Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1136 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Nisan ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

‘’Ramazan-ı Şerif ayına girdik. Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek ayda Hz. Allah tuttuğunuz oruçları, dua ve ibadetlerinizi kabul eylesin.

SATSO 100 Yaşında

Tarihimizden aldığımız ilhamla geleceğe daha sağlam ve kararlı yürümek için kuruluş yıllarımıza yönelik arzu ettiğim çalışmanın nihayet bulması ile Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odamızın aslında 31 Mayıs 1917 Perşembe günü Şumnulu Hacı Mehmed Hilmi Bey başkanlığında kurulduğu resmi belgeler bulunarak kesinleşti. Meclis günümüze denk geldi.  Güzel bir tesadüf oldu. 100’üncü yılına giren SATSO, kuruluş için atılan o ilk imzanın inancı ve ruhu ile inşallah ülkemizin 100’üncü yaşına en çok katkı veren kurumlardan biri olacaktır. Bugünden itibaren yılsonuna kadar planladığımız açılış temel atma, tören ve toplantılarımızı hep birlikte gerçekleştireceğiz.

Yerli Oto Üretimi Milli Üretim ve Otomotiv Şehri Sakarya’ya Yakışır

TOBB 73. Genel Kurul programları kapsamında Sn. Cumhurbaşkanımızla, Sn. Başbakanımızla, Bakanlarımızla, şehrimizin milletvekilleri ile bir araya gelme imkânı bulduk. Sn. Cumhurbaşkanımızın ana gündemi yerli otomobildi. TOBB önderliğinde Türk iş dünyasının yerli oto konusunda aktif rol alması gerektiğini Sn. Cumhurbaşkanımız ifade ettiler. TOBB Başkanımız Sn. RifatHisarcıklıoğlu da söz vererek bir çalışma başlattı ve Sanayi Bakanımız Sn. Faruk Özlü ile bir araya geldi, çalışmalar devam edecek.

İnanıyorum ki yerli oto, Sn. Cumhurbaşkanımızın destekleri, Türk iş dünyamızın azmi ve TOBB üretkenliği ile hedeflenen zamanda yollarda olacaktır. Genel Kurulda Sn. Cumhurbaşkanımızla bir araya gelme fırsatım oldu. Yerli oto üretiminde Sakarya olarak ev sahibi olma arzumuzu Sn. Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Bu konuda istekli ve gayretli olduğumuzu ifade ettim. Milli tank ve milli tren şehri, savunma sanayi üretimlerinde, otomotiv sektöründeki başarılarıyla adından söz ettiren, başarı yolculuğunu sürdüren bir Sakarya olarak yerli oto üretimine ev sahibi olmaya hazırız.

İhracatta Hedefimize Ulaşacağız

Sakarya her zaman, birliğin, başarının, mücadelenin ve kahramanlığın şehri olmuştur. 100 yıl önce ilk savaş arabalarını üreten Sakarya, bugün de yarın da hem şehrimiz hem de ülkemiz için çalışmaya ve üretmeye devam edecektir. Bakınız Nisan ayı ihracatında Sakarya’mız önemli bir başarıya imza attı. Sakarya ihracatı Nisan ayında yüzde 179,3 artış kaydederken, ilk 4 aylık dönemde Sakarya ihracatı 1,7 milyar dolarla ülke ihracat artışının yaklaşık dörtte birini gerçekleştirdi. 7. Sıradayız, hedefimiz ilk 5 il arasında yer almak. Yarın da Mayıs ayının rakamları açıklanacak. Başarının devam edeceğini, hedeflerimize kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyorum.

Sakarya İçin Yapacağımız Çok İş Var

BMC yetkililerini de Odamızda misafir ettim. Karasu ilçemizdeki yatırımları için çalışmaları sürüyor. Savunma sanayi ARGE kurmak ve 4 bin kişilik istihdam gibi hedefleri var. 2 yıl içinde sonuç alıp savunma alanında Türkiye’miz için adını duyuracak bir yatırıma Sakarya’mız ev sahibi olacak. Milli üretimler ve otomotiv şehri Sakarya hedefimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmaların meyvelerinin olması bizim azmimizi artırıyor. Sakarya’mız için daha yapacağımız çok iş var. Paydaşlarımızla birlikte inşallah hedeflerimize ulaşacağız.

Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Geliyor

100. yılımızda gerçekleştirdiğimiz projelerimizin en anlamlılarından biri Hayat Boyu Öğrenme Merkezi projemizdir. Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdama artı değer katacak, ara elaman sorunlarımıza çözüm arayacak olan bu merkez için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bugün de Hayat Boyu Öğrenme Merkezi projelerimizi görüşeceğiz. Gayret eden, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.

Geleneksel İftar Cuma Şehr-i Mahal’de

Konuşmamı sonlandırmadan evvel duyurumuzu da yapalım, üyelerimizi davet edelim. Geleneksel iftar programımızı 2 Haziran Cuma günü Serdivan Şehr-i Mahal’de gerçekleştireceğiz. O gün tüm üyelerimizi, dostlarımızı gönül soframıza davet ediyorum.

