Evcil hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi ve insan sağlığına zarar vermemesi için aşılamamın önemi oldukça büyüktür. Canlı doğduğu anda anne sütü (kolostrum) ile birlikte annedeki antikorları (maternal antikor) da alır böylece; ilk, doğal aşılama gerçekleşmiş olur.

                                                  **

Yavru kedi ve köpekler, güçlenip, kendi kendilerine antikor üretecek zamana gelene kadar (yaklaşık 45 gün) anne sütü ile hastalıklardan bu vesileyle korunurlar. Yavrular, anne sütünden kesildikten sonra savunmasız hale gelirler. İşte bu noktada koruyucu hekimlik ve aşıların önemi devreye girer.

                                                   **

Aşı bir mikrobun hastalık oluşturmayacak halidir. Aşılama yapılan birey kendi savunma sistemi sayesinde enfeksiyonu yener. Böylece aynı hastalıkla bir sonraki temasında savunma sistemi hastalığı tanıyacak, nasıl mücadele etmesi gerektiğini bilerek daha güçlü ve daha etkin bir bağışıklık sağlayacaktır.

                                                  **

Ayrıca son zamanlarda yapılan araştırmalar göstermekte ki doğumdan uygun zaman önce anneye yapılan aşılar, anne karnında bulunan yavruya zardan geçerek ulaşmakta doğan yavrular hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır. Bu da hem bizlerin hem de onların sağlığı açısından oldukça önemlidir.

                                                    **

Aşılamalarda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır;

-Minik dostumuzun parazitlerden kurtulması için iç/dış parazit ilaçlarının yapılması gerekmektedir. Çünkü Parazitler bağışıklık sistemini zayıflattığından yapılan aşı yeterli düzeyde korumayı sağlamadığı gibi aşılama öncesi hayvanınızda gizli kalmış bir enfeksiyonun çıkmasını da sağlayarak hastalanmasına neden olabilirler.

-İlk aşılamalarda tekrarı olan aşılar mutlaka uygulanmalıdır. Çünkü anneden süt yoluyla geçen antikorlar, ilk aşının etkinliğini azaltacak ve tam olarak bağışıklık kazanmasına engel olacaktır. Bundan dolayı tekrarı olan aşıların 2. Dozu mutlaka yaptırılmalıdır.

-Aşılama yapılacak hayvan, hasta, gebe veya aşılamanın etkisini azaltacak ilaçları kullanıyor olmamalıdır. Şayet kullandıysa, kullandığı son günün üzerinden en az 10 gün geçmiş olmalıdır.

-Vücut sıcaklığı normal değerlerinde olmalıdır.

-Aşılaması öncesi ve sonrası 10 gün boyunca yıkanmamalıdır fakat temizliğine dikkat edilmelidir.

-Yavru hayvanlar, aşılama programı başlayıp bitene kadar diğer hayvanlarla temas ettirilmemeli, dışarıya çıkarılıp, gezdirilmemelidir. Parklar, dinlenme alanları gibi çok sayıda hayvanın gezindiği yerlerde gezdirilmemeli zorunlu durumlarda kucakta ya da taşıma kabında taşınmalıdır. 

-Aşılama tarihlerine dikkat edilmeli, yıllık aşı zamanı gelen hayvanlar yaklaşık olarak aynı zaman dilimlerinde aşılanmalıdır.

Aşılama periyodu bittikten 10 gün sonra minik dostunuzu dilediğiniz gibi dışarı çıkarabilirsiniz.