Eski CHP Milletvekili Barbaros Turgut Boztepe Sakarya’nın turizm, ulaşım, sağlık gibi konuları hakkında gazetemize ilginç açıklamalarda bulundu. Kendi tecrübelerinden yola çıkarak Sakarya’daki birçok sorunlarına değinerek, “Adapazarı Erenler ve ilçelerinde yerleşim yeri olarak yüksek nem oranı bakımından insanlar sağlık sorunu yaşıyor. Yeraltı sularının zemine çok yakın, 25 santimetreden 70 santimetre arasında olan Serdivan ve Adapazarı ilçesidir” diye belirtti.

Nem oranı yüksek ilçeler

Nem oranı yüksek Adapazarı’nın ticaret merkezi olarak işlevin artırılması gerekir. Yeni yerleşim alanı gölgesinin konut yapımı için kuzeye doğru gelişmesi için imar düzenlemelerinin yapılması gerekir. Serdivan bölgesinde aynı şekilde zemini sağlan bölgelere doğru konut yapımına yöneltilmesi ve zemini sıvı bölgelere imar izini verilmemesi lazım.

Büyük şehrin bütçesi var

Adapazarı ve Serdivan’da Ticaret Merkezi ile İdari Merkezi olmalı. Hidayet burada olmalı, adliye burada olmalıydı Adapazarı’nda. Çünkü her ilçenin arabaları buraya geliyor. Burada vagon fabrikası var, burada raylı sistem yapmaları lazım. Büyükşehir’in o kadar çok bütçesi var ki.

1999 Marmara Depreminden sonra kahraman köy, camili ve Korucuk bölgelerin zemini sert bu bölgelerde yapılan konutlarda yaşayanlar çok şanslı. Ama bu bölgede konutların doluluk oranları yüzde yüzü bulmuyor. Buranın daha cazip hale getirilmesi gerekir. Yaşam kültür projeleri hayata geçirilerek bölgenin canlandırılması sağlanmalı.

Hastane hemen yapılmalı.

Sakarya için bin yataklı hastane konusu birkaç yıldır gündemde, ama bir ilerleme kaydedilemedi. Bir an önce hastanenin yapılması gerekir. İlimizde tedavi için çevre illere gitme mecburiyetinde kalan çok insanlar var. Bir an önce sağlık hizmetlerini il içinde vatandaşların almasını sağlamak için bin yataklı hastanenin yapımına hemen başlanması lazım.

Hendekte HES 1948 kuruldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi övünerek ilk ‘HES’i yaptık’ diyorlar Türkiye’de belediyenin ilk yaptığı HES 1948’de Hendek Belediyesi Çamlıca’da HES yaptı ve 15 sene oranın elektriği ile geçindi Haraklı. Çamlıca’nın eski ismidir Haraklı. 1953 yılında Akyazı’da benim oğlum belediye başkanı vekiliyken, Akyazı’da HES yaptı Pazar köyün üstünde. Şimdi bu HES’ler Büyükşehir’in HES’leri haberleri yok. Haraklı’da ki HES bin metreden düşüyor. Buraya harcadığı parayı oraya harcasa en az 5 tane tribün alır.

Nehir ulaşımı projesi

Sakarya Nehri’nde yapılması gerekenler, Osmanlı zamanında gündeme gelmiş bir olayı anlatayım. Küçük küçük nehir vapurları yapılacak, mesela gitsinler Eskişehir’e baksınlar adamlar nehir gemileri yaptılar porsuğa. Sakarya’nın ağzından bu eski köprünün oraya gerçi artık orayı da bozmuş bir şeyler yapmış. Osmanlı 2 kere ihale yapıyor bunu kömür Ağaç taşıyacaklar.  İkisinde de bir ermeni bunu alıyor 2 sene etüt yapıyor adam iade ediyor çok para tutuyor, Sakarya’dan Karadeniz’e buradan geçiyor işte.  Erenler’e kadar geliyordu o zamanlar. Bunu gündeme almalı. Sakarya Nehri’nden ulaşım projesi hayata geçirilmeli.

Sanayi, Turizm bir arada olmaz

Karasu Belediye Başkanı açıklama yapıyor turizm şehri, bakıyorsun başka konuşma yapıyor sanayi şehri bir yerleşim yeri ya sanayi olur ya turizm olur. Sanayi ve turizm aynı yerde olmaz.  Karasu’da balıkçı barınağı sorunu var. Geçen gün gittim Melen Ağzı’ndaki balıkçı barınağını kum basmış yıkmışlar onu ve ağzını yapmışlar. Çok güzel olmuş. Yapmaları gereken Sakarya’nın ağzını yapmak. Sakarya çok kum getiriyor. Burayı ihaleye versinler. Aynı Melen’e baksınlar orası gibi yapsınlar. Büyükşehir ya da kendi yapsın. Nehir ağzında toplanan kumları açmak için ihale ederek satarak para kazansın hem de nehrin ağzı kapanmaz hep açık kalır”

Barbaros Turgut Boztepe kimdir?

Barbaros Turgut Boztepe,1933 yılında Akyazı Boztepe Köyü’nde doğdu. Ortaokulu Bilecik, liseyi Haydar Paşa Lisesi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde bitirdi. İktisat, işletme ve maliye bölümlerini okuyan Boztepe, İstanbul Hukuk Fakültesi’nde de okudu.

İstanbul Belediyesi müdürlüklerinde yöneticilikler yaptı. İstanbul Şehir Operası kuruculuk yaptı. İktisadi teftiş heyetinde belediyede müfettişlik yaptı. 1969 Yılında Sakarya’dan CHP Milletvekili seçilerek 1977 yılına kadar görev yaptı.

Editör: TE Bilişim