Ramazan-ı Şerif’imiz huzur ve bereket getirsin. 100. Yaşımız kutlu olsun. Geleceğimiz aydınlık olsun diyor; tüm üyelerimize işlerinde kolaylık ve başarı diliyorum.”

Başkan Kösemusul konuşmasının devamında Yerli Oto konusunda Sakarya’nın ev sahipliği talebi ile ilgili güçlü bir lobi ve güçlü bir ses oluşturmak gerektiğini vurgulayarak“Örneğin az önce SATSO Meclisi olarak ilk üretilen Yerli Oto’ya biz talip olalım, sesimizi duyuralım” dedi.

Aylık faaliyetler ile ilgili söz alan Meclis üyesi Adem Bilgen de yerli oto konusunda Sakarya’nın hazır olduğunu belirterek, “ Sn. Cumhurbaşkanımız ve TOBB Başkanımızın desteğini bekliyoruz. Sakarya sanayi ve ticarette önemli bir jeopolitik konumdadır. Bu avantajları ile yerli otomotiv konusundaön plandadır. Milli araç, yerli otomobil Sakarya’da üretilmelidir. İlk yerli otoya da talibiz”dedi.

Aylık faaliyetlerle ilgili değerlendirmelerin ardından SATSO Disiplin Kurulu’na havale edilen bir üyeile ilgili raporlama konusunda bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Disiplin Kurulu Üyesi Tarık Pekerken şunları dile getirdi:

“40 yıldan fazla süredir SATSO camiasında yer alıyorum. Bu benim için mutluluk verici ve hoş bir durum. Disiplin Kurulu olarak bize gelen durumlarda şu mantıkla düşünüyoruz; biz bu üyemizi korumakla mükellefiz.  Diğer taraftan binlerce başka üyemizi de korumalıyız. Böyle kıldan ince kılıçtan keskin bir denge var. Bir tarafı tefrit, bir tarafı ifrat. Biz buna İslami jargon Kur’an dilinde sırat-el mustakim diyoruz. Bize ilk defa intikal eden üyeler için bir uyarı yazısı yazıyoruz. Tekrarlanırsa ki tekrarı olmuyor genellikle o zaman müeyyideler uygulanıyor” dedi.

Madde oybirliği ile kabul edildi.

Meslek Komitesinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak sektörel sorunlara değinerek “Komitemiz Ocak ayından bu yana taahhütlü satın alınan telefonların müşteri tarafından bedeli ödenmediği zaman başka bir yere satışının yasaklanması konusunu takip etmektedir. Borcunu ödeyemeyen müşterinin bunu ödemek için telefonunu satmak istemesi ve ikinci el telefon alım satım işi yapan sektör temsilcilerimizi telefonun kullanıma kapanması zor duruma sokmaktadır. MOBİSAD öncülünde BTK’ya ve ilgili kurumlara yazı yazdık. Konu, cep telefonları yerine hattın kapanması ile çözüldü. Üyelerimizin şubeleri ve Oda kayıtları ile ilgili ziyaret çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.Cep telefonu konusunda da yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

7. Meslek Komitesi’nden Meclis üyesi Adem Bilgen ise yeni binalar ve yeni tesisatlar için kombi yoğuşma giderlerinin plan ve projelerde yer alması gerektiğini ifade ederek “Geleceğin kombileri yoğuşmalı kombiler ve bu giderlerin olması gerekiyor. Bu giderlerini olamaması atık sular gibi çevreye zarar veriyor. KOMBİ dolapları kötü görüntü oluşturduğu için içerde kombi odaları yapılması gerektiğini savunuyoruz. İçeride olursa ekonomiye katkı sağlanmış olur.” Dedi

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, ise sigorta sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirerek “12 Nisan’daki yönetmelikle acentelerin yüzde 80 inin poliçe kesemediğini ifade ederek “Yeni sistemle ticari ve bireysel sigortalar aynı ücrete geldi. Sigorta şirketleri de poliçe kesmeme kararı aldılar. Tek şirketle çalışan acenteler de şu anda çalışamıyor. İtirazlarımızı yaptık ama bir sonuç alamadık henüz.” diye konuştu.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, TOBB bünyesinde “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu” (YOİKK) Altyapı Teknik Komitesinde çalışmalar yürüttüklerini ancak çalışmaların devamlılığının sağlanamadığını TOBB’dan bu toplantılara davet alınmadığını dile getirdi.

Meclis Üyeleri ayrıca TOKİ’ye ait olan eski stat arazisinin kentin faydasına bir şekilde değerlendirilmesi ile ilgili görüş bildirdiler.

Konu ile ilgili olarak Behlül Bayrak alanın AVM olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunurken, Burcu Başar Akgün sportif bir yeşil alan olabileceğini, Yusuf Murat Emir ise, şehirdeki trafik yoğunluğunu artırmayacak şekilde değerlendirilmesini önerdi. Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya ise eski stadın olduğu yerin TOKİ’nin imarlı bir arazisi olduğu, değerlendirmenin o kuruma ait olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilişim