Sandığa gitmemize 9 gün kala. Ülke gündemi, Sakarya gündemi gibi Kaynarca gündemi de hareketli bir hafta geçirdik.
Bakan talimatıyla bu yıl 3'üncü yapılan Nilüfer Şenliği ile bırakılsa neredeyse geleneksel hale gelecek olan Dartılı Keşkek, Hayvancılık Festivali birleştirilince ortaya bir garip etkinlik çıktı.
Çevre ve Ormancılık Bakanı Veysel Eroğlu'nun bölgeye yaptığı ziyarette nilüfer çiçeklerini görüp, burasını Acarlar Longozunu festivalle tanıtın demesine 'hayır' diyemeyen politikacı ve bürokrat takımı elleri mecbur başlattıkları şenlik 3 yıldır kutlanıyor. Şenliğin isim babası Veysel Eroğlu.
Başka bir Bakan bölgeye gelip başka bir çiçeği veya kuşu beğenmesine kadar devam edeceğiz. Bakanın zevkine göre Nilüfer Şenliği ileride karşınıza Menekşe Şenliği, Dişbudak Şenliği, Sazan Şenliği olarak çıkarsa şaşırmayın.
Eski Sakarya Valisi Nuri Okutan da yıllar önce Kaynarca Belediyesi'ni ziyaret etmişti. Burada kendisine ilçeyi tanıtan bir sunum yapılmış, Vali Okutan keten elbiseleri çok beğenmişti.
Bu keten bezini yeniden üretelim ilçede deyiverdi. Dönemin ilçe protokolünün içinden bir kişi çıkıp da, "Vali bey keten üretimi tarihe karıştı. Bundan sonra tarihi geriye çevirip çiftçiye keten üretimi yaptırmamız mümkün olamaz" diyemedi. Her zaman olduğunu gibi tamam efendimcilik zoraki bir şekilde sembolik şekilde tarlaların keten ektirilmesine, ektirilen ketenlerin tarlada çürümesine neden oldu.
Vali Okutan'a baştan hayır diyemeyenler zoraki oyunu bir süre oynadılar. Köylerde ninelerden kalan sandıklardaki ketenler yeni üretilmiş gibi işlendi. Komedi Vali Okutan'ın Sakarya'dan tayini ile bitti. Kaynarcalılar derin bir oh çektiler.
Bakan Eroğlu'nun zorlamasıyla başlayan şenlik mecburen Dartılı Keşkek ve Hayvancılık Festivali ile birleştirileverdi.
Halbuki Kaynarca dartılı keşkeğin dartısının tescil hakkını SATSO'nun Adapazarı üzerine coğrafi işaretleme yaptırması üzerine kaptırmıştı.
Festivalin adında geçen hayvancılık konusundan ise eser yoktu.
Hülasa (!) bu yıl son yılların en hareketsiz  festivalini yada şenliği yaşandı. Standlar boş kaldı. Yılların sevilen sanatçıları Yaşar Özel'in ve hemşerimiz eski İzmit Belediye Başkanı Erol Köse'nin de katıldığı Türk Sanat Müziği Konserini yalnızca 50 - 60 kişinin izlemesi üzücüydü.
Acarlar Longozu'nun Turnalı bölümünde yapılan Nilüfer Şenliği de evlere şenlikti gerçekten; bir çok hayvanın yumurtlama döneminde olduğu bir zamanda avaz avaz bağıran ses sistemi: karakayıklarla haddinden fazla insanın gezdiği ve nilüferleri koparttığı garip bir eğlence(!)
Stratejiden, vizyondan en küçük bir planlamadan eser olmayan panayır kafasıyla düzenlenmiş bu şenlik ancak Bakan Eroğlu'nun fantezisinden feyz almanın ötesine geçemedi.
Bırakın dünyayı tanıtmayı. Yerel basında bile doğru dürüst yer bulamadı. Az buçuk gündeme geldiyse de o da Acarlar Longozu'nu kirleten derelere dikkat çekilmesi üzerine oldu.
Komik düşmeye gerek yok. Başarılı Büyükçekmece Festivaliyle bu konuda kendini kanıtlayan Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'ün konuşmasından ders çıkarılmalı.