İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak üzere kurulması planlanan ve ÇED raporu, bilgilendirme toplantısı vatandaşın tepkisi nedeniyle yapılamadığı halde kabul edilen Yırtmaçdere Barajı’nda çalışmalara başlandığı bildirildi.

Kaynarcahare.com’dan Sedat Balta’nın haberine göre, ÇED toplantısı yapılmadığı halde inşaatına onay çıkan, Kaynarca ve Kandıra'da 13 köyü sular altında bırakacak baraj çalışmaları, Kaynarca Yeniçam, Kalburcu, Yakupkalfalar, Çelebiler, Kayaklar köyünde başladı. Bu bölgedeki tarlalara kazıklar çakılmaya başlandı.

LONGOZ TEHLİKEDE

Baraj, Acarlar Longozunu besleyen İskenderli / Kemer Deresi üzerinde kurulacak. Kaynarca'da Yeniçam, Kalburcu, Şeyhtımarı, Gölce, ilçe merkezi, Küçük Kaynarca, Karamanlar, Kayacık, Büyükyanık köylerinde tarımsal sulama ve hayvanların sulandığı İskenderli Deresi'nin suyunun azalacağı ve bu köylerin tarım ve hayvancılığının olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

Öte yandan konunun uzmanları Dünya'nın sayılı sulak alanları arasında gösterilen Acarlar Longozu'nun da bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

KÖYLERDE TELAŞ

Köyleri kalkacak vatandaşlar tarlalarına kazıkların çakılması ve çalışmanın başlatılmasıyla kendilerine söylenen, "Bu proje 2030'ların, 2040'ların projesi şu anda uygulanmayacak" sözlerinin yalan olduğunu anlayınca bölgede bir telaş başladı.

İstanbul'un su ihtiyacı için yapılacak barajın yanı sıra inşaatında kullanılmak üzere taş ocakları da Kaynarca köylerini olumsuz etkileyecek.

Öte yandan çevreciler ÇED toplantısının yapılmamasına karşın raporun kabul edilmesini hukuksuz olarak nitelendirerek, bundan SONRA yapılması gerekenin köylülerin idare mahkemesine dava açmas olduğunu belirttiler.

Editör: TE Bilişim