Kabacan, Tanzim Satış Mağazaları  ile ilgili yaptığı değerlendirmede, tüccarların düşük rüsum ödemek için üreticiden mal alırken fiyatı dörtte bir gösterdiğini öne sürdü.
Kabacan,sebze ve meyve fiyatlarındaki yükselişi ve tanzim satış uygulaması konusunda değerlendirmede bulundu. Fiyatlardaki artışı, ‘”Perşembenin gelişi çarşambadan beliydi” diye yorumlayan Kabacan, “Tarımda üretim azaldı. Çiftçi yeterince desteklenmiyor. Doğal afetler oldu. Geçen yıl kuraklık oldu, kar yağmadı, her gün yağmur yağsa bile toprak ıslanmaz” diye konuştu.

TANZİM SATIŞLAR ÇÖZÜM DEĞİL

Kabacan, Tanzim Satışlar ile iilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Tanzim Satış yerlerini, fiyatları indirmek için kurulduğu söyleniyor. Oysa sebze meyve alınan yerde yatlar beli. Ürünler hale geliyor, halden pazarcıya geliyor. Arada aracı bulunmuyor. Biz pazar yerlerinde beli bir bölümü köylülere ayırıyoruz, tarlada ürettiklerini satsın diye. Aracı yok tarladan direk pazarda satıyor. Burada da fiyatlar aynı, yüksek. Hükümetimiz belirli tedbir ler alma peşinde ama böyle çözüm bulunamaz. Tanzim Satışların halden ucuz aldığına inanmıyorum.”

“DÜŞÜK RÜSUM SORUN OLDU

” Fahiş fiyat iddialarını da değerlendiren Kabacan, şöyle devam etti: “Haldeki tüccar arkadaşlarımız tarladan mal aldığında bildirim yapamadan hale pazara mal getiremeyiz. Yolda kontrol noktalarında sadece tonaj kontrolü yapılır, fiyat kontrolü yapılmaz. Tüccar tarladan aldığı ürünü yatını düşük gösteriyor, yüzde 8’lik vergiyi az vermek
için. Yani 4 TL aldığı domatesi 1 TL, 3 TL ’ye aldığı soğanı 75 kuruş göstererek yüzde 2 rüsum ödememek için. Sebze meyve yatları artınca tarım bakanlığı Tüccarların resmi yaptıkları bildirimlerin isteyip bakınca Tüccar domatesi 1,5 TL ’den almış pazarda 8 TL den satıyor denilerek gözler tüccara pazarcıya çevrildi, bundan ötürü tanzimler kuruldu. Bu hatalardan dolayı bu noktaya geldik. Arada aracı yok falan yok. Hükümet tarladan ucuz sebze alıp, geniş bir alanda getirsin ve burada pazarcıya satsın. O zaman pazarları rahatlıkla denetler, fiyatlar da makul seviyede olur. Pazarcıların karşısına tanzim satışları getirilerek bu sorun çözülemez. Devlet Kooperatieri hayata geçirsin. Tarladan çiftçiler ürünler kooperatife versin, halci pazarcı ürünleri kooperatiften satın alsın. Fiyatlar da buralarda standarda girer, sorun çözülür. Kooperatifçilik de çok önemlidir, üreteci çiftçilerde korunmuş olur.” 

Editör: TE Bilişim