Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarım ürünleri üretimi ve ticareti 1.meslek komitesinin organize ettiği ve süs bitkisi üreten firmaların uluslararası sertifikalara sahip olmalarının avantajlarının konuşulduğu “MPS Sertifikalarının Katkıları” tanıtım semineri gerçekleştirildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası eğitim salonunda gerçekleştirilen programa yoğun ilgi gösterildi.

Düzenlenen seminere; SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, MPS Türkiye ticaret müdürü Raymond Scheepens, Green Cities Danışmanlık Genel Müdürü, MPS Türkiye Koordinatörü Hanım Dur, Arifiye Fidancılık Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kaya, SÜSBİR Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bilgin, Green Cities Danışmanlık Şirketi Danışman Asistanı Uğur Yüksel ve çok sayıda sektör temsilcisi iştirak etti.

Seminerin açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ; Ben bu sektörün içinden birisi olarak; bu işleri yapan ve yıldan yıla bu sektörde gelişme göstererek devam eden firmalar olarak artık çıkış yolunun ürettiğimiz malı daha çok yurtdışına satmaktan geçtiğine inanıyorum. Biz yurt dışına ihracat yapabilecek kapasiteye sahibiz diye düşünüyorum ve bunu her seferinde daha ileriye götürmekteyiz. Ben piyasayı biliyorum, firmaları ve başlangıç noktamızı biliyorum. Bir ya da iki firmanın ihracat yapması yeterli olmuyor. Bizim yurtdışındaki rakiplerimiz neler yapıyorsa sertifikasyon anlamında, üretim anlamında, ne gerekiyorsa bizim yurt dışında ki rakiplerimizle aynı seviyede olmamız gerekir. Bu konuyu unutmayalım yalnızca bu sektörde değil birçok sektörde ülkenin medeniyetler seviyesine ulaşması için mutlaka üretmeliyiz ve ürettiğimizi de tüm dünyaya satmalıyız. Dış ticaret açığımızı el birliğiyle kapatacağız belki artıya bile geçebiliriz.

Ülke olarak her şeye sahibiz eksik olan sertifikasyonlar vs. Firmalar bu belgelere sahip olmak için çaba sarf edecek, biz de SATSO olarak öncülük edeceğiz, destek olacağız.

Özellikle, yerli süs bitkilerinin ihracat kapasitesinin arttırılmasına yönelik önemli bir katkı sunacak MPS Sertifikasyonları hakkında bilgi veren MPS Türkiye Ticaret Müdürü Raymond Scheepens ise, uluslararası nitelikte bir firma olabilmenin uluslararası sertikasyonları edinmek gerektiğini ifade etti.

Raymond Scheepens konuşmasında şunları dile getirdi: “Dünyanın daha sürdürebilir olması, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayacak kaynaklara bizden sonrada sahip olmalarını sağlayabiliriz. Hepiniz dünyanın en yeşil sektörü olan çiçek sektöründesiniz. Sizler ile beraber toplumu sektördeki olumlu gelişmeler hakkında bilgilendireceğiz. Sertifikasyon sayesinde bu gelişmeleri görünür kılabilir, sektör olarak bizim dünyayı daha iyi bir hale getirmek için her gün doğru adımları attığımızı görebilirsiniz. Sakaryalı üreticilere hizmet verebiliriz’’

Green Cities Danışmanlık Genel Müdürü, MPS Türkiye Koordinatörü Hanım Dur ise; firma faaliyetleri hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi; “ Küreselleşen dünya her şey gibi ticaret yapma usul ve pratiklerini de değiştirdi. Çetin rekabet koşullarına alıcıların tutumları da eklendi. Küreselleşme ile uzaklar yakın olurken, küresel ısınma ile ortaya çıkan çevresel tehditler alıcıların kalite anlayışını değiştirdi. Bu değişen ticaret koşullarında ülkemiz bahçecilik sektörüne MPS sertifikalarının katkıları oldukça fazladır.” dedi.

Arifiye Fidancılık Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kaya; MPS sertifikasının sektörde faaliyet gösteren firmalar için önemine değinerek “Bu belge çok önem niteliği taşıyor özellikle Avrupa da yeşil bir pasaport gibi bunu bütün iş yerlerinde görebilirsiniz Avrupa’daki iş yerlerinin hemen hepsinde görmek mümkün. Bu da bir marka olduğunu gösterir. Firmalarımızın bu konuda çalışmalar yapmasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

SÜSBİR Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bilgin ise Sektörün sürdürülebilirliği açısından kooperatiflerimizin, ihracat yapan firmalarımızın söz konusu belgeyi almaları, gelecek açısından fayda sağlayacaktır. Avrupa’ya daha fazla ihracat yapmak için bu belgeye ihtiyacımız var bu belge sahibi olan firmalar daha öncelikli sayılmaktadır.” ifadelerini kullandı

Green Cities Danışmanlık Şirketi Danışman Asistanı Uğur Yüksel; MPS yenilikçidir, motive eder, kolaylaştırır, sürdürebilirlik için şeffaflık ve ölçülebilirlik sağlar. Bu kapsamda otomatikleşmiş süreçleri ve yenilikçi sertifikasyon programlarını geliştirdik. MPS çevreye duyarlı ve sorumlu bir şirket olarak kendini dünyaya duyurabilir. MPS sertifika tipleri;

MPS-ABC: bilinçli- sürdürebilir üretim için çevre sertifikası. Odak noktası çevre konularıdır. Müşterilerin satın aldıkları ürünün nereden geldiği ve nasıl yetiştirildiği konusunda şeffaflık ve objektiflik sağlar.

MPS-GAP: Perakende talepler için kanıtlanabilir izlenebilirlik sertifikasyonu. Odak noktası üretim koşullarıdır. Kanıtlanabilirlik, çevre, güvenlik, hijyen ve izlenebilirlik ön plandadır. Uluslararası piyasalara erişimi kolaylaştırır.

MPS-SQ: Kanıtlanabilir iyi çalışma koşulları için sertifika. Odak noktası sosyal koşullardır. Sağlık, güvenlik, istihdam ve perakendecilerin(sosyal) ihtiyaçlarına uygundur. İyi çalışma koşullarını takip eder. Müşterilerin ve toplumun sosyal sorumluluklarına duyarlılığını arttırır. 3 yıllık bir döngü içerisindedir. Birinci yıl belge denetimi, ikinci ve üçüncü yıl izleme denetimi yapılmaktadır.

Editör: TE Bilişim