 60 yıllık bir kuruluşuz, markayız. Bu markayı tekrar ayağa kaldıracağız.  

-Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışma

-Daha önce Arifiye Araştırma Enstitüsü ile buğday ve arpa ürettik. Enstitüye tohumunu, gübresini, ilacını verip sözleşme yapıyoruz. Alım garantisi de var. Üretmiş olduğumuz tarımlık buğdayı başka bölgede de satıyoruz. Bu güzel bir şey. Hem çiftçiye para kazandırıyoruz, hem de kooperatife kazandırıyor.

Damızlık Hayvan Projesi

-APEK Başkanlı iken Damızlık Hayvan Projesi’ni başlatmıştım. Başkanlıktan ayrılmamla birlikte bu proje askıya alındı. Yaklaşık 1,5 - 2 yıldır diğer arkadaşların ne yaptığını bilmiyorum. Ziraat Bankası damızlıkta 7 yıl vadeli krediler veriyor. Bu kredilerin ilk iki yılı ödemesiz oluyor. Bununla birlikte biz yerimizi yaptığımızda, APEKSA şirketi olarak 19 satış mağazada üyelerimizden sipariş alacağız.  Daha sonra yurt dışından damızlık düve ithal ederek, çiftçilerimizden talep toplayacağız. Örneğin, sayı bin ya da iki bin oldu. Ziraat Bankasıyla anlaşarak, bankanın sağlamış olduğu 0 faizli krediyle beraber yurtdışından hayvan getireceğiz. Çiftliğimizde 45 günlük karantina süresi var. 45 gün sonra hayvanları çiftçilerimize dağıtacağız.

Yüzde 10 iskonto

-Bu bölgede mısır birinci ürün oldu, sebzecilik bitti, pancar bitti. Bu bölgeye bir şeyler katmamız lazım. Çiftçiler sıkıntılı, üyelerimize gübreyi piyasa fiyatından yüzde 10 iskontolu vadeli temin edeceğiz. Nakit tohum alımlarında yüzde 10 iskontolu satış yapacağız. Üyelerimizin aldığı ürünleri evlerine teslim ederek lojistik hizmetinde de bulunacağız.

Adayım çünkü…

-Bugünkü yönetim birlikte görev yaptığım arkadaşlarım. Ancak ben başkanlıktan ayrıldıktan sonra düşüncelerimiz, projelerimiz durdu. Yönetime ilişkin düşüncelerimizde farklılıklar son 1-2 yılda daha da belirginleşti. Şimdi yepyeni bir kadroyla yarım kalan projeleri devam ettirmek, yenilerini hayata geçirmek için yeniden adayım. Adaylığıma da, en fazla eskisi gibi hizmet alamaz duruma gelen ortaklarımız seviniyor. Bu beni ve ekibimi umutlandırıyor. Tüm ortaklarımızı 27 Haziran’da yapılacak kongreye katılarak, kooperatife sahip çıkmaya davet ediyorum.

İŞTE AYA’NIN SEÇİM BİLDİRGESİ

-Vadesi geçmiş borcu olan üyelerimizin borçlarını yapılandırıp, ödeme kolaylığı sağlayacağız.

-Ziraat mühendislerimizle, üyelerimize teknik danışmanlık hizmeti vereceğiz.

-Vadeli satışlarımızda faiz oranlarını düşüreceğiz.

-Üyelerimize gübreyi piyasa fiyatından %10 iskontolu vadeli temin edeceğiz.

-Üyelerimize nakit tohum alımlarında %10 iskontolu satış yapacağız.

-Üyelerimizin aldığı ürünleri evlerine teslim ederek lojistik hizmetinde bulunacağız.

-Yem fabrikası kurup, üyelerimiz için yem üreteceğiz.

 -Mevcut silaj paketleme kapasitesini arttıracağız.

-Gıda satış mağazaları açıp, üyelerimizin market alış verişlerini vadeli ve uygun fiyatlarla yapmalarına imkan sunacağız.

-Büyükbaş hayvancılığına yönelik yeni yatırımlarda bulunup, tesisler kuracağız.

-Nişasta fabrikası kurup, kooperatifimizin karını arttıracağız.

-Sözleşmeli ürün ekimini arttırıp, çeşitlendireceğiz.

Editör: TE Bilişim