Meclis Rektör Savaşan’ı Ağırladı

Rektör Prof. Dr. Savaşan’a hoş geldiniz diyen Meclis Başkanı Talip Kuriş kendisine yeni görevlerinde de başarılar diledi.

Sakarya Üniversitesi’nin şehir ve sanayi sektörü ile entegrasyonunu sağlamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerinin bilgisini veren Prof. Dr. Fatih Savaşan şunları dile getirdi:

“Üniversitemizin şehirle ve sanayi ile entegrasyonunu sağlamak adına çalışmalarımız devam ediyor. Ekonomik tribülansa takılmadan ilerlemeyi amaçlıyor ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlimizde kurumlarımızın yaptığı çalışmaları da yakından takip ediyoruz. Bütün bu gayretler daha güzel işlerin temelini oluşturacaktır diye düşünüyorum. Hep birlikte ilimize ve ülkemize katma değer sağlayalım. Bugün baktığımızda kamu kurumları da proje bazlı ve ihtiyaç duyulan işin uzmanları ile çalışıyor. İş dünyasının ihtiyaçlarını üniversitemize iletirseniz kabiliyetlerimiz çerçevesinde hep birlikte başarılı çalışmalara imza atacağız. Kısacası birbirimizi keşfedeceğiz. Akademik olarak güçlü bir altyapımız var. Birlikte güçlü bir sinerji oluşsun ve bilgiler uygulamaya dönüşsün,  akademik dergilerde kalmasın, alana yansısın. Bizler de sorunlarınıza çözüm geliştirebilmiş olalım. Ülkemiz kişi başı geliri 2 bin dolarlardan 10 bin dolarlara üreterek ve çalışarak yükseltti. Bunun daha üzerine çıkabilecek azmimiz ve enerjimiz var. Teknolojik üretimi hep birlikte geliştirerek rekabette güçlü bir yere geleceğimize inanıyorum. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bu anlamda önemli bir iş ortağımızdır.”

Prof. Dr. Savaşan son olarak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte çalışmaktan bu şehrin gelişimi ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

Ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut ise Sakarya Üniversitesi İmkanları ile Şehir Endüstrisini birleştirmeye Yönelik Eylem Planı’ ile ilgili SATSO Meclis Üyelerine bir sunum gerçekleştirdi.

SAÜ Heyetinin ağırlanmasının ardından geçilen Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1153 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Ağustos ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Gündem Ekonomi

Yönetim Kurulu’nun aylık icraatları ile ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

“ SAÜ Rektörümüz Prof. D.r Fatih Savaşan’a Meclisimize katılım için teşekkür ederiz.

Odamız bünyesinde kurmuş olduğumuz Komite ve Komisyonların çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Birlikte iş yapma kültürünün yerleşmesi açısından da bu faaliyetlerimizi önemsiyoruz.

 SATSO Veri Güncelleme çalışması yapıyoruz. Üyelerimizin bilgilerini işlemcilerimize aktarıyoruz. Ekonomi Dergimizle birlikte form yolladık. Geri dönüşler oldu ancak bu konuda siz meclis üyelerimizin. öncü olmanızı istiyor diğer üyelere örnek olmanız konusunda sizlerden destek istiyorum. Üyeye ulaşmak bizim için çok önemli.

Türkiye’nin gündem maddesi ekonomi. Ekonomi ile ilgili bir sıkıntı yaşıyor ülkemiz. Hep birlikte hissettiğimiz bir noktadayız. Bankalardan kredilerin geri çağrılarıyla ilgili sorunlar var. Geçtiğimiz hafta Ankara’da iştirak ettiğimiz toplantılarda bu konuda görüş alışverişinde bulunduk. İş dünyası bankalara olan kredi borçlarını ödeme noktasında sıkıntılar yaşıyor. Hükümetin bu konuda arabulucu olması gerekiyor. Mevcut kredi borçlarının hükümet garantörlüğünde yapılandırılması konusunda hükümetten beklentilerimiz var. Bir çalışma yapılıyor, ancak detayları konusunda bilgimiz yok henüz. Kriz döngüsüne kapılmadan çıkışın mümkün olduğuna yönelik çalışmaların yapılabileceğine yönelik merkezi hükümetin çalışmalarını izliyoruz, yeni çalışmalar bekliyoruz.

