Yeni ve Doğru Adliye Sarayı için, Camili’deki Sakarya Valiliği’nin yanında oldukça büyük bir arazi tahsis edilmiş. Yapım kararı da alınmış gibi.

Şehir ve Hukuk Dünyası yer ve Proje için ne düşünür? Dilerim olumludur?

2002-2005 Yılları arasında Karaman-Camili-Korucuk’ta yapılan her şey ve alınan her karar doğruydu. Belki, insan en az yıkımla hayata geçmeliydi.

O Günün Hükümeti, Vali Sn. Cahit Kıraç ile Ekibi, hızlı karar alıp, çabuk iş yapmak zorundaydı. Adapazarı, İlçeler, Camili-Karaman öyle hayata geçti.

O Deprem unutulur mu? Yanlışları öne çıkarıp, yapılanları inkar edemem.        O gün Adliye Sarayı’nın, Vilayet mekanları ile yan yana yapılması da öyleydi.

                                                                 **

Bu gün işte; Donatım’da, Çark deresi kuzeyinde yapılan Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi nefis yapılmış. İçi de Yerel Basına gezdirilse daha iyi anlayacağız.

O Bölge Adliye Mahkemesi’nin yakın zamanda açılabilmesi için bakanlık nezdinde yapılan girişimlerde epeyi mesafe alındığını okuyunca, gittim.

Tabii, dışardan gezdim. Açılsın ve Hukuk Dünyası oh desin : -)

                                                             **

Sayın Valimizin, boş duran kamu binalarını kullanıma sokma çalışmasını çok sevinerek izliyorum. Bölge Adliye Mahkemesi de açılırsa işlevi büyük olacak.

Boş kamu arazi ve mekanları için tüm kamu yönetenlerini bu anlayışa sokmak Sakarya’da büyük kazanımdır. İlçe ve köyler de uyumayıp gayret göstermeli.

                                                              

                             YENİ HAL HIZLA YAPILIYOR DA;

                            ESKİ HAL ARAZİLERİ N’OLCAK ???

“ Sakarya, tüm coğrafyası ve var olan değerleri ile kısa-orta-uzun vadeli radikal planlamalarla geleceğe hazırlanmalı!

Çalakalem yapılan büyük (!) yatırımlar, çok yakın zaman içinde bir dolu yıkıma yol açan yanlışlar olarak karşımıza çıkmasın!

Avrupa-Trakya-Anadolu-Asya’yı bağlayan tüm karayolları da Sakarya’nın muhteşem tarım arazilerini yok edip geçerken, bizi ve ülkeyi yıkıp bitirecek!”

Evet, bu sözleri yazarım ve İŞ yapanlar da bana demediğini komaz!

                                                             **

Devlet-Hükümet ve Valilik dahil; Kamu ve Yarı Kamu kuruluşlarının çıkardığı tuğla gibi ağır ve kalın, cilt cilt kitaplar var. Karıştırdıkça karamsarlığım büyür.

Çoğu, Sakarya’nın Radikal-Bilimsel Planlı Gelişmesi için yapılmış toplantıların ve çalışmaların kitaplaştırılması.

 Sakarya’nın Rekabet Gücü, Raylı Sistemler Paneli, Turizm Platformu; ciltler dolusu İL CV’si : -)

Ama, Sakarya’nın Coğrafya Serveti her geçen gün akıl almaz bir yıkımla yok oluşa doğru gidiyor. 1 Milyon nüfus zaten yıkımdır; hızla O da artıyor!

Obezite’ye yakalanmış şehirleşme, iki yılda bir Köy yutarak patlayacak gibi dört yana şişiyor!

                                                             **

Hadi; Eski Hal çok şehir içinde kalmıştı. Yıllardır düşünülen Yeni Hal yapılmaya başlandı; bitmek üzere. Arifiye’nin tarım toprakları da, bitti bitiyor.com tr.

Pekiii… Eski Hal arazileri n’olcak acaba? HAL’EDİLMİŞTİR mi demeliydim ? Üstü Geçit, çocuklarımız için yapıldı diye sevinmekte acele mi ettim?

                         KARASU DEMİRYOLU’NA UYDUDAN BAKIN : -)

İstanbul 3. Köprüden gelerek, Sakarya’nın bereketli tarım arazilerini delip geçecek olan, İkinci TEM’i uydudan izlerim. Alandüzü’ne mutlak giderim…

Ormanlar, meralar yok edilip geçiliyor. İthal Et, İthal OT-YEM ülkesi oluyoruz.

                                                            *

Ferizli, Söğütlü halkı bile; O cennet tarım arazilerini taşlaşmaya, kirli sanayiye yok olmaya teslim edenlere ses çıkarıyor mu? Kolay para akılları alıyor.

Karasu demiryolu diye hayret bir proje, Söğütlü ve Ferizli de hem devletin yüzlerce trilyon servetini toprağa gömdü, hem de köylere büyük engel oldu.

Yahu; Karasu Demiryolu şu gün dahi 10 yıl sonra hayata geçecek gibi mi?

                                                             **

2.TEM Yolu ve Karasu Demiryolu daha ortada yok, ama bize ne zararlar verdi?

Bu iki yol için, Sakarya Nehri üzerinde belki 7-8 tane; karayolları üzerinde de belki 10-15 tane köprü-üst geçit yapılmak zorunda.

Yenikent’e giden 2 Duble Yol da, 1 tane köprü veya üst geçit çalışması var mı? YOK!..

                                                               **

En vahim görüntüler, Sakarya’nın uydudan görünümü…

1 OSB’nin Yeni Büyüme Arazileri ve Adapazarı’nın dört yanındaki yollar, AKOVA’yı taşlaştıran tüm büyümeleri uydudan görün. Nereye böyle, denir.

Hadi, “ Yaratılanı Yaratan’dan ötürü severim !” diyebiliyoruz; diyelim…