SESOB Başkanı Hasan Alişan, ‘Belediyeler sebze fiyatı  arttı diye sebze, kuru gıdalar arttı diye kuru gıda satacaksa, vilayet elektrik - doğazgaz satacaksa, bu ülke böyle yönetilmez” dedi.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, belediyelerin ve devletin fiyat dengesini sağlamak üzere açıkladığı önlem paketini eleştirerek,  “Belediyerin, vilayetin esnafa rakip olmasıyla sorun çözülemez” dedi.

Hasan Alişan,  Bizim Sakarya’ya yaptığı değerlendirmede, yaklaşık 3 aydan bu yana  Türkiye’de rakamsal olarak ciddi bir fiyat hareketlenmesi yaşandığını ve bunun faturasının tüketici konumunda olan vatandaşlara nihayi hizmet getiren küçük esnaf kesimine fatura edilmek istendiğini anlattı.

Küçük esnafın rafındaki malını korumak için, eski mal dahi olsa  fiyatını günün şartlarına göre güncellemek zorunda olduğunu belirterek, “ Çünkü yerini aynı rafı, ürünü muhafaza etmek için bunu yapmak zorunda. Çünkü biz kaça alıyor isek, kaça alabilicek isek ona göre fiyat koyarız” diye konuştu.

Alişan, şöyle devam etti: “Bunu neden ısrarla söylüyorum; bizim o kadar çok rakiplerimiz oluştu ki ne idügü belirsiz çeşitli zincir marketler, zincir mağazalar çıktı. Bunlarla rekabet edebilmek , tüketiciye daha yakın olabilmek ve kaliteli ürün-hizmet sunabilmek için olağanüstü gayret sarf ediyoruz. Bu aşamada tüketici konumunda olan vatandaşa keyfi bir uygulama yapmamız asla söz konusu olamaz.”

BİT’LER: TEHLİKELİ OYUN

“Ülkedeki bazı gelişmeleri üzülerek izliyoruz. Herkesin bildiği gibi BİT’ler yaratılmaya çalışılıyor. Geçmişte kirlilikten kaynaklanan, yıkanılmadığı için üyeyen ve insan sağlığına zararlı olan bitler gibi belediyelerin bünyesine deBİT’ler vardı. Bilindiği gibi belediyelerin bünyesindeki  işletmeler de BİT (Belediye İktisadi Teşekkülleri) diye adlandırılır. Son günlerde bu BİT’lerin yeniden türeyeceğinin mesajı verilmeye başlandı. Bu tehlikeli bir oyundur. İkdisadi işletmelerin, belediyeler tarafından benim seçtiğim belediyeler tarafından bana rakip olması, sorun çözmek için değil, yeni bir  sermaye kitleleri oluşturmak içindir.

Dediğim şudur, bit kirlilikten kaynaklanır. Demek ki ekonomide de bir kirlilik var ki yeniden türemeye başladılar, Bu kirliliğin temizleyicisi biz değiliz.Eğer bir ülkedeki gıdayla, diğer kesimlere temel gıda maddeleri ilgili birileri manüpüle ediyor ise ve  bu esnafsa, bu tüccarsa, bu üreticiyse, bu ara elemansa gereken cezayı devletin vermesi lazım.

Ama iyi niyetle çalışan, iyi niyetle devletin vermiş olduğu fırsatlara göre kar marjına göre hizmet etmeye çalışan, isdihtam yaratmaya çalışan, ailesini geçindirmeye çalışan hülhasa düzgün çalışan insanların bu potanın içerisine sokulmaması gerekir. Eğer bir sorun var ise devlet sorun çözer, devlet rakip olmaz.”

 “Böyle bir şeyi ancak bitirdik derken BİT’lerin yeniden türemesinin doğru olduğunu söylememiz, tasvip etmemiz asla mümkün değildir.”

ÜLKE BÖYLE YÖNETİLMEZ

“Bu tür durumlarda yönetimlerin görevi, kimin yaptığını bulmaktır. Eğer biz yapıyorsak bize gereken ceza kesilsin, belgelesin. Aracılar yapıyor ise  kesilsin, üretici yapıyorsa kesilsin. Ama sorunu tespit etmeden, teşhis etmeden çözüm yolu önermek, bir çözüm değildir. Önce sorunu tespit etmek gerekir.

Devlet muktedirdir. Devletimiz  bu konuda önemlidir. Yeter ki kararları doğru verelim. Bir kez daha söylüyorum, esnaf ve zanaatkarın bu konudaki en ufak bir suçu olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum. Varsa, düşüncemizde söylemlerimizde yanlışsak, devletin yetkilileri gelip bizi ifşa etmeli.  Eğer bugün sebze fiyatları arttı diye sebze, yarın kuru gıdalar arttı kuru gıda satacaksa,  vilayet elektrik satacaksa bilmem doğazgaz satacaksa, bu ülke yönetilmez.”

“CUMHURBAŞKANI’NA YANLIŞ BİLGİ VERİYORLAR”

Serbest piyasa ekonomisi vardır. Çarpıştırırsınız, haklı bir rekabet ortaya koyarsınız herkes üretimini, hizmetini serbest  piyasa koşullarına göre tanzim etmelidir. Aksi takdir de biz bugün sadece türübüne futbolu değilk siyaseti oynamış oluruz. O açıdan önemli. Bu sadece esnaf ve sanaatkar değil, Türkiye’deki tacir için, işletmeciler için, sanayiciler için, hepsi için aynıdır, değişen hiçbir şey yok. O açıdan  bu konunun biraz daha araştırılması, incelenmesi, ilgililere özellikle sayın cumhurbaşkanımıza doğru bilgiler iletilmesini ben talep ediyorum.”

“DEVLET ENERJİ PİYASASINA MÜDAHALE ETMELİ”

“Enerjinin artışı, akaryakıtın artışı, üretim imalat hizmet sektörü, etkilemediği hiçbir sektör yoktur. Müdahale etmesi gereken şudur, devlet enerjiye, akaryakıta, petrole müdahale etme yetkisi vardır. Eğer domateste, patlıcanla uğraşılmaya kalkışılırsa o yükün altından kalkamayacağını, teşhisin doğru olmayacağıu kanaatine hasılız. Bu tecrübeye de sahibiz. Bu açıdan BİT olmaması için temizlik yapılması lazım.”

Editör: TE Bilişim