İmalatçıların, bu taşları altın fiyatıyla tartmasının etik olmadığını belirten Serbes, bu kültürün artık bitmesi gerektiğini söyledi. Serkan Serbes konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

TOPLANTILARDA TARTIŞILDI

“İmalatçılar, perakende satışa sunulacak ürünlerin üstüne koydukları, yarı veya tam değerli olmayan sentetik taşları altın değeriyle tartıp satıyorlar. Türkiye genelindeki kuyumcu oda ve derneklerinin başkanları ile yaptığımız toplantılarda bu durum genel olarak tartışma konusuydu”

BU KÜLTÜR ARTIK BİTMELİ

“Düşündüklerimizi ilk faaliyete geçiren Elazığ Kuyumcular Odası oldu. Artık taşın gramını altınınkinden düşerek fiyatlandırıyorlar. Biz bu kararı, zincirleme bir reaksiyon halinde İstanbul, Ankara ve İzmir ile başlayarak bütün şehirlerin takip edeceğine inanıyoruz. Bu kültürün artık bitmesi gerekiyor”

BARKOD ZORUNLU OLACAK

“Toptancılardan, barkodun üstüne taşın ve altının gramajını belirtmeleri istenecek. Barkodu olmayan ürünleri almayacağız. Bu işçilik fiyatlarını biraz arttıracaktır. Ancak, nasıl ki ilaçların etken maddelerini bilmek hakkımızsa, altın ve taşın ağırlıklarını bilmek de, hem alıcı hem satıcı olarak hakkımız”

BELİRLİ TAŞLAR İÇİN GEÇERLİ

“Bu tabi belirli taşlar için geçerli olacak. Taşlar; boyutlarına ve özelliklerine göre sınıflandırılacak ve bir standart getirilecek. Çok küçük olmayan, belli bir ölçünün üstündeki taşlar için düzenleme yapılacak. Tam değerli (elmas) ve yarı değerli (safir, zümrüt, yakut vb.) taşlar için durum zaten farklı”

ETİK DEĞİL, UYARACAĞIZ

“Örneğin; iri bir yüzükteki gerçek safir taşı ve altın fiyatı arasında belirgin bir fark olmaz. Ancak safir görünümlü sentetik bir taşı, altın fiyatıyla tartmak etik değil. Bu yüzden Sakarya’ya giren kuyumcu toptancılarını, kurallara uymadıkları takdirde, satışlarının etkileneceği konusunda uyaracağız”

KANUN VE FEDERASYON GEREKLİ

“Bütün kuyumcuları bir çatı altında toplayacak bir federasyon kurulmalı ve ‘Kuyumculuk Kanunu’ çıkmalı. Eğer kanun olarak Meclis’ten geçerse, kanunen kuyumculuğun tanımı olacak ve böyle sorunların üstesinden gelmek kolaylaşacaktır. Düzenlemeler değerli taşların satışlarını da arttırır” Kadir Utku ÇOLAKOĞLU

Editör: TE Bilişim