Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, karkas et fiyatlarının bir ay öncesine göre 2 lira, 6 ay öncesine göre ise 6 lira arttığını söyledi.
Tunç, “Et ithalatı yapılacak deniliyor, fiyatlar aşağı düşüyor. Bir süre sonra ithalatın yapılmadığını görülünce bu defa fiyatlar yukarı çıkıyor” dedi.

ÜRETİCİ TEDİRGİN
Tunç, “Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda canlı kilosu 13-14 liradan pazara getirilen kurbanlıklar, bayrama yakın 11 liraya kadar geriledi. Bu yıl 14-15 liradan aşağı kimse malını satmayacak. Şu anda karkas etin fiyatı 21 lira, canlı fiyatı 13-14 liradan satılıyor. Üretici bu fiyatın altında hayvanını satarak daha pahalıya almak istemiyor" şeklinde konuştu.

KASAPLAR ODASI
Geçen yıl 15 TL olan karkas kesimin bu yıl 20 TL’ye yükseldiğini anlatan Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Başkanvekili Nihat Kopal ise,  “Kurak geçen bir yıl, artan yem fiyatları ve girdi fiyatları yükseltti. Bu durumu fırsat bilenlerde fiyatları dudak uçuklatacak hale getirdi.25 bin TL canlı hayvana para isteyenler var. Bu fırsatçılıktan başka bir şey değil” dedi.

KARŞIYIZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kurban Bayramız sonrası besi dana ithalatına karşı olduklarını söyleyen Kopal, “İthal hayvan yalnızca Et ve balık kurumuna gelecek. Bunun dışında piyasaya ithal kurbanlık girmeyecek. Bakanlık kurban bayramında ki tüketime bakarak besi danası ithal edebilecek. Biz ithalata karşıyız. Bu durum sektöre etki etmekten başka bir işe yaramaz” diye konuştu. Levent ERİŞ
 

Editör: TE Bilişim