Bavyera ekonomi Bakanlığı Afrika, Latin Amerika, Yakın ve Ortadoğu ve Türkiye ile Dış Ekonomi İlişkileri ve Kalkınma İşbirliği Müdürlüğü Başkanı ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Georg Reichl ev sahipliğinde geçen toplantıda, Reichl Bavyera bölgesi hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

5,2 MİLYAR TÜRKİYE’YE

 

12,6 milyon nüfusu ve 465,5 milyar Euro GSYIH ile AB ülkeleri arasında 8. sırada yer alan Bavyera bölgesinde kişi başı GSYIH 36.868 Euro olarak gerçekleşiyor. Bölgede üretilen her ürünün yüzde 51,3’ü ihraç ediliyor. Her yıl bölgede inovasyon alanında 14 bin 340 patent başvurusu yapılıyor. Bölgenin en önemli sanayi kuruluşları ise Siemens, Osram, Audi, The Linde group, Eads, İnfineon, Puma, BMW, MAN, Allianz ve Adidas. Geçtiğimiz yıl 165 milyar Euro ihracatla Almanya’da ikinci olan bölge ihracatının 5,2 milyar Euro’sunu Türkiye’ye gerçekleşti. Bakanlık Türkiye Proje Müdürü Meike Jäckel ise verdiği bilgilerde şunları kaydetti: “Bölgemizde ihracat alanında yatırım yapacak firmalar bakanlığımız tarafından ücretsiz bilgilendirme ve fizibilite raporları ile yönlendirilmekte. Böylece firmalar adımlarını daha emin atabiliyorlar.”

 

ARGE YATIRTIMLARI

SAGİAD heyet başkanlığını yapan Mustafa Öz ise, “Bizler Sakarya heyeti olarak baktığımızda Bavyera bölgesinin toplam ihracatının Türkiye toplam ihracatının iki katı olduğunu gördük. Bu bizi her ne kadar mutsuz etse de bize ayrı bir motivasyon da verdi. Türk firmaları olarak bizler arge ye yapılan yatırımları hep fazla görürüz ama bugün burada arge yatırımların firmalara nasıl geri döndüğümü gördük. Küçük işletmelerin bile birkaç çalışan bir araya gelerek arge toplantısı yapabileceği ve bununla hem iletişim artmasının sağlanacağı hem de yenilikler ile pazardan daha fazla pay alınacağını anladık.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim