İl Ekonomik Toplantısı İş Dünyasın Platformunu oluşturan kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirildi. Toplantı Vali Ahmet Hamdi NAYİR’ ın başkanlığında, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih ÇİÇEKLİ, Türkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan ÖZ, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün ALTUĞ ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK Kamu kurumlarının yöneticileri ve iş adamı derneklerinin başkanları ve üyeleri katılım sağladılar.


İki yeni organize sanayi bölgesi geliyor.


Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün ALTUĞ, toplantıda ilin ekonomisi ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Savunma Havacılık Kümelenmesi Derneğinin kurulduğunu, Aselsan’ın bazı üretimlerin ilimizde yapılması için çalışmalar yapıldığını ve Sakarya’nın Savunma Sanayi üretiminin de merkezi olacağını belirtti. Yatırımların ve üretimin artması için Ferizli ve Söğütlü’de iki yeni Organize Sanayi Bölgesinin kurulması yönünde çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki hafta Bakan VARANK ile görüşülerek muhtemelen onaylanacağını aktardı. Söz konusu Ferizli’de kurulması planlanan organize sanayi bölgesinin metal ve otomotiv ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak 530 hektar arazi üzerine kurulacağını bildirdi. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesinin ihtisas alanının ise otomotiv üzerine karma model olarak 230 hektar üzerine kurulmasının planlandığını ifade etti. Ayrıca, Adapazarı Dörtyol’daki küçük ve orta ölçekli sanayi sitesinin dönüşümüne ilişkin çalışmalarının da devam ettiğini, bütün bu çalışmalarla ilin 20-25 yılını dolduracak planların yapıldığı hususunda bilgi verdi.


Bunun yanında, Sakarya’nın gümrükleme işlemlerinin yetersiz kaldığını bu konu ile ilgili gerekli çalışmalarının bir an önce başlatılması gerektiğinin bildirdi.


Genç ticaret köprülerinin kurulmasına katkı sağlıyoruz.


MUSİAD Başkanı Yaşar COŞKUN; Dünyada İrtibat noktalarını artırttıklarını; Türkiye’de 86 dünyada da 79 irtibat noktasının olduğunu aktardı. Bunun yanında, 2 yılda bir EXPO fuarları düzenlemekte olduklarını, bu fuara 140 ülkeden iş adamlarını getirdiklerini belirtti. Yabancı öğrencileri de işyerlerimize yerleştirip kendi ülkeleriyle ülkemiz arasında genç ticaret köprülerinin kurulmasına katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.


Üniversite sanayi işbirliğiyle uygulama becerisine sahip bireyler yetiştireceğiz.
 

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK; üniversite sanayi işbirliğiyle nitelikli eleman yetiştirme fırsatının yakalandığını belirttiği konuşmasında, “üniversitemiz öğrencilerinin bir dönem tam zamanlı işyeri eğitimi görmesiyle iş dünyasının ihtiyaç duyduğu personel yetişiyor. Bu uygulamayı biz yüksek lisans ve doktora eğitiminde de sanayiyle birlikte yapmaya başladık. Bu vesileyle tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum.” dedi.


İşverenlere çağrı, istihdam sizden, maaşı İŞKUR’ dan …


İşverenlerin sorularını cevaplandıran, talep ve beklentilerini değerlendirenTürkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan ÖZ, işverenlerin yeni işe alımlarında bilişim ve imalat sektöründe 6 ay, bilişim ve basın sektöründe 9 ay, diğer sektörlerde 3 ay süreyle ücretlerin İŞKUR tarafından ödendiğini belirtti. Bu istihdam teşvikinden işverenlerin yararlanabilmesi için en az 2 sigortalı çalışanının olmasının yeterli olduğuna değinerek, diğer istihdam teşvikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ayrıca, ilave istihdamda 18 aya kadar SGK primi ve gelir vergisi stopajı alınmadığını ifade ederek, işverenlere “istihdam sizden maaşı İŞKUR dan” çağrısında bulundu.


Yatırım, üretim ve istihdam artışları yakın bir tarihte tekrar ivme kazanacak.

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi NAYİR; Sakarya iş dünyasını bir araya getiren sinerji grubuna yaptığı hizmetler dolayısıyla teşekkür ederek başladığı konuşmasına, yatırım, üretim ve istihdam artışlarının yakın bir tarihte tekrar ivme kazanacağını, işveren ve sanayiciden aldığımız geri bildirimlerin buna işaret ettiğini belirtti. Sanayicinin, işverenin ve il ekonomisinin ihtiyaç duyduğu ve kendilerine iletilen her türlü sorunu not ettiklerini, ilgili kuruluşlar nezdinde takipçisi olacaklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim