Bu konuyu meraklısına anlatıyorum! Meraklısına yazıyorum! Meraklısı olmayan, boşu boşuna okumasın! Konumuza gelince… Yazının başlığında afif aşlıkta hafif kopya verdim zaten!...

                                          **

Evet, tahmin ettiğiniz gibi, konumuz su ve göl. Daha çok da göl! Efendim dünyadaki tabii göllerin sayısı 15 bin. Dümdüz söylemek gerekirse; dünyada 15 bin tabii göl var. Bu tabii göllerin 5 bini, ‘Göller Ülkesi’ olarak da bilinen Kanada’da bulunur. Kalan 10 bin tabii göl ise dünya coğrafyasına yayılmış durumda…

                                          **

5 bini Kanada’da olmak üzere dünyadaki tabii göl sayısının 15 bin olduğunu söyledik. Türkiye’deki tabii göllere gelince... Büyükten küçüğe doğru; Van Gölü, Tuz Gölü diye sıralanır gider. Sonra; Türkiye’de tabii göllerin toplandığı başlıca 4 bölge vardır: 1-Göller Yöresi (Eğirdir, Burdur, Beyşehir ve Acıgöl), 2-Güney Marmara (Sapanca, İznik, Ulubat, Kuş Gölleri), 3-Van Gölü ve çevresi, 4-Tuz Gölü ve çevresi…

                                          **

 Fazla uzatmayalım; Dağlarda bulunan küçük tabii göllerle birlikte Türkiye’deki tabii göllerin sayısı 125’dir. Bu 125 tabii gölün dışında, Türkiye’de 706 adet baraj gölü de bulunmaktadır.

                                           **

Bunlardan bazıları Atatürk Barajı 817 kilometrekare, Keban Barajı 675 kilometrekare, Karakaya Barajı 268 kilometrekare, Hirfanlı Barajı 263 kilometrekare, Altınkaya Barajı 118 kilometrekaredir. Sapanca Gölü’nün 47 kilometrekare olduğunu düşünürsek, yukarıda saydığım baraj göllerinin büyüklüğünü, ‘Vaay!’ diye karşılamamız gayet doğal! Yine de şunu belirteyim ki; Bizim bu yazıda üzerinde durduğumuz göller, baraj gölleri değil, tabii göllerdir…

                                          **

Şimdi geldik konunun en can alıcı noktasına; Pek kimse bilmez, veya çok az kişi bilir ki, dünyadaki 10 bin tabii gölün çok çok çok azının suyu içilebilmektedir. Bunun için bu yazıyı yazdığımız klavyeyi biraz geri sararak, dünyadaki 10 bin tabii göl sapağından içeri girip, yolumuza oradan devam edelim!

                                          **

Evet, kalem kağıtlarınızı hazırlayın! Yazının en can alıcı noktasını, hatta bombasını size aktarıyorum. Dünyadaki 10 bin tabii göl içinde, suyu içilebilir tabii göl sayısı sadece ve sadece 5’tir. Yanlış okumadınız, dünyada suyu içilebilen göl sayısı 5 tane. Bunların biri Amerika’da, biri Avusturalya’da, biri Avrupa’da ve ikisi de Asya’da bulunmaktadır.

                                               **

Dünyadaki 10 bin tabii göl içinde, suyu içilebilir 5 gölden birinin Sapanca Gölü olduğunu yazının en can alıcı noktası, hatta bombası olarak okurlarıma aktarıyorum! Dile kolay! 10 bin tabii gölden 5’inin suyu içilebilir ve bu 5 gölden biri de bizim Sapanca Gölü’müz! Mücevher kutusu gibi, işte te şurada!

                                               **

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, önceki gün katıldığı bir programda, şu ilginç cümleyi söylemiş, ‘..Sapanca Gölü, Türkiye’nin en iyi korunan göllerinden biridir..’ Yani Keleş, Türkiye’nin tek suyu içilebilir gölü olmasına rağmen Sapanca Gölü için, ‘..Sapanca Gölü, Türkiye’nin en iyi korunan gölüdür..’ diyememiş.

                                             **

Sapanca Gölü, Türkiye’nin tek suyu içilebilir gölü olmasına rağmen, Türkiye’nin en iyi korunan gölü olamıyor nedense. Bunu, hem Keleş’in bu itirafından, hem de, iki üç ayda bir yapılan temizliklerde, sahilinden çıkan hurda buzdolaplarından, hurda kamyon-otobüs tekerlerinden anlıyoruz! Bu gölün suyunun bir de içilmez olduğunu düşünsenize. SASKİ maski gölün yüzüne bile bakmazdı herhalde!!