Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu ve ihracatçı firmaları arasında yer alan Küçükçalık Grubu, Mısır, Bursa’nın İnegöl ilçesi ve Kayseri sonrasında Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan 2. Organize Sanayi Bölgesinde de (OSB) bir tesis açtı. Tesis arsa hariç 40 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilmiş olup, günlük 50 ton iplik üreterek 350 kişi ye istihdam sağlıyor. Tesisin resmi açılış töreni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü katılımıyla yapıldı.

“Ama asıl olan teknik farklılıklardır”
Küçükçalık Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Küçükçalık, yaptığı selamlama konuşmasında, “Sektörümüz perakendecilerden iplik üreticisine kadar bir bütündür. Perakendecimizin güncel ve güçlü olabilmesi, konfeksiyoncumuzun ve kumaş üreticimizin yenilikçi dünya pazarlarında olanı değil, kendi ürettiği özgün tasarımlarını sunabilmesiyle mümkündür. Türk tekstilcileri olarak takip eden değil, takip edilen olmalıyız. Sonuç olarak hepimiz bir bütünün vazgeçilmez parçalarıyız. Ülkemizi orta gelir tuzağından kurtaracak ve cari açığımızı kapatacak yol sanayicimizin güncel ve katma değerli üretim yapmasından geçmektedir. Sanayicimizin güncel ve katma değerli üretim yapması bizim cari açığı kapatmamızda ki en önemli faktörün başında gelir. Milletçe istihdama ihtiyacımız olduğu bugünlerde devletimize uzun soluklu katkı sağlamak açısından geçici değil, kalıcı istihdam sağlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. 150 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 40 bin metrekare kapalı alanda günde 50 ton üretim ve 350 kişiye varan istihdam kapasitesiyle KFS sentetik fabrikamız kısa bir dönemde günde 200 ton ve 900 kişiye istihdam sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Şu an ülkemizin 12 milyar dolar seviyesinde olan tekstil ithalatının yüzde 70’inin polyester iplik ve polyester iplik ile üretilen ürün gruplarından oluşmaktadır. KFS sentetik fabrikamızda, tekstil sektöründeki ham madde ihtiyacının dışa bağımlı olmadığını; ülkemizde de kendi imkanlarımızla dünya standartlarında son teknoloji üretim yöntemleri ile ham madde üretimi yapabileceğimizi ispatlamak istedik. Bugün Türkiye’de ilk defa üretilecek ve teknik farklılıklar içeren bazı iplik çeşitlerinin de üretimini gerçekleştirdiğimiz tesisimizde dışa bağımlılığı azalttık. Tabi ki tekstil sektöründe renk, desen bunlar olmazsa olmazıdır. Ama asıl olan teknik farklılıklardır” dedi.

“Büyümenin lokomotifi sanayidir”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin her geçen gün biraz daha büyüdüğüne vurgu yaparak, “Türkiye büyüyor, Türkiye büyüyecek, Türkiye daha çok büyüyecek. Geçen senenin verileri açıklandı biliyorsunuz. Geçen sene Türkiye yüzde 2.9 oranında büyüdü. Her şeye rağmen büyüdü. İçerideki olayların çevredeki olaylara rağmen büyüdü. Geçen yıl birinci çeyrekte yüzde 4,5 ikinci çeyrekte yine yüzde 4,5 üçüncü çeyrekte menfur bir hadise sebebiyle eksi yüzde 1,8 bir küçülme oldu. Türkiye’nin geçen seneki büyüme oranı AB’nin neredeyse iki katıdır. Şimdi ekonomide durgunluk oldu söylemleri vardı. Hükümetimiz tedbirler aldık. Bunlardan birisi küçük KOBİ’lerle ilgilidir. Biliyorsunuz KOSGEB eliyle yaklaşık 11 milyar lira tutarında bir kredi küçük işletmelerle buluşturuyoruz. Ben rakamları günlük takip ediyorum. Perşembe günkü gerçekleşme oranı yaklaşık 153 bin KOBİ bu krediden istifade etti. Bize söylenen rakamda 3 milyar 750 milyon liradır. Kredi alacak olan KOBİ’lerimiz de var. Bunların işlemleri de sürüyor. Bankalarımızla görüşüyorlar. Bazı KOBİ’lerimiz bu krediye ihtiyacı olmadığını söylüyor. Bunların yaklaşık 40 bine yakını henüz daha bankadan bile işlem başlatmadı. 460 bin 167 KOBİ bu krediden faydalanacaktı. Yine hükümetimizin aldığı başka bir tedbir Kredi Garanti Fonu kefaletiydi yaklaşık 250 milyar liralık bir krediyi sanayicimizle buluşturmaktır. Bunun işlemleri de devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde 16 Nisan’dan sonra canlanacak ve Türkiye büyümeye devam edecek. Büyümenin lokomotifi sanayidir. Sanayi büyüdüğü sürece Türkiye büyüyor. Sanayimizin de daha yüksek oranda büyüme hız kazanması teknolojiyle mümkün. Çevremizdeki gelişmelere ilişkin 2 gün önce Suriye’de bir olay meydana geldi. Kimyasal silah kullanıldı ve onlarca, yüzlerce genç çocuğun manzaralarını haber kanallarında gördünüz. Bu vahşetin daha fazla sürdürülmemesi gerekir. Bu vahşetin daha fazla sürmemesi için dünyanın güvenlik kuruluşlarının, NATO gibi, Birleşik Milletler gibi daha fazla beklememesi gerekir. Dün gece sabaha karşı Amerika tarafından Suriye’ye karşı yapılan operasyonu olumlu karşılıyoruz. Geç kalmış bir operasyon olarak değerlendiriyoruz, bu operasyon, bu müdahale yıllar önce Obama döneminde olabilseydi. Bu müdahalenin devam etmesini, bu katliamın durmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
Açıklamaların sonrasında Bakan Faruk Özlü ve protokol fabrikanın resmi açılış törenini kurdele kesimiyle gerçekleştirdi. Daha sonra Bakan Özlü fabrikayı gezerek işçilerle sohbet etti.

Editör: TE Bilişim