Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB), MÜSİAD Sakarya Şubesi, TÜMSİAD Sakarya Şubesi, Sakarya Sanayici İş Adamları Derneği (SASİAD) katılımlarıyla düzenlenen toplantı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO)’da gerçekleştirildi.

Toplantıya; SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Günay GÜNEŞ, MÜSİAD Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar COŞKUN, TÜMSİAD Sakarya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ÖLMEZ, SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent ESMER ve Yönetim Kurulu Üyeleri, üye firmaların yönetici iş adamları ve Türkiye’ye Sakarya Üniversitesi’ne yurtdışından okumaya gelen 13 farklı Afrika ülkesinin öğrencileri ile birlikte yoğun bir katılım oldu.

Afrika’nın Dünya Ekonomisindeki Yeri

Yaklaşık 1 milyar 150 milyon nüfusuyla toplamda Dünya Nüfusunun %15’ini oluşturan Afrika Kıta Ülkeleri, Dünya Ticaretinde 3 Trilyon USD ile yaklaşık %4 hacim kaplamaktadır.

Afrika’ya yönelik doğrudan yatırımlar 74 milyar USD olup, Dünyada doğrudan yatırımlar içindeki payı% 3 ler civarındadır.

65 milyar varil petrol üretimiyle, Dünya petrol üretiminin %5’i karşılanmaktadır.

2015 yılı rakamlarıyla büyüme hızı %3,6’dır.

Afrika 2050

Dünya büyüme hızı ortalaması %3,8 iken Afrika’da 2050’ye kadar yıllık ortalama %5,1 büyüme öngörülmektedir.

Ayrıca 2050’de dünyada en hızlı büyüyen 25 ülkeden 7 sinin Afrika’dan çıkması beklenmektedir. Bu ülkelerin Mısır, Cezayir, Tanzanya, Etiyopya, Kenya, Uganda ve Gana olması beklenmektedir.

2050’de 15 – 24 yaş arası Dünya Nüfusunun %29’u Afrika’da (en geniş tüketici kitlesi) olması ön görülmektedir.

Yeraltı, Yerüstü doğal kaynaklara sahip olması ekonomiye katkısı çok önem arz etmektedir.

2050’de şehirleşme oranının %60’lar seviyesine çıkması beklenmektedir.

Türkiye ile Afrika Arasında Ticaret

Türkiye ile Afrika arasında ticaret hacmi 2000’li yılların başında 4 milyar USD iken, 2013 yılında 25 milyar USD seviyelerine kadar yükselmiştir. 2020 yılı hedeflenen ticaret hacmi 50 milyar USD civarındadır.

Yoğun bir ilginin olduğu toplantı bitiminde SAMİB – MÜSİAD – TÜMSİAD – SASİAD Yönetim Kurulu Başkanları, konuk konuşmacı Sn. Tamer TAŞKIN’ a günün anısı olarak bir plaket takdiminde bulunmuşlardır.

Editör: TE Bilişim