Sakarya’da 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen büyük depremin ardından adeta büyük bir değişim yaşandı. Kent genelinde yükselen lüks konutlar kentin çehresini yeniden dizayn etti. Lüks konut sahibi olmak isteyenler ise listelerinin ilk sırasına Sakarya’yı yazdı. Doğal güzellikleri ile özellikle Arap turistlerinde ilgi odağı olan Sakarya’da, yerel yönetimlerde kentsel dönüşüm seferberliğinde büyük rol oynadı.

Erenler ilçesinin çehresini değiştiren Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 2. etap 1. kısmında yapımı tamamlanan Nehir Konaklarında da satışa çıkıyor. 144 bin TL’den başlayan fiyatlarla 24-30 Nisan tarihleri arasında satışa sunulacak olan konutların bulunduğu alan havadan da görüntülendi.

Erenler Belediyesince 6306 sayılı afet kanunu kapsamında yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 2. etap 1. kısım Nehir Konakları Projesiyle sürüyor. 34 dönüm arazi içerisinde yapılan proje, 144 bağımsız bölümden oluşuyor. 60 adet dubleks ve 84 adet tripleks içeren projede; 24 adet 80 metrekare, 24 adet 125 metrekare, 12 adet 133 metrekare, 48 adet 177 metrekare, 36 adet 192 metrekarelik daireler bulunuyor. Ayrıca proje içerisinde çocuk oyun parkı, yürüyüş yolu, dinlenme alanları, yeşil alanlar, yüzme ve fitness salonu, site toplantı odası ve her daireye ait müstekil hobi bahçeleri yer alıyor. Yaya ve araç trafiğinin ayrı ayrı kontrol altında tutulduğu projede, ana girişte yer alan güvenlik noktasından kontrollü olarak hem yaya hem de araçların geçişi sağlanacak. Birbirinden bağımsız olan 144 konutun bulunduğu Nehir Konakları’nda ki dubleks ve tripleks evler 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 45. maddesine göre açık teklif usulü ile 24-30 Nisan tarihleri arasında satışa sunulacak.

Akıllı ev sistemleriyle donatılan konutlarda; elektrik, su, ısınma sistemi ve evde bulunan hareket sensörleriyle eve izinsiz girişler, cep telefonundan kontrol edilebilecek. Konut içerisinde bulunan perdelerin telefon yardımıyla açıp kapanabileceği proje, konut sahibi olacak vatandaşların tatilde olsa bile akılları evlerinde kalmayacak şekilde tasarlandı. Vatandaşların daha kolay konut sahibi olabilmesi için Erenler Belediyesi ve Vakıf Katılım Bankası arasında protokol imzalandı. Projede ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar 24-30 Nisan tarihleri arasındaki satışlardan; 60 aya 0,65 ve 120 aya 0,90 özel vade seçenekleriyle yararlanarak konut sahibi olabilecekler. Ayrıca konutların bulunduğu alan da havadan görüntülenerek gözler önüne serildi.

"İkinci etap bitti diğer etapların projeleri de hazır"

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, 2. etabın bittiğini ve diğer etap için projelerinde hazır olduğunu belirterek, "Kentsel Dönüşüm’e ilk olarak biz 2009 yılında niyetlendik. Bunun ana sebebi ise ilk olarak eski yapılaşma ve birde yeni yapılaşma alanımızın çok olmamasıydı. Mecburen böyle bir dönüşüme girdik. 2009’da önce düşünce bazında, sonra vatandaşlar ile diyalog halinde devam ettik. Sonuç itibari ile 2013’te bakanlığa yaptığımız müracaatımız sonuçlandı. Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasından sonra 2013 Mayıs ayında resmi gazete de yayımlandıktan sonra Kentsel Dönüşümümüz resmen yürürlüğe girdi. 2015’in Ocak ayında ilk etap teslim ettiğimiz 280 konutluk inşaata başladık, onu 18 aylık zaman içerisinde tamamen bitirdik. Şuanda bizim elimizde 2’nci etap zaten bitti 3, 4, 5, 6 ve 7’nci etapların projeleri de hazır durumda. Şuan içerisinde bulunduğumuz 144 konutların ihalesini geçen sene yaptık. 14 ay gibi kısa bir zamanda konutlarımızı bitirdik. Bundan sonra olan 3’üncü etap için yıkımlara da başladık. Daha sonrası için adım adım devam edeceğiz" dedi.