 TOBB’un öncülüğünde Nisan ayında verdiğimizi nefes kredisi bu ay tekrar başladı. O dönemde yaklaşık 46 milyon kredi kullandırdık. 500’e yakın üyemiz yararlandı. Yine 18 ay vadeli bir nefes kredisi çalışmamız başladı. 8 banka ile çalışıyoruz. Biz bankalara daha önce nefes kredisi kullanan üyeler değil de, daha önce almamış üyelerimiz kullansın istedik. Toplamda 8 milyonluk bir nefes kredisi sunduk üyelerimize. Üst limiti 75 bin TL olarak belirledik. İnanıyorum ki kurumlar arası güç birliğinin sonucu olan bu kredi ile firmalarımız nefes alacaktır

Özellikle AVM’lerde iş sahiplerinin dövizle kira ödemesi konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirdik. TOBB ve Bakanlık bu konuya duyarsız kalmadı. Artık AVM’lerde TL ile kira ödenecek

Tek durak hizmet ofisi olarak düşündüğümüz ek hizmet binamızın kısa zamanda inşaat çalışmalarına başlayacağız. İhtiyatlarımızdan kaynak aktarımı için bakanlık İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nden onayımızda geldi.

İhracat eğitimlerimiz tekrar başladı

Dünya’daki ülkeler arası sınırlarla birlikte ekonomik sınırları, modelleri de değişiyor. Dünyadaki bu değişime ihracatçılarımız kayıtsız kalamazlar. Bizim firmalarımız,  ihracat konusunda vizyon sahibi olarak küresel ticaret sistemine entegre olmalılar. İhracat her ülke için gerekli, çünkü ekonomik kalkınmanın temel araçlarından biridir. Firmalar için de gerekli, değişen, yoğun, rekabetin üst seviyede olduğu iş alanlarında var olmak, kendini korumak ve istikrarlı büyümeyi sürdürebilmek için dış pazarlara açılmak önemlidir. Bu nedenle firmaların kendilerini tanımaları, nerede olduklarını, ne yapabileceklerini, dış ticarete ne kadar hazır olduklarını bilmeleri, dönüşümü bu dinamiklerle sağlamaları büyük önem   taşıyor. En iyisini üretmeli ve ürettiğimizi satabilmeliyiz.

Uluslararası ticaretin gün geçtikçe daha da önemli olduğu ve uluslararası pazarlarda rekabetin giderek arttığı günümüz ekonomisinde birçok KOBİ yurtdışında uygun pazarlar bulmaya dönük çalışmalar ve planlamalar yapmaktadır.

 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO),   ihracat yapma isteğinde olan firmaların veya hali hazırda ihracat yapan ancak ihracat payını artırmak isteyen firmaların dış ticarete ilişkin bilgilerini geliştirmek üzere Uygulamalı Dış Ticaret Eğitimlerimize ihracat yapma potansiyeli olan, ihracat yaparken geliştirmek isteyen ve ilgilenen tüm üyelerimizin katılımını önemsiyoruz. Eğitimimizin ilk etabında 40 kişilik bir katılım oldu.  
OSB’lerde Son Durum
OSB’lerle ilgili Ankara çeşitli görüşmelerde bulunduk. Ferizli Mega OSB ve Söğütlü2 Karma OSB için görüşmeler yaptık. 2015 yılında başvurular yapılmış ancak Bakanlıklardan onayı gelmemişti. Bu konuda siyasi konsensüs sağlanmadığı bilgisiyle birlikte yaptığımız görüşmeler neticesinde siyasi erk bu iki OSB’den onay çıkması için çalışmalara başladı. Kısa sürede kuruluş müjdesini vermek isterim.

Kaynarca Makine İhtisas OSB Danıştay nezdinde hukuki bir süreç işliyor. Yatırımcılar hazır. Mahkeme süreci tamamlandıktan sonra bu bölgeyi sanayicilere tahsis edeceğiz.

Bunun dışında; Sakarya I.OSB;   55 firma faaliyettedir. Toplam 9.713 kişi istihdam edilmektedir. 111 ha alanda,  56 sanayi parsel alan ve 400 Küçük İşyeri için genişleme alanı çalışmaları devam etmektedir.  Hepsi satılmıştır. 13 fabrika inşaatı devam etmektedir. 2 tane faaliyete geçmiştir.

Sakarya II. OSB Hendek; 95 firma faaliyettedir. Toplam 9200 kişi istihdam edilmektedir.  197 ha genişleme alanı ile ilgili olarak bakanlığa müracaat edilmiş ve genişleme alanı çalışmalarına başlanmıştır. 2018- 2019 yılı yatırım programı:  Teknik meslek koleji, cami, kreş, itfaiye araç ve ekipman alımı planlanmaktadır.

SAKARYA III.  OSB;           51 firma faaliyettedir.  Toplam 4750 kişi istihdam edilmektedir. Toplamda 71 adet sanayi parseli var. satılık. (240 TL/m2) 46 parsel üretimdedir. 3 parsel inşaat halindedir. 13 parsel proje aşamasındadır. 9 parselde henüz üretim başlamamıştır.  Bu yıl idari sosyal tesis binası, cami, kreş ve restoran ve banka binaları ihalesine çıkılmıştır.

Ferizli OSB; 51 firma faaliyettedir.  Toplam 150 kişi istihdam edilmektedir. Genişleme alanı: 80 ha / 37 parsel. Talep toplama devam ediyor. 6 ay içerisinde altyapısı da tamamlanacaktır.

Kaynarca Mobilya İhtisas OSB;   OSB 90 ha, 30 parsel.  2 fabrika üretimde. 3 inşaat aşamasında. 25 firma ruhsat aşamasında.

Sakarya Kaynarca Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB;           ÇED raporu ile ilgili mahkeme süreci devam etmektedir.

Karasu OSB ; Toplam 6 parsel: 4 metal 2 plastik sektörü.  Kamulaştırma problemi var. 2. Bedeller 4 katı çıktı. Ruhsatlar alınmıştır. Gazi metal ruhsat aldı. Tan kauçuk iskân aldı, izin aşamasında. Diğer yatırımcılar çekimser.

Geyve Gıda İhtisas OSB; Odamız ve Geyve Belediyesi işbirliği ile başvuru yapılmıştır.

Ferizli Mega OSB;   Dernek kurulmuştur. Odamız tarafından kuruluş için çalışmalar devam etmektedir.

Dolandırıcılara İtibar Etmeyin

Sakarya Valiliği özel kalemden aradıklarını iddia ederek telefonu kendisini vali diye tanıtan kişiye veren dolandırıcıların, işadamlarımızı ve vatandaşlarımızı iknaya çalıştığını öğrendik. Konuyla ilgili valiliğimizden üyelerimizi uyarmamız istendi. Bu tür dolandırıcılık girişimleri arttı. Bu tür dolandırıcılara vatandaşların itibar etmemesini ve böyle bir durumla karşılaşanların 155 polis imdat hattına bilgi vermelerini istiyoruz. Konu hakkında emniyet güçleri tarafından tahkikat başlatıldı, bu yönde bilgisi ya da duyumları olanların mutlaka polisi aramalarını istedi.

Son dönemde düğün derneklerin yanında sokak aralarında dahi sık sık silah sesi duyar olduk. Gittikçe artan bu demode hale dur demek gerekir diyoruz. Emniyet Müdürü Fatih Kaya’nın talimatıyla dronlu takip ekipleri oluşturuldu. 15 polis memuru kursa gönderildi. Dron kullanım eğitimi alan polis memurları özellikle eğlencelerde havaya ateş açanları takip edecek.  Uygulamanın Türkiye’ye örnek olabileceği ifade edildi. Umuyorum ki; bu kötü gelenek, daha fazla kötü sonuçları olmadan artık son bulur.

