Günümüzde yüksek kira bedelleri, şüphesiz ki esnafın en çok zorlandığı konulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Döviz kuru, üretim sıkıntıları ve enflasyon derken bu sabit giderin bedelinin giderek yükselmesi esnafın etrafına duvarlar örüyor.

CADDELERDE DURUM

Ankara Caddesi, merkezin sınırlarında sayılabilecek bir mevki olmasına rağmen cadde üzerindeki ortalama 50 metrekarelik bir dükkânın fiyatı, yaklaşık 2 bin ile 5 bin lira arasında değişiyor. Bosna Caddesi de Ankara Caddesi ile benzer nitelik ve fiyatlara sahip. Ancak iş Çark Caddesi’ne gelince durum bir hayli değişiyor.

TOK SATICILAR

Sakarya’nın en işlek caddelerinden biri olan ve şehrin yüzü sayılabilecek bir figür konumundaki Çark Caddesi’nde, aylardır hatta yıllardır boş duran ya da “tutunamayan” dükkânları görmek mümkün. Esnaflar bu durumu, mülk sahiplerinin “tok satıcı” oluşuna ve acımasızca istenilen kiralara bağlıyor. Vatandaş, büyük markaların da yüksek kiralardan etkilendiğini düşünüyor.

BAŞ EDEMİYORLAR

Çark Caddesi’nde uzun yıllardır ayakkabı ustalığı yapan esnaf Necip Bulut da sıkıntının temelinde, cadde üzerindeki dükkanlara istenilen yüksek kiraların olduğunu savunuyor. Küçük esnafın böyle kiralarla baş edemediklerini bu yüzden 2 ya da 3 ayda bir dükkanların boşaldığını kaydeden Bulut, şöyle konuştu:

FİYATLAR UÇMUŞ

“Çark caddesinde fiyatlar uçmuş. Depremden hemen sonra dükkân ve daireler 6 bin ve 5 bin TL’ye kadar satılıyordu. Ne oldu da fiyatlar bu kadar yükseldi. Fiyatlar birazcık daha normal olsa herkes daha rahat olur. Bu yüzden esnaf tutunamıyor. Bunun en büyük nedeni de kiraların durmadan yükselmesidir.”

ESNAFLIK BİTİYOR

“Çark Caddesi’nde 9 metre karelik bir dükkânın aylığı 11 bin TL İnsanlar doyumsuz ve açgözlü oldu. Caddede bu kira yükselişleri nedir? Bir anlam veremiyoruz. Büyük firmalar her şeyi bitirdi. Daha çok şirketleşme işi ortaya çıktı. Bu yüzden küçük esnaflar da bu şirketleşeme ve firmalara karşı duramıyor. Kısacası esnaflık da bitmiş oluyor.”

Editör: TE Bilişim