TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından halka et satılması için Türkiye genelinde faaliyet gösteren zincir marketlerden ikisine dağıtım yetkisi tanınmasını Rekabet Kurumuna götüreceklerini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından halka et satılması için Türkiye genelinde faaliyet gösteren zincir marketlerden ikisine dağıtım yetkisi tanınmasını küçük esnaf adına olumsuz bir gelişme olarak değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Her geçen gün biraz daha zor duruma düşen kasaplık faaliyetinde bulunan esnaf ve sanatkarlarımız yönünden üzüntü verici bir gelişme olmuştur. Bu uygulama, esnaf ve sanatkarı korumayı ve kollamayı öngören anayasanın 173’üncü maddesine aykırı olduğu gibi, piyasada satış faaliyetinde bulunan işletmeler arasında ayrım yapılmış olması yönünden de rekabet hukuku kurallarına aykırı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Sorunun temelden çözümünün üretimin artırılmasına dönük tedbirlerle aşılabileceğini de anlatan Palandöken, şunları kaydetti:

"Sorunun temelinde üretim yetersizliğinin olduğu bu alanda faaliyet gösteren bütün kesimlerce kabul edelen bir husustur. Halkımıza ucuz et satılabilmesi, bizim de öteden beri arzu ettiğimiz bir konudur. Ancak bunun, bir kesimi mağdur eden bir uygulama ile yapılmaması gerekir. Talebimiz ülke genelinde faaliyet gösteren 26 bin kasap iş yerine de bu imkanın tanınmasıdır. Bu yolda olumlu bir sonuç elde edebilmek ve konunun acilen çözümü için Rekabet Kurumuna gidiyoruz."

Metin Ermiş (Kasap)

“Tarım bakanlığının yapmış olduğu ucuz et ithalatı, üreticiyi öldürmeyecek mi? Her şeyi ithalata çevirdiği zaman ne olacak, yem fiyatları düşecek mi? Gündemde olan iki markete getirdiği zaman ne olacak, biz kasaplar için iyi olacak mı? Bizim dükkanların vergisi var, kirası var ve bu ithal eti getirdiği zaman elverişli olmayacak. Bizi gittikçe kötü duruma getirecekler.”

Zeki Elaldı (Kasap)

“Bakanımızın getirmiş olduğu ithal et kasaplar kabul etmiyor. İthal et gelirse kasapları etkileyecek. İthal et gelince etin ne olduğunu bilmeyeceğiz. Ne zaman kesilmiş, ne şekilde kesilmiş hiç bilmeyeceğiz. Vatandaşlar da ucuz et olduğu için bizi değil, marketleri tercih edecekler. Bu yüzden kasapların hiçbiri ithal eti onaylamıyor. “

Levent Kobal (Kasap)

Esnafa bir katkısı olmayacak. Üreticiyi ayaklandırmak için ithal et getirmek çözüm değil, yem fiyatları ucuzlamadığı sürece ucuz et getirmenin bir anlamı yok. Bu gelişme biz esnaflar için kötü olacak. Önceden de ithal et geldi ve vatandaşımız bunu almadı. Bu et gelirse biz de, üretici de, vatandaşlar da çok sıkıntı çekecek.”

Hüseyin Şeker (Pazar esnafı)

Bizim tezgahları etkilemez ama ben de besicilik yaptığım için biliyorum, besicilik yapan vatandaşları etkiler. Bu zamandaki yem fiyatlarının yüksek olduğu zamanda bir çuval yemin 60 lira olması bizi yine zora sokuyor. Samanın balyası olmuş 16 lira. Daha önceden gelmiş olan ithal ete fazla talep olmamıştı. Piyasa durgun, yine olmaz.”

Haber: Mert Gümüşoğlu

Editör: TE Bilişim