Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve Sakarya’da önemli bir yere sahip olan balkabağının hasadı yapılmaya başlandı. Tarlalardan hasadı yapılan balkabakları, römorklara yüklenerek depolara kaldırılıyor. Üreticiler, bu yılki rekolteden memnun kalırken, düşen fiyatlar ise yüzleri güldürmedi. Balkabağının tarlalardan sofralara geliş öyküsünü anlatan üreticiler, şehrin yöresel ürünlerinden olan ve lezzetiyle ilgi gören kabak tatlısının tarifinin ipuçlarını verdi.

"İyi kabağın sapı kuru, dilimleri düzgün olur"
Balkabağı üreticisi Ahmet Koç, iyi balkabağının bayırda yetişmiş, sapının kuru ve dilimlerinin düzgün olması gerektiğini söyledi. Kabağın tarlaya ekiminden hasadına kadar geçen süreyi anlatan Koç, "Kıştan ocaklarını hazır hale getirir, gübrelerini dökeriz. Mart ayının son haftalarında ise ekeriz. Ot kalmasın diye ocakların aralarını gezeriz. Kabakların dolgun olması için tekleme yaparız. Ekim ayının ilk haftasında hasadını yaparız. Kabakları kestikten sonra toprakta kalan kısmını bir hafta güneşte kuruturuz. Sonra satıcıya göndeririz" dedi.

Kabak ne kadar sert olursa o kadar lezzetli olur"
Kabağın kesildikten sonra günlerce kalmayacağını belirten Balkabağı üreticisi Nahit Koç, "Dilim dilim yapıldıktan sonra birkaç gün içerisinde yenmesi veya pişmesi lazım. Genellikle balkabağının 10 ila 15 kilo arası daha düzgün yetişiyor. Kabağın sertliği de önemli. Ne kadar sert olursa o kadar lezzetli olur" diye konuştu.

"Lezzetli kabak tatlısı tarifinin ipuçları"
Sakarya’da en çok tüketilen tatlıların başında gelen kabak tatlısının tarifinin ipuçlarını veren Koç, "Kabağı akşamdan soyup dilim dilim bir sıra şeker bir sıra kabak olacak şekilde tencereye döşeyeceksin. Sabah bir bardak su katacaksın. Hafif ateşte kaynatacaksın. Soğuduktan sonra ister kaymakla ister cevizle ye. Tadına doyum olmaz" ifadelerini kullandı.

Üretici olarak beklentimiz fazla ama katlanmak zorundayız"
Sakarya balkabağının Türkiye’nin en iyi kabağı olduğunu düşündüğünü ifade eden Adapazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Koç, "Çok lezzetli olduğu için Sakarya kabağı, özellikle şehrimizde en fazla tüketilen tatlı konumunda. Kabak fiyatları bu sene biraz düşük, bunun sebebi de rekoltenin fazla olması. Biz üretici olarak beklentimiz daha fazla ancak mecburen katlanmak zorundayız. Halimize şükürler olsun" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim