Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1164 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ağustos ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

ENGELLİ SAĞLIK RAPORU İLE İLGİLİ SORUN HALA ÇÖZÜLMEDİ

SATSO TV’den de canlı olarak yayınlanan Meclis Toplantısında Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi: “ Şehrimizde engelli sağlık raporu alabilme konusu yıllardan beri çözülemeyen bir sorun olarak gündemde. 1 milyon nüfuslu Sakarya’da iki çocuk psikiyatristi var ve yetersiz. Şehrimizde engelli sağlık raporu sadece çocuk psikiyatri bölümünden alınabiliyor ancak rapor süreleri ile ilgili çok şikayet var. Uzman doktor yetersizliği engelli bireyleri oldukça mağdur ediyor. Sakarya’da merkezde bulunan eğitim ve araştırma hastanemizde sadece iki psikiyatristimiz vardı fakat kısa bir süre önce tayin ve doğum izni vesilesi ile şehrimiz psikiyatristsiz kaldı. Normal zamanlarda raporun verilmesi 3 ay gibi uzun bir süreyi buluyordu şimdi ise hiç alınamıyor. Çevre illerden de benzer sıkıntılar nedeniyle destek alınamıyor. Bu konuyu defalarca dile getirdik ve gerekli kurumlardan destek bekliyoruz. Bu sorun çözülemeyen bir kangren haline gelmemeli. Çünkü bahse konu olan unsurlar çocuklarımız.

15. ve 29. Meslek komitemiz yıllardır çözüm arıyor ve canla başla çalışıyorlar. Bu raporu alabilmek için engelli çocuklarımız ve aileleri uzun yollar gidip çevre illerimizden temin etmek zorunda kalıyorlar. Engelli çocuklarımız için çok önemli olan bu raporun Sakarya’dan rahatlıkla alınabilmesi konusunda gerekli kurumlarımızdan tam destek bekliyoruz.

İŞ DÜNYASI DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ

Merkez Bankası’nın faiz indirimi iş dünyasına moral verdi. Diğer bankaların da faiz indirimine yönelmesinden memnuniyet duyduk. Ancak küresel rekabet anlamında bakıldığında iş dünyası adına yeterli olmadığını görüyoruz.

İş dünyası her zamankinden daha çok desteklenmeye ihtiyacı olan bir dönemde. Tobb başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun politika faizindeki indirimin bankaların kredi faizlerine yeterince yansıtılmadığı ve kredi yapılandırmaları ile iş dünyasına finansal kaynak sağlanması gerektiği görüşünü destekliyoruz. Elini taşın altına koyarak üretmeye, istihdam sağlama, ekonominin nabzını yükseltmeye gayret eden iş dünyasının banka faiz indirimleri ve kredi yapılandırmaları ile ekonomiye ciddi katkılar sağlamaya devam edeceğine inanıyoruz.

SAKARYA NEHRİ KİRLİLİĞİNDEN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Yerel seçimler öncesi Sakarya’nın öncelikleri, sorunları, çözüm önerileri konularında meslek kuruluşlarının başkanları olarak bir araya geldik. Her meslek kuruluşu şehrin öncelikli sorunlarını belirleyerek, çözüm önerini dile getirdi. Şehirdeki büyük ve etkin meslek kuruluşları olarak bu sorunları ve çözüm önerilerini bir rapor haline getirdik. Bu raporu hazırlamaktaki amacımız; hiçbir kişi, kurum ve kuruluşu rencide etmeden, Sakarya’nın daha yaşanabilir bir şehir olmasına katkı sunmaktı.      

Dile getirdiğimiz hususların takipçisiyiz dedik ve bu raporda yer alan en önemli konulardan birini tekrar gündeme getirmek istiyorum. Necip fazıl Kısakürek şiirinde ‘’yüzüstü çok süründün, ayağa kalk sakarya’’ diyor. Sakarya’nın ayağa kalkması için önce adını aldığı nehrin kirlilikten kurtarılması gerekiyor.

Bugüne kadar suçlu şu veya bu dendi ama artık harekete geçip suçluların durdurulması gerekiyor. Eskişehir’den başlayarak suyun geçtiği bölgelerde koruma adına bir şeyler yapılmalı. Bu anlamda Cumhurbaşkanlığı’nın devreye girmesi gerekiyorsa şehrin yöneticileri ile gidelim, görüşelim. Ama artık bu kirliliğe vicdan dayanmıyor.

Firmalarımız da atıksu artıma tesislerini düzgün bir şekilde işleterek Sakarya nehrine zarar verilmesinin önüne geçilebilir. Bu konuda hem ilgili kurumlarımızın hem de firmalarımızın atıksu arıtması konusunda titizlik göstermeleri gerekiyor.

Ayrıca, Sakarya nehrinin evsel, endüstriyel ve çevresel atıklardan korunması, temizlenmesi için bir planlama yapılmalı. Sakarya nehri ile şehrin buluşmasını sağlayacak projeler üretilmeli, rekreasyon alanları projesine devam edilmeli. Geçtiği her il ya da ilçeler kendi başına denetimlerini ve kontrollerini sık sık yaparsa bu sorunu daha da büyümeden engellemiş oluruz.