"Doğalgaz, elektrik, su vs. telefondan açıp, kapanacak"

34 dönümlük alanda bulunan konutların tamamının dubleks ve tripleks olduğunu belirten Öztürk, ayrıca binaların tamamının akıllı olduğunu da aktararak, "144 konutlu yaptığımız ve kapsamlı olan proje Türkiye’de ve Sakarya’da yok. 34 dönümlük alanın tamamının etrafı özel çevrili. Güvenli bir site halinde. Binaların tamamı dubleks ve tripleks. Binalarımızın bir özelliği de; bütün binalar akıllı. Siz nereye gidersiniz gidin, doğalgazı, elektriği, suyu vs. telefondan kumanda edebilecek açıp, kapayabileceksiniz. Güvenlikli, kameralarla donatıldı her taraf. Yani dışarıdan isteyen herkes giremeyecek. Size biz misafir geldiğinde sizin onayınız olmadan içeriye giremeyecek. Böyle bir site yaptık" diye konuştu.

"Burada bambaşka bir kent kuruluyor"

24 Nisan’da başlayacak olan satışların 1 hafta süreceğini söyleyen Başkan Öztürk, "24 Nisan’da satışlar başlıyor. 1 hafta sürecek bir satış süreci var. Yoğun bir talepte var. Artı katan değerlerden bir tanesi de bir yüzme havuzu, fitness olan bir sosyal tesis yapacağız. Sanırım o da yıl sonuna kadar hazır olur. Bakanlık finansını sağlayacaktı kentsel dönüşüm projesinin. Ancak Güneydoğu’da ki olaylardan dolayı bakanlık bize bundan sonra kentsel dönüşüm yapacaksanız kendi başınızın çaresine bakacaksınız dedi. Kendiniz üretecek, kendiniz yapacaksınız dediler. Bizde bu konutları tamamen kendi öz kaynaklarımızla yaptık. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. 3 ve 4’üncü etapta ki projelerimiz de hazır. 4. etap dediğimiz bin 300 konuta yakın konut üretilecek orada. Hemen yan tarafımızda ki Roman vatandaşlarımızın bulunduğu alan, Kentsel Dönüşüm alanı. Onların hepsi kalkacak. Burada bambaşka bir kent kuruluyor" şeklinde konuştu.

"Müracaatlar Vakıf Katılım Bankası’na"

Vakıf Katılım Bankasıyla protokol imzaladıklarını da sözlerine ekleyen Öztürk, "Biz burada asla kar amacı gütmedik. Zaten rakamlarımızı görenler bunu çok rahat ifade ediyor, müteahhit ve vatandaşlar da 144 bin TL’ye dubleks daire veriyorsunuz diyorlar. Bu daireler bittikten sonra, ben iddia ediyorum Sakarya’da böyle bir site yok. Sonuç itibari ile Cuma günü son noktayı koyduk protokolü de imzaladık Vakıf Katılım Bankasıyla. Türkiye’de konut kredisi 10 yılda 1,20 civarında. Biz bunu 0,90’a çektik. 10 yıl kredi çekecek olanlar, 0,90’la çekecek. 5 yıla çekenlerde 0,65 rakamıyla çekecek. Bu da vatandaş adına kredi açısından bakıldığında yüzde 30’luk bir avantaj demek en az" ifadelerini kullandı.

"İkinci üniversite Erenler’e kuruluyor"

Projenin karşısında bulunan 30 dönümlük araziyi Sakarya’ya kurulacak ikinci Devlet Üniversitesi Rektörlüğü ve bir Fakültesi için ayırdıklarını da dile getiren Başkan Cavit Öztürk, "Konutlarını satışa sunacağımız Nehir Konakları’nın karşısında bulunan boş arazinin 30 dönümünü Sakarya’ya kurulacak ikinci Devlet Üniversitesi Rektörlüğü ve bir Fakültesi için ayırmış durumdayız. Allah’ın izniyle ikinci üniversitenin hem rektörlük binası hem de bir fakültesi burada olacak" dedi.

Kaynak: iha