Bizim Sakarya Gazetesinin siz değerli okurları , bugünkü makalemizde sizlere Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Sağlık Sigortası Uygulaması çok da uzak olmayan bir dönemde hayatımıza giren bir uygulamadır. Sosyal güvenlik kurumlarının 2006 yılında birleşmesi (Bağkur-Sigorta-Emekli Sandığı) ile 5510 sayılı uygulama yasasına göre 01.10.2008 yılında yürürlüğe girmiştir. Ancak her ne kadar 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girse de ülkemizde zorunlu olarak 01.01.2012 yılında uygulanmaya başlamıştır. Türkiye’de ikamet eden herkes için bu uygulama zorunlu hale gelmiştir.

Genel Sağlık Sigortası’nın kısaca tanımını yapmak gerekirse, “vatandaşlarımızın devlet ve özel hastaneler tarafından sunulan sağlık hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak faydalanabilmeleri “ şeklinde tanımlanabilir.

Her ne kadar her Türk vatandaşı Genel Sigortası kapsamına girse de kapsam dışında olanlar vardır. Bunlar;

Ülkemizde 1 yıldan daha az süreli kalan yabancılar yani turistler,

Özel banka-borsa emekli sandıkları kapsam dışındadır ama bu grup çalışanı ve emeklileri bir müddet sonra hem SGK hem GSS kapsamına alınacaklardır.

Milletvekilleri, eşleri, çocukları,

Anayasa Mahkemesi üyeleri, eşleri ve çocukları,

tamamen GSS dışındadırlar. Hatta şöyle ki, Milletvekilleri eş ve çocukları ile Anayasa Mahkemesi üyeleri, eşleri ve çocuklarının tüm sağlık giderleri hastane ve ülke sınırlaması olmaksızın devlet tarafından karşılanır.

Kimler GSS Primi ödemelidir?

Kanun gereğince GSS kapsamı içindeki emekliler ve yakınları ile yeşil kartlılar hariç olmak üzere herkes GSS primi ödeyecek.

Genel Sağlık Sigortası sisteminde 01 Nisan 2017 tarihi itibariyle değişikliğe gidildi. Bu çok önemli değişiklik aylık 53,33 TL veren vatandaşların tüm sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağladı. Bu ücreti ödemeyenlerin ise GSS Primleri devlet tarafından karşılanacak.

Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik , ülkelerin uygarlık seviyesi ve insana verdiği değer bakımından ülke vatandaşları için çok büyük önem taşıyor. Bu bağlamda son yıllarda ülkemizde Sosyal Güvenlik alanında çok önemli adımlar atıldı.

Düzenleme Kimleri Kapsıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı, bir işyerinde çalışanlar ile emekliler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden zaten yararlanıyor. Bu kişiler için herhangi bir değişiklik olmayacak. Söz konusu düzenleme çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayanları ilgilendiriyor.

Yapılan yeni düzenlemeyle, gelir seviyesine bakılmaksızın, herhangi bir işte çalışmayan kişiler aylık 53,33 lira prim ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan tüm özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinde tedavilerini yaptırabilecekler. Aylık 53,33 lira prim ödemeyi kabul eden kişiler gelir testi yaptırmayacaklar.

Gelir Testi Nedir? Kimler Gelir Testi Yaptırmalı?

Gelir testi, ailelerin genel sağlık sigortası primlerinin kim tarafından ödeneceği ve ne kadar olacağını belirlemeye yönelik yapılıyor. Sosyal güvencesi olmayan, 18 yaşını doldurmuş olan herkes ve yeşil kartlıları doğrudan ilgilendiren bu test, sigortalılar gibi yasayla belirlenmiş kişileri ilgilendirmiyor.

Hane halkı içinde kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri ise devlet tarafından karşılanacak. Bu kişiler gelir testine girecek. Test sonucunda hane içindeki fert başına gelir 592,50 liranın altında çıkarsa o vatandaşın primi Hazine tarafından karşılanacak. Vatandaşın prim ödemesi gerekmeyecek.

Sonuç olarak , sosyal güvenlik alanında elde edilen bu önemli başarılar vatandaşlarımızın daha az maliyetle , daha iyi sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesini amaçlamaktadır.

Saygılarımla,