Sevgili okurlarım aylar öncesinde fındık üreticilerinin sorunlarına yönelik yazılar yazmıştım. Bu konu ile ilgili iktidar partisinin bir şeyler yapması gerektiğini belirtmiştik. Bir İtalyan şirketinin tekelinde süre gelen hakimiyeti dile getirmiştik. Türkiye için önemli bir ihracaat ürünümüz olan fındık üzerinde birçok oyun kurulduğunu belirtmiştik…

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, fındık üreticilerinin sorununun araştırılarak sorunların çözümüne yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Mecliste  araştırma önergesi verdi. Bu önerge meclisteki diğer muhalefet partilerinin de tam desteğini aldı. Fakat milletimiz tarafından iktidar görevi verilen AKP milletvekilleri bu önergeyi reddetti. Fındık üreticisinin, önergenin kabul edilmediği meclisteki oturumda AKP’li milletvekillerinin zafer kazanmış gibi attıkları çığlık ve alkışları unutmayacağı düşüncesindeyim. Geçmiş yıllarda olduğu gibi inşallah fındık üereticisi beni yanıltmaz.

Fındık fiyatı, Fiskobirlik'in tam anlamda alım yaptığı 2006'da 5 dolar. Şu anda 2 dolar bile değil. Fakat fındık üreticisi 12 liraya satmak zorunda bırakıldığı ürününü havaalanındaki “free shop”ta 55 Euro olarak görüyor. Üretici her anlamda madur, havaalanlarında 55 Euro olan fındığının tvlerde dakika başı  reklamını izliyor. Türkiye’nin dünyanın en büyük havaalanına sahip olması hepimizi gururlandırıyor. Fakat 450 bin ailenin geçimine doğrudan etki eden fındık fiyatının eski yıllara göre düşük olması da bir o kadar da utandırıyor olması gerek…

Fındık üreticisi Ağustos-Eylül ayında fındığını toplamış ürününü pazara indirerek ihtiyaçlarını karşılamıştır. Ekim ayının sonunda Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan fındık fiyatının üreticiye bir faydası olmamış hatta zararı olmuştur. Çoğu üreticinin elinde bugün fındık kalmamıştır. TMO’nun an itibarı ile fındık alımı yapıyor olması üretici için bir anlam ifade etmiyor. Zaten TMO’nun da göstermelik bir alım yaptığı uyguladığı kota sınırından ortadadır.

Yakinen takip ettiğim ilimizin MHP Milletvekili M.Levent Bülbül, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt fındık için üzerlerine düşeni yapmışlar ve fazlası ile mücadele vermişlerdir. Üzerine düşeni yapmayan ve üretici ile dalga geçer gibi oyun oynayan iktidar vekillerine  de üretici tarafından en yakın seçim olan yerel seçimlerde ders verileceği düşüncesindeyim. Herkes bir şeyler söyledi, özlü sözü sandıkta fındık üreticisi söyleyecektir.

Yazıma Andımızın ve üreticinin sorunlarının tartışıldığı bu günlerde önemli bir Türk Milliyetçisi ve değerli bir şahsiyet olan Hüseyin Nihal ATSIZ’ın sözleri ile son vermek istiyorum.

Saraylarda süremem
Dağlarda sürdüğümü
Bin cihana değişmem
Şu öksüz TÜRK’lüğümü…