Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı ile ilgili olarak ilimizde 12 Eylül 2018’de başlayan uygulama 26 Ekim 2018 tarihine kadar aşağıdaki takvim doğrultusunda yürütülecek.

Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ve Ziraat Bankası aracılığıyla talep toplanan Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı’nda yeni dönem başladı. Ziraat Bankası Sakarya Bölge Yöneticisi Dr. Hamdullah Yuca, Türkiye’de yastık altında önemli miktarda altın olduğunun ifade edildiğini belirterek, bu değeri ekonomiye kazandırmak için hepimize düşen görevler var” dedi.

ÇALINMA RİSKİ YOK

Yatırımcıların altınlarının çalınma ve kaybolma riskinden kurtulduğunu ifade eden Yuca, “22 ve 24 ayar sikke (çeyrek, yarım, tam) altınlar, ziynet altınları ve külçe altınlar kabul edilecektir. Üzerinde değerli, değersiz taş olan altınlar ile Reşat Altın kabul edilmeyecektir. Kabul edilecek altınlarda hiçbir iskonto veya değer kaybı söz konusu değildir. İki yıl vade ile alınacak altınların karşılığında 6 ayda bir kupon ödemesi ile faiz getirisi hesaplara aktarılacaktır. Faiz getirisi tercih etmeyenlere de yine 6 ayda bir kira getirisi payı ödenecektir. Kazanç oranı 6 ay için yüzde 1,20, yıllık olarak ise yüzde 2,40’tır. Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası getirilerinden vergi, stopaj kesintisi yapılmamaktadır. Diğer taraftan 90 Günlük süreden sonra 2 yıllık vade beklenmeden, hiçbir kesinti yapılmadan ve günlük getirisi de eklenerek nakit olarak geri alınabilir. Fiziki olarak altınların iadesi sadece 2 yıllık vade sonunda gerçekleşebilmektedir” dedi.

FAİZ YA DA KİRA GETİRİSİ

Bu fırsattan yararlanacak kişilerin Bankaya getireceği altınları güven içinde olacak ve Devlet Garantisi de bulunan yatırımlarından ek getiri sağlayacaklar. Ek getiri noktasında faiz getirisi isteyenler için Altın Tahvili, faiz getirisi tercih etmeyenler için de Kira Sertifikasına dayalı kira getiri payı sunan yatırım araçlarından biri tercih edilebilecek. Bu süreçte talep toplama işlemleri aşağıdaki takvime göre gerçekleştirilecek.

Uygulama Takvimi

Editör: TE Bilişim