SATSO DİJİTAL ARŞİV

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak önemli bir çalışmayı daha gerçekleştirerek arşivimizi dijital taramadan geçiriyoruz. Dijital arşiv çalışmasıyla üyelerimize ait sicil dosyalarındaki evraklarının tamamının taranarak, dijital ortama aktarılması planlanmıştır. Bu çalışmayla yangın, sel, deprem, hırsızlık gibi olumsuz durumlar için önlem almaktayız. Şu ana kadar 2 bin 170 üyemizin sicil dosyası 147bin 612 sayfa doküman taranmıştır.

ODAMIZDAN BİR HİZMET DAHA; İDATA SCHENGEN VİZESİ

 İş insanlarımızın vize sorunlarına çözüm aramaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda odamızda İDATA Almanya ve İtalya vizesi mobil ofisi kurmaya yönelik girişimlerde bulunduk.

 Sözleşmemizi yarın tamamlayacağız ve hemen aynı gün ilgili personeller gelip odamızda vereceğimiz bir ofiste hizmete başlayacaklar.

Bu hizmet sayesinde ilimizdeki ticari ve turistik vize talep eden kişiler, İstanbul’a gitmeden, odamızdaki ofisten Almanya vize başvurusunda bulunup parmak izi verebilecekler.

İDATA, Almanya dışişleri bakanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve İzmir’de, İtalya dışişleri bakanlığı tarafından da İstanbul’da vize hizmetlerinin sağlanması için yetkili tek resmi kurumdur.

TIR PARKI İHTİYACI

Sakarya’nın karasu ilçesinde bir dizi üye ziyaretlerinde bulunduk. Liman kavşağı projesini yerinde inceledik. Kavşağın bir an önce tamamlanmasını umuyoruz. Ayrıca karasu limanının işlerliğinin her geçen gün arttığını ve bu artan kapasitede bir tır parkı ihtiyacı olacağını da gördük. Konu ile ilgili girişimlerimiz olacak.

Sakarya ticaret borsası ortaklığı ile karasu sanayi sitesi’nin hizmetine sunduğumuz kantarın bölge halkına, sanayicisine, tüccarına ve ilçe ekonomisine yarar sağlaması bizleri çok mutlu ediyor. Üyelerimizin görüşlerini almak ve çözüm önerilerini dinlemek bizler için daima önem arz etmektedir.

OTOMOTİVDE NİTELİKLİ İSTİHDAM

Sakarya il milli eğitim müdürlüğü ile motorlu araçlar teknolojisi alanında nitelikli elemanlar yetiştirmek için firmalar ile koordineli eğitim konusunda bir işbirliği protokolü imzaladık.

İmzaladığımız protokol ile otomotiv sektörünün; servis ve bakım hizmetlerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi ve motorlu araç teknolojisi öğretmenlerinin gelişen teknolojileri yakından takip edebilmelerini amaçlıyoruz.

Aynı zamanda, SATSO Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin teknik eğitim kalitesini arttırarak, öğrencilerin yeni teknolojilere adaptasyonu sağlanacak. Sektöre katkı sağlayacak, geleceği parlak gençler yetiştirmeye çalışıyoruz. Gelecekte gençlerimiz bizlerin yerini alacak ve bu şehir için hizmet edecekler. İddialı bir şehir için, iddialı gençler yetiştirmeye var gücümüzle devam edeceğiz. Firmalarımıza da projelere ve istihdama verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. İl milli eğitim müdürümüz fazilet durmuş da protokol töreninin ardından milli eğitimin çalışmaları hakkında bizlere detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

KOMİTE BAŞKANLARIYLA İSTİŞARE TOPLANTISI

Meclis Başkanımız Talip Kuriş ile birlikte 34 meslek komitesi başkanlarımızla bir araya geldik. İstişare toplantısında komitelerimizin çalışmaları, faaliyetlerinde gelinen süreçler, sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

SATSO BİLGİ BANKASI

Web sayfamızı ana sayfadan daha kullanıcı dostu hale getirdik, güncelledik. Ana sayfamızda açılan bilgi bankası linkinde geriye dönük ilimiz hakkında istatistiklere, ekonomik raporlara ve sektör raporlarına, ihracat raporlarına ulaşabilirsiniz. Ulusal ve bölgesel bazda hibe destek ve teşvik programlarının detayları hakkında da bilgi edinebileceksiniz. Çalışmalarımız devam ediyor, önerileriniz ve talepleriniz doğrultusunda yeni konular da çalışıp ekleyebiliriz.

BİLARDO ŞAMPİYONASINA DAVET

15-18 Ekim tarihlerinde 3 bant Türkiye bilardo şampiyonası 2. Etap müsabakaları ilimizde yapılacak. Oda olarak bu turnuvaya destek veriyoruz. Ve sporun her alanına olduğu gibi desteklerimiz devam edecek. Elite World Sapanca Hotel’de gerçekleştirilecek turnuvaya katılımınızı bekleriz.” dedi

MECLİS ÜYELERİNE SAKARYASPOR FORMASI

SATSO Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, Sakaryaspor tarafından başlatılan 54 bin forma kampanyası kapsamında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından meclis üyelerine hepsi 54 numaralı isme özel forma satın alınarak meclis toplantısında takdim edildi.

Başkan Altuğ yaptığı açıklamada Sakaryaspor’a destek olmak adına 54 bin forma kampanyasına katıldıklarını ve bu vesile ile meclis üyelerine her biri 54 numaralı isme özel forma satın aldıklarını belirterek “SATSO olarak kurumsal çerçevede yetkilerimiz dahilinde Sakaryaspor’a destek oluyoruz olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim