Yüksek kiralardan, kredi faizlerinden, sicil kaydı nedeniyle krediye ulaşamamaktan, KDV ve sosyal güvenlik primlerinin yüksekliğinden yakınan Serdar Gök, esnafın varlığını sürdürebilmesi için bunların biraz esnetilmesi gerektiğini söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin esnafa verdiği desteği özellikle dile getiren Serdar Gök, onun sayesinde seyyar köfteci sorunun çözüldüğünü anlattı.

Sakarya Lokantacılar, Aşçılar, Köfteciler ve Kebapçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Gök, Sakarya esnafını zorlayan en büyük sorunun yüksek kiralar olduğunu söyledi. Gök, esnafın daha iyi olabilmesi için esnek ve yumuşak kurallar getirilmesini istedi.

Serdar Gök, özellikle Güneşler ve Erenler bölgesinde esnafın çok yüksek kiralar ödediğini belirterek, “Şu an Sakarya’da dükkan kiraları çoğu şehirlere göre çok önde gidiyor. Esnafın en büyük sorunlarından biri kiraların sürekli artmasıdır. Bu esnafı zor durumda bırakıyor, olumsuz etkiliyor” dedi. 
Esnafın sorunlarını aşabilmesi için öncelikle iş potansiyelinin artması gerektiğini ifade eden Gök, “Bu da doğrudan piyasaya bağlı bir durumdur. Piyasa hareketli ve canlı olduğunda, ekonomi biraz daha düzgün gittiğinde bu otomatikman esnafa yansıyacaktır” diye konuştu.

Vergi ve diğer kamu borçlarının yapılandırılmasının esnaf açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Serdar Gök, esnafın bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Esnafa esnek kurallar getirilsin

Gök, esnafın kendini çok zorladığını bu yüzden esnafa yumuşak kurallar getirilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Şu an küçük esnaf büyük sermayeler karşısında eziliyor. Genel olarak baktığımızda esnafın en büyük sorunu budur. Küçük esnaf her geçen gün zorlanıyor. KDV’lerde düşme, sigorta primlerinde esneme olabilir. Bağkur primlerinde bir esneme olabilir. Esnaf kredileri de biraz daha düşürülebilir. Bu kredilerin veriliş şekli biraz daha yumuşatılabilir. Kesin kurallardan çıkılıp, az daha esneme yapılırsa her kesim esnafın ulaşması daha rahat olur. Ufak tefek sorunlar yüzünden bu kredileri alamayan birçok esnaf var. Sakarya’da esnafın iyi bir konumda olması için, öncelikle Sakarya’da iş potansiyelinin artması gerekiyor. Piyasanın ve ekonominin esnek olması lazım.“

Sakarya’da seyyar esnaf sorununu çözdük

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun esnafa destek sağladığını, birçok sorunu onun desteğiyle aştıklarını anlatan Gök, “Esnafın sorunlarını her zaman dinler ve ihtiyaçlarımıza cevap vermeye çalışır. Gerekli istişareleri birebir yapıyoruz ve her zaman ortak bir çözüm bulmuşuzdur. Örneğin esnafın en büyük sorunu seyyar köftecilerdi. Biz bu sorunları başkanımıza ilettik ve artık şehrimizde seyyar satıcı kalmadı. Bu sıkıntılar giderildi ve bunları Sakarya’ da aştık” dedi.

Kalifiyeli eleman eksikliği

Sektörün en büyük sorunlardan birinin de kalifiye eleman eksikliği olduğunu vurgulayan Serdar Gök, “Bunun nedeni de eğitim sisteminin sürekli değişmesidir. Bu yüzden de gençlerimiz ellerinde mesleği olmadan yetişiyor. Bu da ileride çok büyük sorunlara yol açabiliyor” diye konuştu.

İyi ustaların yetişmesi için Çıraklık Arama Konferansının önemli olduğunu işaret eden Gök, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çıraklık Arama Konferansına her zaman rağbet artması lazım. Umarım en kısa zamanda iyi ustalar yetişir. Özellikle Çıraklık Arama Konferansının Birlik olarak her zaman elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yiyecek içecek sektörüne her zaman bir talep vardır. Sakarya geneline baktığımız zaman ayakta kalan esnafın yüzde 90’ının, eski ve işi bilen esnaf olduğunu görürüz. Sakaryalı lokantacı esnafı şu an ortada ilerliyor. Gereken iyileştirmeler yapılırsa daha da ileriye gidilebilir“

Sümeyya Özne

Editör: TE Bilişim