SATSO Sosyal Medyada da Aktif

SATSO Medya Hesaplarımızı aktif bir şekilde kullanarak faaliyetlerimizi bu alanlarda da paylaşıyoruz. SATSO çalışmalarını bu sosyal hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz. Resmi sosyal medya hesapları; Instagram: @Satso54, Twitter: @Satso54, Facebook: Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Youtube: Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, LinkedIn: Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’dır Son haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medyada bizi takip edebilirsiniz. Odamızın çalışmaları ve faaliyetlerimizle ile ilgili detaylı bilgileri www.satso.org.tr WEB sayfamız üzerinden tüm Kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmaktayız.

ISO 9001;2015 versiyonuna geçiş denetimimizi başarıyla geçerek belgemizi almaya hak kazandık. Konu ile ilgili çalışan tüm SATSO personelimizi ve yönetim kurulu üyelerimizi kutluyorum.” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un açıklamalarının ardından geçilen gündem maddelerinin görüşülmesi maddesinde Ekmek Azami Fiyat tarifesi görüşüldü.

Ekmek Fiyat Tarifesi

Sakarya Valiliği’ne onayı ile yürürlüğe girecek olan azami ekmek fiyat tarifesi şu şekilde oylandı:2017 yılı azami fiyat tarifesi; 450 Gram Ekmek: 1,50 TL, 600 Gram Ekmek: 3,00 TL,1000 Gram Ekmek: 5,00 TL

2018 yılı için Önerilen;260 Gram Ekmek: 1,50 TL, 520 Gram Ekmek: 3,00 TL, 1050 Gram Ekmek: 6,00 TL

Konu ile ilgili bilgi veren 29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ergin Balcı yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Komitemizin yaptığı çalışmada 18 aylık zaman diliminde ekmek fiyatlarını etkileyen girdi maliyetlerimizde şöyle değişiklikler olmuştur; un yüzde 35-40 elektrik yüzde 14, akaryakıt yüzde 36, su yüzde 6 ila 11 arası, maya yüzde 15 tuz yüzde 30 işçilik yüzde 20, ambalaj yüzde 100 oranında artış göstermiştir.” Dedi. Diğer illerin ekmek fiyatları ile ilgili de bilgi veren Balcı, ilimizdeki ekmek fiyatları diğer illerin satış fiyatından geridedir.” diye konuştu.

Oylanarak kabul edilen fiyat tarifesi onay merci olarak Sakarya Valiliği’ne gönderilecektir.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde kürsüye gelen 31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak beyaz eşya ve cep telefonlarındaki taksit kısıtlaması uygulaması ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Bayrak açıklamasında; “Cep telefonlarında taksitlendirmenin kaldırılması ve TV ve bilgisayar satışında 3 taksit sınırlandırılmasının getirilmesi sektörü oldukça zor durumda bırakıyor. Kredi Kartının düzgün kullanarak taksit yapmak isteyen kesim de mağdur oldu. Toplam, 9 ay taksitten 3 takside indirilmesi ile TV satışları durma noktasına geldi. Çünkü elektronik cihaz ve cep telefonu tüketimi bir ihtiyaçtır. Cari açığın çözümünde yapılan bu uygulama etkili olmamıştır. Yapılan uygulamanın yerli ürün kullanımına yöneltilmesini olumlu karşılıyoruz. Yerli üretim olarak bilinen markalardaki android uygulamanın olması yerine tamamı yerli olan ürünlerin üretilmesini her daim destekliyoruz. Yerli cep telefonu yapmak hayal değil.

 Bu konuda 9. ve 31. Meslek komitesi olarak, yönetim kurulumuzun aracılığı ile TOBB’ a durumla ilgili rapor sunduk. Yerli üretim cep telefonlarına ağırlık vermeliyiz.

3. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Recep Sandıkçı ise içecek sektöründe başlanan yüzde 10’luk ÖTV uygulamasının firmaların uygulamalarına göre farklılık gösterdiğini ifade etti. Bazı içecek çeşidinden ÖTV alınmazken bazılarından alınmasının rekabeti olumsuz etkilediğini ifade ederek yapılan uygulamada netliklerin olması gerektiği ve rekabet konusunda mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini vurgulayarak destek talep etti.

34. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya ise inşaat sektöründe satışların durma noktasına geldiğini belirterek ilimizdeki konut stoğunun değerlendirilmesine yönelik çalışma yapılması konusunda önerilerde bulundu.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise “Sistem ve organizasyon esnekliğimiz yok” diyerek firmaların koşullar çerçevesinde gerektiğinde büyüyüp gerektiğinde küçülebilme refleksinin olması gerektiğini vurguladı.

Elektrik fiyatlarındaki artışın hissedilebilir bir noktaya geldiğinin altını çizen Borazancıoğlu, maliyet tabanlı fiyat oluşturma düzlemine geçilmesinden kaynaklı olarak her ay önceki aydan farklı elektrik faturaları ile karşıladığını belirtti

Ayrıca devletin desteklediği sektörlere indirim yapması gerektiğini belirterek ticarette ve sanayide kullanılan aynı elektrik olmasına rağmen farklı fiyat uygulamasının değiştirilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

33. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu ise UPEP Projesi konusunda tebriklerini ileterek “Bu projeye daha önce katıldık. Öğrenciler bize satış gerçekleştirdi.” diye konuştu.

Sakarya ihracatının 7. Sırada olmasında Toyota etkisini dile getirerek ihracatın artırılması konusunda Toyota’nın dışındaki rakamları ele alarak ihracatı artırmaya yönelik sıkı çalışmalar yapmak gerektiğini ifade etti. Özüuğurlu, “Sakarya olarak güçlü yönlerimiz çok fazla. orman ürünleri, taşıt araçları, fındık, raylı araçlar, tarım ürünleri, fındık, yayla turizmi gibi konu başlıklarında çaba sarfetmeliyiz. İhracat konusunda dünya ülkelerinden tıkanan sektörlerin ihracatla büyüyor. Türkiye’de de böyle babayiğitler vardır. Sadece üretimden ihracat değil ticaretten ihracatta yapılabileceğini düşünüyorum” dedi.

18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül ise İnşaat sektörünün çok sıkıntıda olduğunu dile getirerek bankalardan kredinin en fazla kullanıldığı sektörün de yine inşaat olduğunu belirtti. Ergül ayrıca, konut satışlarının durma noktasına gelmesi sebebiyle de bankalarla sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Otopark Yönetmeliğinin öne çekilerek uygulamaya konulmasının da yaşanan süreçte inşaat sektör temsilcilerini sıkıntıya soktuğunu ifade ederek “Otopark Yönetmeliğinin olması gerektiğini ancak uygulama şartları itibariyle ruhsatlı binalarda her daireye yer altında otopark olması isteniyor. Bunun uygulanması şu koşullarda esnetilmesi gerekiyor.”

28. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu Tek Durak Ofis Projesi ile ilgili takibin ve devamlılığın önemine dikkat çekerek gelir getirmesi öngörülen projenin üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Sektör olarak 30 yıldır uğraş verdikleri Emlak Sektörü ile ilgili bir kanun çalışması gerçekleştirildiğinin bilgisini de verdi.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek yönetim kurulunun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak Ticareti Geliştirme Komisyonu’nun çalışmaları hakkında bilgi vererek Geyve’de Kadın Girişimciler Kurulu’nun girişimleriyle oluşturulan Yöresel Ürünler Merkezini ziyaret ettiklerini açılışının ardından bu ürünlerin pazarlanması konusunda destek olunması gerektiğini ifade etti.

Fatma Aygün Kahya ise Geyve’de Kadın Girişimcilerin girişimiyle başlatılan ve önümüzdeki günlerde açılışının yapılacağı Yöresel Ürünler Merkezi’ne katkı sağlayan kurumlara başta SATSO ve Geyve Belediyesi’ne olmak üzere teşekkür etti.

28. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta ise üniversite sanayi işbirliğini güçlenerek devam etmesi gerektiğini vurgulayarak projelerde sanayici işveren ilişkisinin düzenlenmesi gerektiğini ifade etti

Editör: TE Bilişim